Uginulo 200 kilograma ribe

U protekla dva dana došlo je uginuća ribe u jezeru Palić. Kako nezvanično saznajemo uginulo je oko 200 kilograma ribe, što je malo u odnosu na ceo riblji fond u jezeru koji iznosi 15 tona ribe. Razlog uginuća nije nedostatak kiseonika, već je usled nestabilih vremenskih uslova došlo do oslobađanja gasova iz mulja, naročito amonijaka što je najverovatnije dovelo do uginuća. U ovo doba godine se dešavaju uginuća riba i nije u pitanju zagađenje.

– Došao sa u sredu ujutru da pecam i video sam ribu kako pluta jezerom. Bilo je baš dosta, tu na Krvavom ili Omladinskom jezeru. Odmah sam obavestio nadležne o slučaju – kaže pecaroš S.N. sa Palića.
Kako nezvanično saznajemo do uginuća ribe je došlo zbog organskog zagađenja vode, jer su se oslobodili gasovi iz mulja, poput amonijaka. Razlog uginuća nije nedostatak kiseonika, jer se od 19.jula skoro svakodnevno osvežava voda jezera preko kanala DTD, tačnije upumpava se oko 20.000 metara kubnih vode iz Tise.

– Za ovo doba godine uobičajena su manja uginuća ribe. Uginuo je karas dužine od 15 centimetara. Stanje jezera je uobičajeno i stabilno, a nivo jezerske vode iznosi 102,1. Velika je količina algi i mulja u jezeru, ali svi parametri pokazuju da voda nije zagađena – kaže članica Gradskog veća za komunalije i ekologiju, Suzana Dulić.

Jezero je u protekle dve godine toliko zagađeno fekalnim bakterijama da su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje iz Subotice zabranili kupanje u njemu. Problem je što pojedinci direktno izlivaju kanalizaciju u jezero i to je dovelo do povećanog broja fekalnih bakterija. Pored toga, mulj je jedan od glavnih "krivaca" za uništavanje flore i faune u jezeru.

Sandra Iršević

Arhiva:
Izmuljivanje Palića hidrauličnim putem
Vađenje trave iz jezeraKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

35 + = 39

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: