U subotičkom pozorištu više od pola metra vode u podrumu

Pre mesec i po dana, kada je istekao rok za završetak radova, konstatovano je da se pojavila voda u podrumu novog dela Narodnog pozorišta.

Kako se pojavila potreba za dodatnim radovima koji nisu bili predviđeni godinu dana ranije potpisanim ugovorom Grada Subotice i preduzeća „Morava in” iz Kruševca, angažman  je dopunjen sa 63,2 miliona dinara. Tako će se radovi sedme i osme faze privesti kraju, računaju u Subotici. Za novi ugovor o dodatnim radovima dobijena je saglasnost Uprave za javne nabavke.

Od izvođača radova se očekuje da ispumpa vodu, koja je na nivou od oko 60 centimetara u podrumu novog dela pozorišta, kao i da voda stalno prodire u šaht kod teretnog lifta. Očekuje se betoniranje rupa u drenažnim šahtama podruma novog dela pozorišta, kako bi se zatvorio dalji dotok vode. Među dodatnim radovima je izvođenje termoizolacije kamenom vunom za ventilisanu fasadu, iznošenje monolitnih kamenih stepenika iz prostorije trafoa, molersko-farbarski radovi, oblaganje sokle starog dela objekta granitnim pločama i drugi, za koje će izvođač imati na raspolaganju 90 dana.

Vrednost ugovora koji je potpisan u julu 2018. godine iznosila je 429 miliona dinara, a uz ovaj dopunski ugovor stiže se do neverovatnih pola milijarde dinara za sedmu i osmu fazu radova. Radovi se finansiraju sa republičkog, pokrajinskog i gradskog nivoa. I dok turisti obavezno fotografišu impozantnu zgradu Narodnog pozorišta, ne znaju da nije priključena na struju, jer nije završena trafo-stanica.

Plan je da se iduće godine završi u potpunosti bar jedna celina, odnosno da se koristi bar jedna od projektovane tri pozorišne sale.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. croat kaže:

  Stavite plocice i zagrejte vodu, prvo odgledas predstavu a posle odes na kupanje, mozda masazu. Nekom problem nekom dobra prilika 😀
  Tesko da se ova vest moze normalno komentarisati!

 2. JEDAN OD kaže:

  Skadar na Bojani. A pare lete na sve strane. Lopovluk bez presedana pred očima svih stanovnika i još uvek nikom ništa.

 3. Indijanac kaže:

  U Severnoj Koreji, a možda još i u Kini za ovakve stvari odgovornog momentalno streljaju.

 4. Indijanac kaže:

  I onda više nema vode tamo gde ne treba da bude.

 5. Indijanac kaže:

  Voz ide između Francuske i Velike Britanije ispod mora, ispod Lamanša, suvo sve tamo kao barut, a ovde ne mogu da se izbore sa pola metra vode.

 6. muzzy kaže:

  bojinks….

 7. Dosta mi je svega kaže:

  Olosi jedni nepismeni,da je ovo normalna Drzava ,Vas barem 50 bi bilo u zatvoru.

 8. Salamander kaže:

  Problem nastaje kada niko ne kontroliše izvođače radova ili je kontrola površna ili pod uticajem korupcije – svaki posao sa ovim civilizacijskim neprevaziđenim vrednostima košta nas građane jer niko ne odgovara za svoj rad. Zašto te pare niste naplatili od predhodnog izvođača koji nije uradio posao kako treba, ili ako jeste onda treba naplatiti dodatne radove od projektanta koji nije predvideo podzemne vode (što je teško poverovati jer se zna šta je nekada teklo kroz centar grada). Ovako ponovo pojeo vuk magarca a ti narode plaćaj za nešto gde se kraj ne nazire…ovo nije unikatan slučaj – bazen u dudovoj šumi, bazen na prozivci, fontana, kasarna, dom vojske, prečistač, razni spomenici, neadekvatna popravka puteva, “granitne” kocke oko gradske kuće, osvetljenje oko gradske kuće, parking….i još mnooooogo toga bi mogli navesti ali ovaj portal nema toliko mesta. Niko nikad ne odgovara i zato nam je i ovakva banana država.

 9. Boki kaže:

  ko izvodi radove nije ni cudo…

 10. stormwatch kaže:

  @indijanac

  Jesi ti putovo tim tunelom ili ko desetine iljada vas sto ste emigrirali u omrazhenu vam EU a posebno UK, svakog leta krecete put Srbije kolima? ….ahahaha koji ste vi licemeri….

 11. S&S kaže:

  Sedam godina su na vlasti i skoro svi su već svoje kuće bazene, vikendice pa i hotele skoro završili i ogradili visokim ogradama a pozorište stoji onako kako su ga i zatekli. A novci – koje maz´no novce?

 12. punisher kaže:

  eh da smo u severnoj Koreji ili Kini…
  ko je oupste odgovoran za ovo? i za ceo projekat? Koja partija, imena?
  Zna neko nesto?

 13. Istina... kaže:

  Samo budale osnivaju “grad” u sred mocvare. Komentar nece biti objavljen zbog istine i ovde imamo paradoks. Uporno njeno precutkivanje sve vas vise kosta jer je Nova Atlantida sve jaca, sve vise nestaje. Samo vi cutite, sto vise i duze.

 14. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  Da li su onda Holandjani budale shto napravishe onakvu zemlju ispod nivoa mora? Ako si nekad bio u NL….znam da nisi….svi trtljaju da su svajcarske, norveske i svedske top zemlje….ali CH, N i S su trube i bicikle naspram NL….u svemu!

 15. Comte de Flandre kaže:

  @ Istina
  Kao prvo grad niko nikada nije osnovao. Subotica nastaje iz vojno strateskih i taktickih razloga i potreba. Za potrebe pogranicnog garnizona dolaze zanatlije, trgovci, krcmari, kurve i sve ostale pratece pojave koje uvek idu uz vojsku. Naseljavju se oko garnizona i tu nalaze izvesnu sigurnost i tu ujedno pocinje razvoj naselja kao urbane sredine. Gradovi kao Amsterdam ili Brisel su izgradjeni na izuzetno mocvarnom zemljistu, ima jos dosta naselja njima slicnih i Subotica nije nikakav izuzetak.

 16. pantic kaže:

  I Istina… je rodjena u mocvari…
  iz mocvare si pobegao al mocvara iz tebe nije.

 17. pista kaže:

  Jel zna neko koji strucnjaci su u nadzornom organu….. izvodjaca ne vredi spominjati pokazali su se…. vode je inace celo vreme bilo u podrumu nego su sacekali zadnji trenutak kao isprecio se dodatni posao pa daj pare koje cemo malo tebi, malo meni….

 18. Istina... kaže:

  Hvala za odgovore, ali u domenu razumnosti nenormalno je da se ista gradi na temeljima koji nisu cvrsti pa i gradjevine. Priroda je jaca od svake neprirodnosti ali budale to ne zele da prihvate sto je sasvim smisleno jer inace ne bi bile budale. Kvalifikacija budala je mozda preterana, a mozda i nije. Istina je da “grad” tone u mocvari, da je mocvara jaca od coveka, da je ona mrtva voda, da mrtva voda lose utice na zdravlje, da je “grad” izuzetno negativan, da nema pozitivnosti, osmeha, ideja, napretka. To sto “grad” radi je mucenje, mrcvarenje, produzavanje agonije, opiranje neizbeznoj smrti. Stvari, za razliku od vas, gledam sire i dalje.

  Hvala portalu sto se osmelio da objavi komentar koji zadire u sustinu. A reakcija na njega je ocekivana. Kvazi inteligencija stvarnu smatra neprijateljem i sve ce ciniti protiv nje na svoju stetu. Jos jedan od bezbroj paradoksa. Znate ono cuveno “Gde smo pogresili?” U budalisanju.

 19. Fux.. kaže:

  @ Istina… Ovo pitanje je mnogo kompeksnije oko nastanka Subotičke prirodne fortifikacione utvrde. Naime ako gledamo iz ondašnje perspektive taj ‘močvarni deo’ je bila najvišlja kota i zato je bila izabrana za utvrdu a kasnije i za izgradnju urbanog naselj. A to znači da je bila okružena neprohodnim močvarama i vodom kao prirodnim odbrambenim bedemom. Ako detaljno analiziramo visinske kote oko grada Subotice čak i golom okom možemo zaključiti veliku razliku u visinama. Naime prema ‘ Crvenom selu’ kote terena su mnogo niži ,kao i prema ‘Jasi Bare’ ( velika povšina koja je bila pod vodom i štitila grad sa severne strane prema zapadu. Prema Paliću pada teren -pa čak do Segedina. U Segedin u to vreme moglo se ići samo čamcima.i skelama. Današnji deo prema Mađarskoj granici pri ‘Makovoj sedmici’ je isto bio pod vodim ,ali severni vetrovi se taj deo zatrpali peskom ( i za vreeme Austrijske Carevine urađeno je pošumljavanje tog pojasa kao ‘vetrozaštitni pojas za sprečavanje dalje širenja peska prema Subotici). Dokazi o postajanje tih močvara i vodenih tokova su više nalazišta treseta ispod vetrom nanesenog peka . Ako analiziramo teren dalje prema Mađarskoj granici jasno se vidi da je teren mnogo niži. Tu se radi u desetine pa i višemetara razlike ispod visinske kote grada . Pa da ovu šetnju oko ‘močvare’ završimo prema danasnjem naselju Prozivci ili prema naselju Šandor gde isto golim okom možemo zaključiti ‘ pad terena’ i nižu kotu od grada ,i da dodamo da su ova mesta u davnini bili deo korita Paličkog jezera .I tako zaokružili smo Grad Suboticu kao prirodnu fortifikacionu utvrdu koji je bio okružen zaštitnom prirodnom bedemom od vodenih tokova i mačvara…
  Naši preci u ovom gradu nisu imali ‘vaservage’ ni satelitsku navigaciju ali su bezgrešno određivali mesta,i visinske kote pri određivanju budučih naselj…

 20. Comte de Flandre kaže:

  @ Istina,

  U svakom slucaju je zanimljivo tvoje vidjenje Subotice iz perspektive jedne osobe koja porodicno gravitira pasivnim krajevima Balkana, naviklih na kamenjar i cisti brdsko – planinski vazduh, gorske vetrove i zivot u prirodi i sa prirodom. Mogu da zamislim kakva se teska unutrasnja borba odvija u jednoj takvoj licnosti. Sa jedne strane odbojnost prema ravnici i poljodelstvu, uz to dolazi i snazni zov divljine, i potreba za povratak u prirodno staniste predaka. Sa druge strane u toj ravnici ima sta da se jede i ne samo do sita, nego cak i tri puta dnevno. Trcati za kozama po kamenjaru je mozda lepo i veselo dok je covek mlad, ali posle kada pristignu godine je ipak bolje imati miran zivot negde u ravnici i njenim mocvarama i ritovima. Ti si se ocito opredelio za zivot u mocvari ali sa punim stomakom, nego sa praznim stomakom juriti po kamenju i ganjati koze. Jedna razumna odluka.

 21. Istina... kaže:

  @Fux..

  Ne znam koji su to “naši preci” (besmislen izraz ukoliko već insistirate na globalističkim pravilima “Prošlost nije važna”, “Raskrstimo sa prošlošću” i sl.) ali kroz vekove su vidljivi dokazi o tom “bezgrešnom određivnju mesta i visinskih kota pri određivanju budućih naselja”. Kako nazvati one koji vekovima iznova prave iste greške!? Ponoviću, kvalifikacija budale je možda preterana, a možda i nije. Svako ima svoj ugao gledanja, svako razmišlja spram svog znanja. Vojni objekat sasvim suprotno od civilnog i nastanjivati se i živeti(!) na prostoru koji je za to potpuno nepodesan je šta? Ispravna, razumna, trezvena, smislena, logična… odluka? Zamisli slogan tipa “Mislite na budućnost, nastanite se u močvarnom naselju.” Jednako me fasciniraju oni koji grade na klizištima, obalama i drugim nepodesnim mestima.

  (Lokal)patriotizam je zasnovan na emocijama, a one su štetne po razum. O drugim manama “grada” (koji je to postao administrativnom[!] odlukom a ne dostignutim stepenom razvoja) ne bih ovoga puta.

  @Comte de Flandre

  Poznat je vaš agenturni sistem napada na Istinu svim mogućim lažima, uvredama, klevetama i likvidacijom, prvo verbalnom i pisanom a zatim fizičkom, samo da biste sve svoje neznanje, greške i krivice zataškali i izbegli odgovornost i javnu sramotu. Obožavam one koji nemaju pojma o materiji o kojoj se javno oglašavaju a ti si jedan od njih. Vidi se da si nov na ovom portalu, tvoje zloumokonstrukcije nisu ni približne onima kojima su me tvoji saborci zasipali. Nazivali su me malim šizoidnim naci multinik šovinistom, bolesnim umom zatrovanim nacionalizmom i šovinizmom, ultraprimitivnim bolesnim umom, ustašom, zločinicem, krvolokom, krelcem, primitivcem, bolesnikom, jadnikom, lopovom, lažljivcem, prevarantom, nebuloznim, šizofrenim, paranoidnim, bljuvačem, pljuvačem, mentalno obolelim, monstrumom, bednikom, kukavicom, smešnim, šovinistom, fašistom, klerofašistom, šizoidnim nacionalističkim ludakom, monstruoznim licem nacionalšovinističkog ludila, mentalnim masturbatorom, idiotom, prljavim, kretenom, tragikomedijom od čoveka, debilom, kretanom, imbecilom, šmokljom, pedofilom, antihristom, alkosom, drogašom, seksistom, rasistom, svinjom, stokom, psetom, crknutim psetom, džukelom, đubretom, Gebelsom, Hitlerom, Sotonom. Bilo je toga još ali sam prestao da beležim, dosadilo mi je. Bitno je da sam vam provalio matricu.

 22. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  A sto si ti bash toliko okupiran Suboticom? Shto ne reshavash probleme tamo u tvom raju gde zhivish…..nestade doge coina i bg parking tiketa pa ti dosadno….pola sveta na mocvarnom zemljistu sagradjeno a ti seresh kvake. To sto su tvoji nazadnjaci zasrali da pozoristem….to je problem, jer ti kao placenik botchina parama subotickih poreskih obveznika uvek po pravilu njaches najvise tamo gde su tvoji zasrali.

 23. Fux.. kaže:

  @ Istina… : Svako ima pravo na svoje pretke i na svoju istoriju u ovom slučaju misleći na one koji su postavili temelj jednog novog urbanog naselja koja se danas naziva Subotica-i tu nema ništa loše. Neki znaju svoju istoriju a neki ne znaju ,i zbog toga ni jedni a ni drugi nisu krivi. Ali realnost i istinu moramo priznati…
  Ovih dana i u Srbiji priznaju da je Nadorfehervar-današnjim imenom Beograd bio Mađarski grad ,gde je Honyady Janoš odbranio granice Mađarske od turskog zuluma… Niko se ne ljuti zbog ove činjenice-naprotiv…

 24. Istina... kaže:

  @Fux

  Besmisleno je baviti se dnevno-političkim temama jer one nemaju nikakvo uporište u realnosti, prilagođavaju ih interesnim potrebama. Da, globalistički agitprop ovih dana hvali Hunjadija i Beograd jer od toga imaju interes. O tome sam više puta pisao a moja satanizacija počela je komentarom napisanim 19. septembra prošle godine “Pripajanje Vojvodine Novoj Austrougarskoj odvija se po planu”. To sa Hunjadijem i odbranom od Turaka je deo te interesne propagande. Ko nije skontao da je tzv. uža Srbija teritorija Novog Osmanskog carstva (“Beograd na vodi” je novo utvrđenje poput Kalemegdana) a Vojvodina Nove Austrougarske neka živi u neznanju. Sve je sada “Vojvođansko” i Mađarsko “izuzetno”, “posebno”, “osobito”… Istovremeno global-agitporop kudi Orbana jer od njega imaju više štete nego koristi.

  Koliko je dnevna politika prevrtljiva toliko je nauka stamena. I dalje stojim iza tvrdnje da je “grad” na lošem mestu. Uostalom, viševekovna borba sa istim problemima koje ima su dovoljan dokaz. Džaba agitprop pokušava da ih sakrije a kritičare satanizuje u sklanja, oni su jači.

  Malom bednom Štrumpfviču (što mu je fiktivni lik Sudija Dred vrhunac u životu) neću ni da odgovorim na “komentar” (jer to nije), to su budalaštine, laži, uvrede, klevete i satanizacija. Nikada nisam bio član nijedne stranke upravo iz razloga što su sve ODVOJENE od realnosti, istine, činjenica, struke, nauke… Gde počinje politika prestaje struka. Tako su “grad” počeli da naseljavaju budale a politika tog vremena je to “overila”. Svaka naredna je išla istim putem. Danas se “grad” raspada i nestaje u sopstvenim ostacima ali agitprop to negira kao i činjenicu da je jezero potpuno neupotrebljivo za išta (voda kategorije V). Na to dodajmo i skori otpad iz regiona kojim će “grad” biti zatrpavan projektom Regionalna deponija.

  Citiram Fuxa: “Realnost i istinu moramo priznati…”

 25. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  Ubuduce ne moras ni da me pominjes u svojim podugachkim odgovorima kada me toliko ne primecujes…..

OSTAVITE KOMENTAR