U Subotici obeležen Dan ljudskih prava

Kancelarija zaštitnika građana u Subotici svečano je obeležila Dan ljudskih prava. Na svečanosti su dodeljene nagrade srednjoškolcima koji su napisali najbolje sastave na konkursu koji je raspisao gradski ombudsman.

Kancelarija zaštitnika građana Grada Subotice, već šest godina Dan ljudskih prava obeležava raspisivanjem literarnog konkursa. Na taj način subotički ombudsman dobija jasnu sliku o tome na koji način srednjoškolci razmišljanju o temama koje se direktno ili posredno vezuju za poštovanje ljudskih prava.

Ove godine pristiglo je 66 izuzetnih radova, a jedan od nagrađenih je i sastav Majde Pejanović, koja je pisala na temu: Razumeti, a ne suditi.

“Smatran da svi imamo razlog zbog čega nešto radimo u životu i da upravo zbog toga ne treba da osuđujemo niti bilo koga da sputavamo u tome. Svako ima pravo da bude upravo onakav kakav jeste, bez da se menja zbog drugih i da se drugima prilagođava, već da bude upravo takav poseban, kao što zapravo jeste”, kaže nagrađena učenica.

Kancelarija subotičkog ombudsmana ima odličnu saradnju sa državnim i pravosudnim organima, odnosno lokalnom samoupravom. Kršenje ljudskih prava se zato brzo evidentira i u najkraćem roku otklanja. U Subotici je inače i dalje, kao i u celoj Srbiji, najviše ugroženo pravo na rad.

“Vi znate da mi već godinama pišemo u godišnjem izveštaju o bahatosti poslodavaca, o nezaposlenosti, o nezakonitim otpuštanjima, raspoređivanjima, i onda tu još dolazi sledeći problem, a to je da se ti ljudi susreću sa sporom administracijom, sporim načinom rešavanja njihovih problema. Imamo dosta dobru saradnju sa inspecijom rada i sa sudovima”, ističe Zlatko Marosiuk, Zaštitnik građana Grada Subotice.

U subotičku Kancelariju zaštitnika građana godišnje stigne preko 2 hiljade predmeta, od kojih se uspešno reši između 65 i 70 odsto, što je u potpunosti na nivou republičkog proseka.

 

RTVKOMENTARI

  1. Fux kaže:

    A gde je Tot Salai Erika ,inače opšte oznata za vreme vladavine Kasa-Kern vlade u Subotici kada i sama se bahato ponašala prema otpuštenim radnicima…

  2. Mister No kaže:

    Da li je sudija Dred otvorio kancelariju u Subotici ? Možda bi on pomogao ogroženima. Potražite na Internetu lik i delo ovog junaka,ako ne znate o kome se radi.:)

  3. Pajo kaže:

    Imate pravo na betonske cizme!

OSTAVITE KOMENTAR