Uhapšeni strani državljani u Subotici: Krijumčarili decu

U akciji PU Subotica, Odeljenja za borbu protiv krijumčarenja ljudi, i Višeg javnog tužilaštva u Subotici uhapšen je K. Z. iz Avganistana zbog sumnje da je organizovao prevoz maloletnih migranata u duplom krovu kombija.

On je 10. oktobra organizovao da se napravi dupli krov na kombiju, teretnom vozilu “pežo bokser” u koji je smestio tri maloletna migranta.

Angažovao je jednog Ukrajinca koji je decu prevozio od Subotice do graničnog prelaza Batrovci. Međutim, granična policija i carinici na Batrovcima otkrili su u krovu kombija, u nehumanim uslovima. Predmet hapšenja Ukrajinca vodi Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici, dok je njegov prijatelj iz Avganistana uhapšen u Subotici i predmet vodi zamenik višeg javnog tužioca Branislav Rankov.

Osumnjičenom Avganistancu K. Z. biće određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke.

nova.rsKOMENTARI

 1. Hapsiti sve kriminalce kaže:

  Te treba hapsiti banda .podrska
  Policiji.

 2. avet kaže:

  Moj komentar je da deca i maloletnici nisu uvek isto.
  Jedan petnaestogodišnjak, šesnaestogodišnjak, sedamnaestogodišnjak jeste maloletan, ali već odavno nije dete, nemojte brkati pojmove.
  Zna se šta su deca.
  Jedino ako I za muško lice od 40 godina kažete da je mladić, onda u redu, povlačim moju tvrdnju.

 3. Punoletnik kaže:

  U svakoj drzavi i njenom pravnom sistemu postoje definicije sta je dete a sta je maloletnik. Uglavnom u svim Evropskim drzavama su kriterijumi jako slicni. Mozda tu i tamo postoje +/- razlike u jednoj godini ali u principu je sve manje vise isto. Obicno se smatra da je dete onaj ko ima od 0 do 14 godina starosti, od 14 -18 maloletnik ili adolescent, od 18- 21 mladji punoletnik. U vecini zemalja se smatra da je osoba u starosti od 26 godina dosegla svoju stvarnu biolosku zrelost, potpuno okostavanje skeleta i definitivni razvoj mozga i od tada se smatra za potpuno zrelu i odraslu osobu. Dakle postoje razlike izmedju pravnih i bioloskih kriterijuma za starost jedne osobe. Krijumcarenje maloletnika je posledica jedne anomalije u zakonima EU o azilu. Maloletne osobe se ne vracaju u zemlje porekla nego se smestaju u domove za decu bez roditelja, gde su pod posebnom zastitom i brigom vaspitaca tj. pedagoga, i obavezno posecuju odgovarajuce skole. Nakon sticanja punoletstva njima je tako reci zagarantovan boravak i kasnije drzavljanstvo i na taj nacin mogu podneti zahtev za spajanjem porodica. Naravno to spajanje dolazi u obzir iskljucivo u Evropi a ne u zemlji porekle gde zivi veci deo porodice. Migranti dobro znaju za tu mogucnost i obilato je koriste. Sa druge strane Maloletnici u domovima ne rade, ne zaradjuju nikakav novac, ne mogu nista slati porodici u domovinu, po ceo dan su primorani da sede u skolskoj klupi i da slusaju nastavu na jeziku koji na razumeju o stvarima koje ih apsolutno ne interesuju (cast izuzecima) Tome svemu treba dodati odredjenu disciplinu koja vlada u takvim domovima, kao odrzavanje reda i higijene, postavljanje i raspremanje stola u trpezariji, kao i pomocni radovi u kuhinji. To dovodi do enormnih napetosti i sukoba na relaciji izmedju pitomaca i pedagoga. Jedan Afganistanski, Marokanski, Pakistanski, ili slicni maloletnik, ne pristaje na obavljanje “zenskih” poslova, a pogotovu ne da mu zene-kuvarice daju naredjenja i uputstva sta i kako da radi. Zbog toga onda nije retkost da se maloletni migranti naprasno sete da su u stvari punoletni i da im nije mesto u domu za decu bez roditelja, vec u kampu za odrasle migrante. U svakom slucaju odradili su ono najvaznije – fizicki su stupili na tle njima pozeljne drzave.

 4. Gordana Mesaroš kaže:

  Svako ko ima žive roditelje je još uvek dete pa bio on i 70 god a velika je razlika u krijumčarenju dece i migranata. Koliko ih ima možda bi i bilo dobro da ih što više ode odavde jer ide zima i nismo ni svesni šta će nas snaći jer su postali prilično opasni.

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =