U susret četvrtom Kupu nacija u ženskom boksu

Kada je 2004. godine Klint Istvud snimio "Devojku od milion dolara" (Million dollar Baby), filmsku priču o mladoj ženi koja pokušava da ostvari svoj san i postane profesionalna boksačica, pogled na ženski boks se prilično promenio. Nokaut ovom tradicionalno muškom sportu žene su zadale na Letnjim olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. U istoriji ostaje zapisano da su XXX Olimpijske igre bile prve na kojima su žene uzele učešće u bokserskom nadmetanju. Muškarci su se borili u deset kategorija, a žene u svega tri kategorije. Vredno podsećanja su te prve istorijske Zlatne medalje koje su osvojile: 
•    muva kategorija: Nikola Adams (Nicola Adams) iz Velike Britanije,
•    laka kategorija: Kejti Tejlor (Katie Taylor), iz Irske i
•    srednja kategorija: Klaresa Šilds (Claressa Shields), iz SAD.

bokserka1I pored velikog broja protivnika ženskog boksa on kod lepšeg pola polako ali sigurno stiče sve veću popularnost. Danas većina fitness dvorana nudi ženski boks, ili neku vrstu kombinacije aerobika s boksom, što samo po sebi govori kako boks zaista može biti učinkovit za telo i duh. Aktivira sve mišiće na telu i unapređuje fizički izgled, sagoreva masne naslage i pomaže u regulaciji telesne težine, ali isto tako utiče na nivo samopouzdanja,  eliminiše stres i oslobađa negativnu energiju. Poznato je da boks razvija mišiće nogu, tricepse, ramena i leđa, a ono što je ženama najbitnije treniranjem boksa odlično se mogu učvrstiti grudi i stražnjica, te izgubiti masne naslage naročito na trbuhu. 

Zanimljivo je da u subotičkom Spartaku dame još uvek nisu navukle bokserske rukavice, mada neka znatno manja mesta u Vojvodini (Vrbas, Ruma, Senta, Žabalj) imaju registrovane bokserke u svim uzrasnim kategorijama. Možda će predstojeći Kup nacija u ženskom boksu, koji će se od 12. do 16. januara održati u Subotici, privući i Subotičanke da krenu stopama Dragana Vujkovića, Arifa Ibrahimovića, Franje Tamašija, Danila Jovanovića i mnogih drugih boksera koji su proslavili ovaj grad i sport kojim su se bavili.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR