Uhapšeni zbog zelenašenja

Policijski službenici u Kanjiži odredili su zadržavanje do 48 sati Atili K. (1964) i Miletu P. (1968) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih dela zelenaštva.

 

Osumnjičeni su oštećenim osobama pozajmljivali gotov novac, a od njih su na ime kamate ostvarili nesrazmjernu imovinsku korist. Atila K. i Mile P. će s kaznenom prijavom biti privedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Subotici. Akcija policije u Horgošu usledila je prekjuče u toku prepodneva ispred pošte u centru mesta, gde su osumnjičeni za zelenaštvo uobičajeno „ordinirali“ u vreme isplata socijalne pomoći. Kao što je „Dnevnik“ pisao sedam dana ranije, veći broj romskih porodica iz Horgoša, korisnici socijalni primanja, već duže vreme našlo se na udaru zelenaša, ali ništa nije preduzimano da se suzbije nezakonita rabota koja je uzimala zabrinjavajuće razmere.

 

Kako saznajemo, policija je u utorak u dva navrata uspela osumnjičene za zelenaštvo da osujeti u raboti od koje su od sirmaha zgrtali enormnu zaradu. Kod osumnjičenih je pronađeno i oduzeto više ličnih karata nositelja prava na socijalna primanja, koja su kao zalog uzimali od njih za dane pozajmice, a vraćali su im ih samo da bi podigli novac na šalteru pošte i ponovno uzimali po izlasku ako nisu uspevali da namire dug s kamatom ili im davali nove pozajmice, držeći ih tako u dužničkom ropstvu.

 

Prema tvrdnjama sagovornika , od 111 romskih porodica, koje primaju socijalnu pomoć, od oko 60 njih su godinama uzimane pozajmice od nekoliko hiljada dinara, opterećno enormnim zelenaškim kamatama. Recept koji je više godina primjenjivan među socijalno ugroženim Romima u Horgošu, pri čemu se u ulozi zelenaša i uterivača dugova našla nekolicina njihovih sunarodnika, već više od decenije poznat je u Republici Mađarskoj, u naseljima s izrazitim prisustvom Roma koji mahom žive od socijale. Zbog straha od zelenaša i uterivača dugova, korisnici socijalne pomoći Romi, nisu se usuđivali da podnose prijave policiji.

 

U Horgošu se poimenično znalo ko u vrijeme isplata socijalnih davanja iz državne kase uzima danak od siromaha, a saznanja su stigla i do opštinskih čelnika Kanjiže, Centra za socijalni rad opštine i policije. Da se novac od socijalnih davanja, umesto za najnužnije egzistencijalne potrebe romskih porodica odliva u drugom pravcu, uočeno je kada su se oni koji su se našli u kandžama zelenaša, već dan ili dva posle isplata socijale, pojavljivali tražeći pomoć jer im deca gladuju. – Događalo se da, kada su poljočuvari ili policija nekog od punoljetnih Roma uhvatili u krađi ili prosjačenju, pa ih legitimisali, bilo je vrdanja da nemaju ličnu kartu, pa se ispostavljalo da je kod zelenaša.

 

Nakon akcije policije u Horgošu i privođenja dvojice osumnjičenih za zelenaštvo, korisnicima socijalne pomoći je laknulo, jer su podignuti novac mogli iskoristiti za snabdevanje. – Bilo je krajnje vreme da se nešto preduzme, jer su se okomili na našu sirotinju i bedu. Dobijao sam na zajam hiljadu ili dve, a kamata je do isplate socijalne pomoći obračunavana sto posto, pa i više, u slučaju da je isplata kasnila. Živeli smo oduvek u lošim uslovima, a od kada smo bili prinuđeni da pozajmljujemo da bi preživeli od danas do sutra, posle je bilo sve gore. Nadam se da će se zelenaši u zatvoru smiriti i odustati od posla kojim su nam zagorčavali i ovako težak život – kaže jedan od nesretnih žrtava začaranog zelenaškog kruga iz Horgoša koji nije želeo da mu se spominje ime, iz straha da mu uterivači za dug ipak ne zakucaju na vrata.

 

Sagovornici su, prilikom objavljivanja pojave zelenašenja siromašnih romskih porodica u Horgošu, ukazivali da je možda po sredi i organizovana kriminalna grupa čiji su koreni u Subotici ili Mađarskoj. Predočeno je da se zelenaštvom nad Romima konkretno bavi više osoba, koji su čak međusobno podelili teren i klijentelu. Dvojica od njih zatečenih u raboti ispred pošte, našli su se iza rešetaka, a ostali prilikom ove isplate socijalne pomoći izbegli su njihovu sudbinu. Je li u pitanju samo grupa lokalnih zelenaša, koja je na grbači siromaha od zelenaške kamate obezebeđivala enromno zaradu, ili je riječ o ispostavi organizovane kriminalne grupe, pokazaće istraga.

 

DNEVNIKKOMENTARI

 1. ... kaže:

  ovo sto su radili ovi kamatari je za osudu i prekor,ali isto to rade banke samo na mnogo lepsi i upakovaniji nacin…nema razlike…
  sta je sa ljudima koji su podigli kredite u svajcarcima,a nas guverner nbs je promovisao te kredite…

 2. Unit kaže:

  Nije promovisao nego je upozoravao na kredite u svajcarskim francima!

 3. Damir kaže:

  Zašto malo nehapse u subotici sramota sta rade ljudima zalagonice otimaju sve

OSTAVITE KOMENTAR