U petak besplatno merenje šećera i pritiska u centru Subotice

Dan 12. maj je međunarodni dan medicinskih sestara, a biće obeležen i u Subotici na taj način što će se u centru grada održati besplatno merenje šećera u krvi, krvnog pritiska, kao i kapaciteta pluća. Zainteresovani će moći i da nauče tehnike za pružanje prve pomoći, te će moći da dobiju i savete vezane za održavanje dentalnog zdravlja i higijenu.

Pritisak-merenje

Ovaj datum je izabran za međunarodni dan medicinskih sestara u znak sećanja na rođendan britanske medicinske sestre Florens Najtingel. Florens Najtingel je rođena u 1820. godine, i već je za života postala legendarna zbog svoje vanredne snage volje. Nakon školovanja se prijavila za odlazak u Tursku, gde je sa grupom od 38 medicinskih sestara brinula o ranjenicima i to je bila prva grupa žena, koje su kao medicinske radnice otišle na front. Tokom krimskog rata 1853-56 je zahvaljujući održavanju čistoće u bolnicama uvelike smanjila smrtnost Britanaca.

Vodeći medicinski tehničar subotičke službe Hitne pomoći Žolt Sendi je povodom obeležavanja 12. maja rekao da će građani moći da pogledaju deo njihovih aktivnosti kao i da učestvuju na njima. Moći će da isprobaju reanimaciju, razne postupke prevencije, da mere pritisak te da saznaju korisne informacije o držanju lekova – pojasnio je Sendi.

 

RTV PannonKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR