Krijumčarili robu u humanitarnoj pomoći

Krajem 2011. godine carinici na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija imali su pune ruke posla.

 

Carinici su u saradnji sa policijom krajem prošle godine  na izlazu graničnog prelaza Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja gasnog pištolja marke «Hecler&Koch» kalibra 4,5 mm. Gasni pištolj pronađen je u kaseti naslona za ruku za zadnje sedište, prilikom detaljne kontrole automobila austrijskih registarskih oznaka u kojem su bila tri putnika, jedan hrvatski i jedan poljski državljanin. Protiv putnika koji se javio kao vlasnik pištolja pokrenut je prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

 

Dva dana ranije na istom graničnom prelazu sprečen je pokušaj iznošenja iz zemlje veće sume deviza, navodi se u saopštenju Uprave carina.

 

Kod putnika, našeg državljanina koji je upravljao mercedesom novosadske registracije, i koji je carinskom službeniku rekao da kod sebe ima oko 10.000 evra, detaljnim pregledom pronađeno je ukupno 24.700 evra. Stranci je vraćen dozvoljeni iznos od 10.000 evra, a ostatak je privremeno zadržan do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

 

Isto tako, krajem prošle godine carinici su u ranim jutarnjim časovima, na ulaznoj strani graničnog prelaza Kelebija, kontrolom vozila marke BMW kojim je upravljala putnica D.M, hrvatska državljanka otkrili 1635 komada raznih pirotehničkih sredstava. Manji deo pirotehnike je pronađen u prtljažniku, dok se veća količina nalazila ispod patosnice na suvozačevoj strani vozila, u naslonu za ruke i između levog i desnog zadnjeg sedišta.

 

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš otkrili pokušaj krijumčarenja velike količine robe u tovaru humanitarne pomoći za Kosovo, saopštila je Uprava carine. Zahvaljujući skener uređaju najnovije generacije, u dva šlepera humanitarne pomoći koja je iz Nemačke upućena organizaciji „Caritas Kosovo“, registrovani su predmeti koji po obliku ne odgovaraju prijavljenim stvarima, putnički automobil, kartonska ambalaža sa dodacima za kafu i lekovima.

 

Zbog nemogućnosti istovara robe iz kamiona na graničnom prelazu Horgoš, vozila su dopremljena u carinsku ispostavu Javna skladišta, gde je posle potpunog istovara pronađena neprijavljena roba i to:  upotrebljavano putničko vozilo GOLF 2,  dve kartonske kutije raznih lekova oko 220 pakovanja i  oko 3.700 kilograma dodataka za kafu.

 

Protiv oba vozača podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, koji će biti prosleđeni nadležnom sudu za prekršaje u Kanjiži, zaključuje se u saopštenju Uprave carine.KOMENTARI

  1. pajser kaže:

    Uf, sve cu prihvatiti, ali ovaj dodatak za kafu je nesto neoprostivo…

  2. Buvljak kaže:

    Hvale se, a šta je sve prošlo? Stara tema o carinicima…za vreme Kertesa se znalo šta se radi, šta koliko košta a sad svi izigravaju poštenjačine a na Horgošu kombi vozila stoje u redu za prelazak. Prelazi su maltene „privatizovani“ zna se koliko ide šefu smene, šefu prelaza, upravniku, Beogradu…Ako neko od carinika neće u kolo sa njima odlazi na takvo radno mesto koje se smatra kaznom. Ne kažem da su svi takvi ali pošteni su jako retki (1:50 možda)

OSTAVITE KOMENTAR