“Ubit ću te k***o izdajnička”

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo pretnje smrću koje su upućene novinarki Tatjani Vojtehovski i zahteva od državnih organa da reaguju u skladu sa zakonom i po hitnom postupku pronađu i primereno sankcionišu onog koji stoji iza pretnji.

Tatjani Vojtehovski su putem društvenih mreža stigle eksplicitne pretnje smrću u kojima se, između ostalog, navodi: “Ma, ubit ću te k***o izdajnička” ili “Jesam ja tebi rekao k***o četnička da me prijaviš ili ću ti odrubiti tu dvoličnu izdajničku svinjsku glavu”.

Ove pretnje su prijavljene MUP Srbije i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prema mehanizmu koji je uspostavljen u Sporazumu o saradnji i podizanju bezbednosti novinara, koji su potpisali Policija, Tužilaštvo i novinarska i medijska udruženja.

Tatjana Vojtehovski nije prvi put meta ozbiljnih pretnji smrću. Za te anonimne pretnje još niko nije odgovarao.

NUNS je od početka godine evidentirao 37 slučajeva napada, pretnji ili pritisaka na novinare, navodi se u saopštenju.

R.M. (1962) iz Subotice uhapšen je zbog sumnje da je sa naloga na društvenoj mreži “tviter” uputio pretnje smrću novinarki Tatjani Vojtehovski.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, SBPOK, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal, uhapsili su R.M. iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, saopštio je MUP.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, po čijem isteku će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu, dodaje se u saopštenju.

 

TanjugKOMENTARI

 1. easy58 kaže:

  Nije nikako primereno ovako pretiti ni preko tvitera koji je inače prepun i pornografije, čak i dečije, al nigde ne piše ŠTA ga je revoltiralo toliko ili je samo nasumično izabran baš on među kućno vaspitanim agresivcima kojih ima jako puno u srbiji zbog opšte poznatog sveopšteg bezakonja !!!! Ili jednostavno nije član nazadnjaka ili nekog navijačkog kluba pa je pomislio da može ubijati klati vešati po primeru na našeg nekom dragog gradonačelnika grkljančića !!! Opasno smo otišli u PM i propadamo sve dublje gubitkom ljudske dostojanstvenosti !!!!!

 2. Laki kaže:

  https://youtu.be/rDmwnfx3Ab4
  A ko ce njega da uhapsi?

 3. zis kaže:

  @ Laki
  Baš ovi koji mu se sada duboko uvukli u zadnjicu ako ga pre toga isti ovi koji za kereću pljesku i litru ulja koriste “ferijalnisavez ” sns ne raščereče

 4. ffilozoff kaže:

  Nije mi jasan zakon u Srbiji? I treba uhapsiti sve one koji prete! Pa zasto onda nije uhapsen i onaj sto preti vadjenjem grkljana,javno sa video zapisom,vec tamo neki jadnicak,uhapsen zbog osnovane sumnje da je nesto napisao….ili kad ministar preti zenama novinarkama u Vucicevoj vladi,pa ga za nagradu postave u bia-u. Osudjujem svaku vrstu pretnji!!! Pitanje-gde je nestalo rukovodstvo FK Backa?

OSTAVITE KOMENTAR