U Subotici počinje Međunarodni festival pozorišta za decu

U nedelju, 20. septembra, u 17 časova, na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević otvoriće 27. Međunarodni festival pozorišta za decu.

Dodelom priznanja za životno delo „Mali princ“ piscu, dramaturgu i reditelju Vladimiru Andriću i bugarskom reditelju Slavču Malenovu, a posthumnom nagradom za život posvećen stvaralaštvu za decu glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću, svečano će biti otvoren 27. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici.

Festivalski program otvoriće predstava „To je Ernest” Lutkarskog pozorišta “Nebo” iz Slovenije, a tokom festivala publika će moći da pogleda ukupno 11 predstava ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

“Imamo šest predstava koje se izvode uživo, na sceni, i još pet koje ćemo pustiti u snimku. Ne bi bilo pravdeno da se takmiče ljudi koji izvode predstave na dva različita načina tako da smo odlučili da svi učesnici podjednako budu nagrađeni za ovaj festival”, kaže Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, izvršnog producenta Festivala.

Zoran Đerić, selektor glavnog programa, naglasio je da će na festivalu biti mešavina klasičnog pozorišta, mjuzikla, plesa i lutkarskih predstava, kao i atraktivnih multimedijalnih postavki.

“Nastojali smo da na ovom festival budu zastupljene najvrednije predstave koje dolaze iz najrazličitijih estetika: lutkarskih i dečjih te da publika u Subotici dobije priliku da vidi ono najzanimljivije što je nastalo ove godine u svetu”, kaže Zoran Đerić, direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Međunarodni festival pozorišta za decujedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima.

Sa fokusom na lutkarstvu, ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji, a ovogodišnje izdanje Festivala, koje će imati i niz pratećih programa, trajaće do 24. septembra.

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 1 =