Udruživanjem do uspeha na trećim tržištima

Udruživanjem srpskih i mađarskih malih i srednjih preduzeća radi nastupa na trećim tržištima, na kojima roba iz Srbije ima preferencijalni status, može udvostručiti spoljnotrgovinsku razmenu dve zemlje u naredne dve godine, ocenjeno je danas na skupu posvećenom potencijalima saradnje sa Mađarskom u Subotici.

Na skupu su razmotreni dosadašnji rezultati ostvareni na planu povezivanja malih i srednjih preduzeća Mađarske i Srbije , kao i modaliteti dalje saradnje, uz učešće privrednika i predstavnika komora s obe strane granice.

 

Jedan od projekata koji je predstavljen privrednicima realizovala je Regionalna privredna komora Subotica, sa idejom da analizira trenutno stanje i stvori određene preduslove za povezivanje preduzeća s obe strane granice i zajednički nastup na tržištima gde se za robu srpskog porekla ne plaća carina, kao što su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Turska, a od skoro i Ukrajina.

 

Kako je predstavio predsednik te komore Slobodan Vojinović, iz određenih razloga takve saradnje i iskorišćenja pomenutih mogućnosti nije bilo, pa je stoga i realizovan ovaj projekat koji na jednom mestu pruža sve potrebne informacije privrednicima koji žele da se kroz ovaj vid povezivanja probiju na treća tržišta.

 

“Dosadašanja praksa je bila veoma loša. Realizacijom ovog projekta, uz podršku ambasade i konzulata Mađarske, kao i privrednih komora županija Čongrad i Kečkemet, već se vide pozitivni pomaci, pa je već došlo po povezivanja jedne mađarske građevinske firme sa Putevima iz Užica koji grade veliki broj objekata u Sočiju, u Rusiji”, rekao je Vojinović.

 

On je precizirao da je spoljnotrgovinska razmena regiona severa Bačke i Potisja u porastu, pa je tako pre ulaska Mađarske u Evropsku uniju promet iznosio 5 miliona evra, da bi sada iznosio između 60 i 70 miliona evra, što Mađarsku stavlja među prvih pet zemalja od preko 140 sa kojima privrednici sa severa Srbije sarađuju.

 

Vojinović podseća da je robna razmena Srbije i Mađarske na godišnjem nivou iznosi oko 700 miliona evra.

 

Komentarišući rezultate ovog projekta, izvršni potpredsednik Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore Mikloš Jojart, naglasio je da je trenutno u Vojvodini registrovano oko 400 preduzeća iz Mađarske, dok je u Mađarskoj neuporedivo manji broj registrovanih preduzeća iz Srbije.

 

“Nedavno smo razgovarali i o tome da za Fijat automobili Srbija iz Kragujevca organizujemo dobavljače iz Mađarske, pa da kao srpski proizvod sa mađarskim delovima bude plasiran na tržište Rusije”, rekao je Jojart.

 

Skup je prateća manifestacija VII međunarodnog i regionalnog sajma privrede u Subotici.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR