U Subotici očekuju novih 700 doza vakcina protiv gripa

Za potrebe građana na teritoriji Severnobačkog okruga početkom oktobra stiglo je 7.500 doza vakcina protiv gripa „Influvak Tetra“. Nikada nije stigla veća količina niti je brže utrošena – za svega desetak dana.

Većina Subotičana sa nestrpljenjem očekuje novi kontigent vakcina, a pojedini se u borbi protiv influence uzdaju u sopstveni imunitet.

U rekordnom roku utrošeno je i 600 doza Torlakove vakcine koja je, pre svega, namenjena za zaštitu zdravstvenih radnika i radno aktivnog stanovništva, a svakog trenutka očekuje se da stigne novi kontigent vakcine protiv gripa.

„Upravo očekujemo treću isporuku vakcina protiv gripa. Dobićemo 700 doza vakcine „Vaxigrip“. Sa ovim vakcinama imamo odlično, dugogodišnje iskustvo, a biće isporučene u ambulante domova zdravlja na teritoriji Severnobačkog okruga“, kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Epidemiolog dr Nebojša Bohucki podseća da se grip, u epidemijskim razmerama, na našem geografskom području javlja od januara pa sve do aprila, i poručuje da nije kasno za vakcinaciju.

„Svako ko tokom novembra ili decembra, kada će, takođe, stići izvesne količine vakcine protiv gripa, primi ovo preventivno sredstvo, može da računa da će u roku od dve do tri nedelje biti zaštićen od gripa. Dakle, nije kasno za vakcinaciju“, kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Subotici.

Građani stariji od 65 godina, kao i oni koji su mlađeg životnog doba, ali su hronični bolesnici, treba da se jave svom izabranom lekaru u ambulanti Doma zdravlja kako bi ostvarili pravo na besplatnu vakcinaciju protiv gripa.

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 2 = 12