Udruženje TERRA’S i Regionalni Arhus centar sumirali rezulatate

Udruženje TERRA’S je od juna do oktobra ove godine realizovao projekat “Otpad je briga svih nas” za koji je novac obezbeđen preko javnih radova na osnovu konkursa Grada Subotice. Organizovano je pet akcija na različitim lokacijama kao što su Kelebijska šuma i Žednički kanal.Procena organizatora je da je ukupno u svih pet akcija prikupljeno više od pet kubika smeća, a posebne se odvajala PET ambalaža, plastika i papir, koje je otkupio Eco Fenix B Team d.o.o. Subotica, partner na projektu.

terras

“Ukupno sakupljeno 25 kilograma plastike i PET-a, 10 kg limenki i 106 kg papira.Zatim, 15 – tak zaposlenih u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica su za pet meseci odvojili 23 kg papira , a akcija ima I humanitarni karakter jer će Eco fenix B Tim će uplatiti 10 hiljada dinara Školskom centru za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica sa Domom učenika “Dositej Obradović” u Subotici”, rekla je Snježana Mitrović.

Prema podacima koje je iznela Snježana Mitrović, osim akcija čišćenja i uređenja, osnovni cilj ovog projekta je bio da se prikupe podaci o količini i vrsti ambalažnog otpada koji nastaje u domaćinstvima, što je u saradnji sa Eco Fenix B Team doo Subotica sprovedeno u 15 ulaza.Za vreme trajanja projekta u 15 ulaza sakupljeno je više od 343 kg otpadne PET ambalaže, kao i 79 kilograma papira i kartona, a zabeleženo je i 21 kg otpadne folije.

“Za pet meseci dvočlano domaćinstvo je odvojilo oko 12 kilograma plastike, PET ambalaže i papira. Ovo domaćinstvo je izmerilo i oko 130 kilograma smeća tokom pet meseci, a većinom je u pitanju otpad organskog porekla. Primetno je da je tokom letnjih meseci smeće bilo teže, jer su u tom periodu bacane kore od lubenice, dinje ili ostaci od kukuruza. Svi ovi podaci će biti od koristi lokalnoj samoupravi, kao i komunalnim preduzećima, poput JKP „Čistoća i zelenilo“ i Regionalna deponija Subotica. Posebno imajući u vidu da je planiran završetak regionalne deponije za mart iduće godine, a vrlo malo se zna o navikama i ponašanju građana, što je važno kada se budu određivali metodi u sistemu upravljanja otpadom”, zaključuje Snježana Mitrović.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + = 3