U Suboticu stiže Mađarska državna opera!

Mađarska državna opera će u subotu i nedelju nastupiti u hali sportova u Subotici sa operom “Laslo Hunjadi” i baletom “Vesela udovica”, po simboličnim cenama i sa poklon paketima.

Tokom vikenda u Suboticu stiže Mađarska državna opera sa 12 kamiona opreme. Jedan od najvećih poduhvata Mađarske državne opere je Karpatska OperaTura koja nakon Transilvanije i Užgoroda nastupa u Hali sportova u Subotici.

Opera u Budimpešti je zbog osavremenjavanja prošle godine zatvorena na godinu i po dana. Tim povodom su krenuli na turneju kako bi popularizovali operu i balet širom Karpatskog basena gde žive Mađari. Cilj im je da svojim velikim predstavama dopru do prekograničnih mađarskih zajednica. Dve produkcije, operetu “Laslo Hunjadi” i balet “Vesela udovica” će subotička publika moći da pogleda u subotu i nedelju.

Ulaznice će se prodavati po simboličnoj ceni, uz koju se dobija i poklon paket. Zamenica direktora Mađarske državne opere Virag Fozo kaže da će paketi biti u dve boje, bele za gledaoce baleta i crne za operu, ali im je sadržina jednaka, biće to po jedna lepa knjiga o istorijatu opere, kao i CD sa poznatim mađarskim delima te DVD posvećen Operi.

Helgu Nanaši, poreklom iz Pačira ćemo moći da vidimo po prvi put kako nastupa u “Laslu Hunjadiju”. Ona kaže da su joj u decembru javili kako treba da uskoči u ulogu Marie Gara i da je odonda uči. To nije neka jako lepa uloga, nije duga ali je jako zahtevna i traži dosta rada – kaže Helga Nanaši.

Dok traje obnova Opere, prikazuju manje predstava spolja, ali najviše u pozorištu “Erkel” koje je u njihovom sastavu.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  Eto, dolazi nam na nastup sjajna Mađarska državna opera, a mi i dalje nemamo adekvatan prostor gde bi ovu predstavu odgledali sa uživanjem.
  Jer kao što znamo, hala sportova sa svojom užasnom akustikom nikako nije pogodna za kvalitetno gledanje i slušanje ikakvih ovakvih predstava niti koncerata.
  A za Narodno pozorište sada svi političari ćute kao zaliveni, tamo pred neke izbore će se opet na tu temu svi pomalo raskokodakati, naobećavati, a ni moj praunuk verovatno neće ovakvu predstavu imati da gleda u pozorištu.
  A nekada smo stvarno imali kulturu čestog odlaska u pozorište.

 2. Don Kihot kaže:

  Gde se mogu kupiti ulaznice

 3. Čuvar zatvora kaže:

  Sramota za grad da operu i balet subotičani moraju da gledaju u hali sportova..Ako me sećanje ne vara pre par godina objavljena vest da je grad Subotica od Vojske Srbije otkupila zgradu Doma vojske na subotičkom korzou koja ce biti renovirana i sluzice kao zgrada subotičkom pozorištu dok ne bude gotova izgradnja novog tj dugogodisnja decenijska rekonstr starog… Da li je i to bila predizborna ‘lažna’ vest . Ili se čeka da g-din L.Čakanj opet napravi neku zamenu ‘svoje’ imovine sa gradom pa da prisvoji i Dom vojske kao i što je do sada prisvojio 30-tak lokala u zamenu za(zgradu Minerve.plac Zorke itd)..

 4. Pravdoljub kaže:

  Napokon nešto lepo. Iskreno se radujem dolasku ovih umetnika.

 5. Subacan kaže:

  Gde se mogu kupiti karte

 6. Gloria kaže:

  Gđe se kupuju ulaznice?

 7. punisher kaže:

  Opera u Subotici? jel moguce ili samo sanjam? Lepo iznenadjenje

 8. Pajo kaže:

  Ulaznice u Kancelariji SVsMa!Sve radi izbora u Madjarskoj!Sve za Patuljka!

 9. Pajo kaže:

  Ko je sponzor oganizator!?????Neka neko i to objavi! Ko placa halu sportova ?

 10. Nakon dve litre videli smo Rigoletto kaže:

  @ punisher,

  Cini mi se da je pri Subotickom pozoristu svojevremeno postojao i operski ansambl. Nesto detaljnije ne znam o tome, ali mi se motaju po glavi imena – Jelka i Milan Asic.

 11. Vera kaže:

  Oni ne dangube vec putuju po svetu dok cekaju zgradu…svaka cast!

OSTAVITE KOMENTAR