U Subotici obeležen Evropski dan autizma

U Subotici je obeležen Evropski dan autizma akcijom: ” Maštom i prijateljstvom dohvatimo dugu”. U toku je izrada  Nacionalnog registara za osobe sa autizmom. Tačan broj osoba sa autizmom se ne zna, ali se procenjuje da na svako stoto dete, jedno je sa poremećajem u ponašanju-autizmom.

autizam

„„Kuća iza duge“ u Subotici postoji pet godina i okuplja oko 25 porodica. Tokom leta bio je organizovan letnji boravak.Ovo je prostor lokalne samouprave, koji je dao na korišćenje. Gde mi imamo u obavezi da plaćamo zakup i režijske troškove, ali to će se sada pokušati rešiti, da budemo oslobođeni toga. Jer sredstava koja dobijete iz lokalne samouprave vraćate u budžet lokalne samouprave.Servis usluge podrškama porodicama je veliki problem, jer nemamo licencirane usluge, ko u stvari radi to u našem gradu“, kaže predsednica Centra za autizam Subotica, Suzana Skenderović

Ivana Vukasović, pedagošnja OŠ „Ivan Milutinović“ objašnjava da u obrazovanju osoba sa invaliditetom ima dosta problema.

„Ima problema u smislu pružanja dodatne podrške. Izostaje ako su neka deca dobila na papiru od interresornog odobrenje da dobiju logopeda ili neku stručnu pomoć, ona zapravo izostaje. Škole se trude da pomognu deci sa invaliditetom, ali nedostaje stručni kadar, kao i podrška nastavnom osoblju“,  ističe Ivana Vukasović pedagoškinja.

Predstavnici lokalne samouprave Subotice  obišli su senzornu sobu Centra za autizam u Subotici.

„ Grad je ove godine opredelio 380 hiljada dinara za rad udruženja.Nama je veoma značajno kao lokalnoj samoupravi što imamo takva udruženja koja se bave ovim aktivnostima i imamo veoma dobru saradnju sa takvim udruženjima“, istakao je Ilija Đukanović član gradskog veća zadužen za socijalna pitanja.

Suzana Skenderović je najavila da će krajem oktobra biti održana i jedna konferencija u okviru koje će se pokrenuti pitanje ličnih pratioca deca sa autizmom.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

88 + = 92