U vazduhu izmereno 35 polenovih zrna ambrozije

U vazduhu je izmereneo 35 polenovih zrna ambrozije, a narednih dana se očekuje da taj broj pređe 100. Kod najosetljivijih osoba 8 do 20 polenovih zrna po kubnom metru u vazduha mogu da izazovu jake reakcije. Procenjuje se da je oko 12 odsto Subotičana alergično na polen ambrozije.

Naredne nedelje očekuje se da počne kritičan period polena ambrozije. Prošle godine 95 dana je bio prisutan polen ambrozije u vazduhu, a to je 38 odsto sezone, a glavna emisija polena u vazduhu ove biljke je trajala 58 dana. Prošle godine maksimalna dnevna koncentracija izmerena je 5. septembra od 572 polenova zrna po metru kubnom.

 

Najača  produkcija i emisija polena je od  08 do 12 časova, a najniže koncentracije su od ponoći do 8 časova. Koncentracije polena  u vazduhu su povišene kada je toplo, suvo i vetrovito vreme, a manja je kada je vreme vlažno i hladno. Najmanja je posle kiše, jer tada polen pada na samu površinu zemlje.  Na polen u vazduhu utiču i pravac i brzina vetra. Zadržavanje polena u vazduhu zavisi, pored biologije biljne vrste,  meteoroloških  faktora i od brojnih zagadjenja.

 

Naime, ambrozija je na nekom od prekookeanskih brodova doneta na naš kontinent krajem 19. veka iz SAD-a.

 

U prirodi ovu biljku, zbog gorkog ukusa, ne jede nijedna životinja.  Kod najosetljivijih osoba samo osam do dvadeset zrna u metru kubnom vazduha može da izazove jake alergijske reakcije. A samo jedna biljka ambrozije proizvede i do osam milijardi polenovih zrna. U polenu ambrozije dokazano je prisustvo čak 52 jedinjenja koja su alergogena, među kojima je šest posebno opasno. Opasno ne samo za ljude, već i za životinje.

 

No, uprkos opštoj hajci na ambroziju, stručnjaci ukazuju i na njenu lekovitost?! Tvrdeći da u botanici ne postoji biljka koja bi bila samo korisna ili štetna, izvesni dr Vilijam Kuk navodi primer da ubranim listom ambrozije američki Indijanci trljaju kožu posle ujeda insekata, kao i kod pojave kožnih oboljenja. KOMENTARI

  1. pajo kaže:

    A na pomoru veca katastrofa od Jugokoze!Zorka fabrika neki pogon u njoj pretaka otrove pesticide a ispira na otorenom i direkt u nanalizaciju Stanari dveju Mz svaki dan su izlozeni izparenjima!A na ovim teperadurama predvece oci cipaju i grlo!kod jugokoze se znalo sta je u pitanju i kako resiti tu se nezna!No oni to rade mimo svih propisa!A i to na sto metara od javnih bunara!

  2. ....... kaže:

    Nazalost ima mnogo kuce koje gajaju ambroziju !Ambrozija pun dvoriste…….i uzalud se zove bilo ko da ih upozore nazalost kazu da to nije njihova duznost !pa gde trebam onda da se obratim?Ili ja da idem od kuce do kuce i da kosim ambroziju?Njive pun ambrozije….a i sama sam postala alergicna 🙁 

OSTAVITE KOMENTAR