Učenici iz Rusije oduševljeni Suboticom

Grupa učenika i dve profesorke Liceja 60. iz Toljatija, grada u samarskoj oblasti u Rusiji u kome se proizvodi „lada“, tvrde da je Subotica najlepši i najgostoprimljiviji grad i da bi najradije ostali da žive u Srbiji.

Đaci su u okviru programa „Interkultura“ posetili vršnjake na severu Bačke, ali su zahvaljujući subotičkoj Gradskoj upravi bili na izletu u Novom Sadu i Beogradu. Ugostili su ih profesori i maturanti Gimnazije „Svetozar Marković“, a saradnju škola uspostavila je bivša gimnazijalka Dušica Salopek koja je u Toljatiju boravila godinu dana.

Profesor Aleksandar Slavov je vodio u martu subotičke đake u Rusiju i veoma je zadovoljan što je ostvarena i uzvratna poseta. Zahvalan je direktoru Gimnazije, kolektivu i učenicima, a posebno ističe maturanta Kostu Bolića koji se pokazao kao odličan vodič i prevodilac.

Putovanje do prijatelja u Srbiji trajalo je dva dana jer su Subotica i Toljati udaljeni oko 2.600 kilometara.

rusi palic

Foto: B. V.

– Oduševljena sam pošto su vaši gradovi različiti od ruskih. Jedino me Subotica podseća na Sankt Peterburg u malom. Lep je i Novi Sad. Male kuće, ali veoma lepa arhitektura me je ostavila bez daha. To je bio prvi utisak, ali sada posle više dana za mene su ljudi nešto najdragocenije što je moglo da mi se desi. Kod nas je nezamislivo da sedite u kancelariji direktora škole, pijete čaj, da vam direktor bude vodič ili da vam gradonačelnik priđe, rukuje se sa vama i fotografiše.

-Toliko smo toga lepog doživeli da su mi deca sa suzama u očima rekla da ne žele da se vratimo kući. Ovde smo, pre svega, uvaženi – kaže profesorka Svjetlana Žerlicina koju je sa njeno dvoje dece ugostila porodica Bolić i dodaje da je iznenađena što u Subotici postoji Društvo rusko – srpskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“, jer kod njih takvih udruženja nema.

Ruskinja i njena deca su prvi put kod svojih domaćina jeli kulen, oduševljeni su i ribljom čorbom, a pošto u Rusiji domaćice peku samo slatko, veliko otkriće za njih su bile pogačice sa čvarcima koje im je ispekla Kostina baka Jovanka.

Osim velike razlike u organizaciji obrazovanja, jer u Toljatiju učenici posle svakog časa imaju odmor od 20 minuta i od prvog do 11 razreda pohađaju istu školu, Svjetlana i njena domaćica profesorka Borjana Bolić su zaključile da njihove porodice žive istim životom.

– Presrećna sam što je moj sin Kosta bio kod njih jer smatram da je to posebno iskustvo za njega, a veoma me je dirnulo što čovek i na toliko velikoj razdaljini može da sretne prijatelje i uvidi sličnosti u životima malih ljudi. Sa Svjetlanom smo satima razgovarale kao najprisnije prijateljice – kaže profesorka Borjana Bolić.

Danjil (15) bi radije pohađao školu u Subotici. Kada su mu rekli da će ići na izlet u Beograd pitao je da li mora pošto bi radije bio na časovima.

foto

Foto: privatna arhiva

– Svima ću pričati o Subotici i školi, a najviše me je impresioniralo što ovde učenici mogu da slušaju muziku na odmorima. Ovde sam počeo da razumem i engleski i srpski jezik. Moj Toljati je ceo u blokovima, a Subotica je prelepa, ima centar i puno istorijskih spomenika – oduševljen je Danjil .

U Gimnaziji su gosti i domaćini održali prezentacije o domovinama, kulturi, gradovima. Osim Bolića, kao dobri domaćini dokazale su se porodice Slavov, Drača, Bulatović i Ber.

– Nikada nisam učio ruski, ali sam se prijavio za ovaj program i imao sam sreće što mi je u Toljatiju domaćica bila profesorka Svjetlana jer predaje engleski jezik. Najveći utisak na mene ostavio je njihov ponos što su Rusi i ponosno ističu svoju istoriju. Jedva sam čekao da im pokažem svoju zemlju i drago mi je što kažu da bi najradije ostali kod nas – kaže Kosta Bolić.

 

BLIC

 KOMENTARI

  1. suboticanka kaže:

    Nek ostaju mesec dana, ali bez posebne pažnje, da se snađu samu i prežive od prosečne plate..brzo će se oni vratiti kući..

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 5 =