Uhvati letak

Priča kaže da du su leci sa likom poznatog subotičkog preduzetnika Blaška G.  izbačeni  iznad Subotice i okoline slučajno. Paketi slika sa portretom građanina B.G. su stojali odmah pored reklamnih letaka i greškom su utovareni u avion.

Posle će izaći i njegova knjiga BIO JEDNOM JEDAN JA, pa sve to zajedno dobija neki smisao.

Bacanje letaka iz aviona počelo je verovatno još onda kada su se prve letelice pojavile na nebu. Način da neka propagandna poruka na ovaj način dođe do primaoca, imao je svoja opravdanja na mestima gde se nije moglo drugačije stići.

 

Jedrilica iznad Subotice 1941. godine (u pozadini teretna stanica, Šandorska bara…)

subotica iz vazduha

szabadka 1941

Rasipanje iznad grada, ovih papira na kojima je poziv na neki događaj ili reklama, imalo je neku drugačiju računicu od one uobičajene, da poruka stigne do što više ljudi. Papiri bačeni sa visine, mogli su da odlete na neku neželjenu stranu povučeni iznenadnim vazdušnim strujama, da padnu u ograđene prostore ili na mesta gde nisu bila u planu da završe.

Mora biti da je to bila dodatna atrakcija, uz obaveštavanje putem plakata, radija i drugog “advertajzinga”.

spartak-tombola

Oni koji su tada bili deca, bili su ubeđeni da avioni izbacuju letke samo zbog njih. Da li nešto danas može da se uporedi sa onim uzbuđenjem kada posmatraš mali avion na nebu i onda spaziš ono što si priželjkivao? Male koncentrisane crne tačkice koje ostaju za aeroplanom – leci !

Momentalno počinje hajka za ovim papirima. Klinci iz svih ulica trče iskrivljenih vratova i gledaju u nebo. Kako bi to bilo sjajno da koji padne u tvoje dvorište… ali ne, oni lelujaju u nekom nepredviđenom pravcu…

Što se do plena teže stigne, to je zadovoljstvo veće. Plavi, žuti , roze…Tu nije kraj igre. Taj papir i format, bili su idealni za pravljenje aviončića.

Šta je pisalo na njima? Često je to bila najava da je cirkus stigao u grad, što i jeste bilo namenjeno deci.

Bilo je tu i drugih stvari. Radeći kao grafičar, Subotičanin Đula Ditrih sačuvao je primerke nekih letaka odštampanih u grafičkom zavodu i bačenih iz aviona. Pre pola veka spremljeni su na sigurno, a danas možemo da ih vidimo ponovo.

Iz Đuline zbirke na ovom mestu su izdvojeni leci iz šezdesetih godina, na kojima su najave za sportske događaje.

bata-ognjanov

spartak-vojvodina

fk-spartak

,,Torontali spartak

spartak-atletika

 

Na letnjoj pozornici JADRANa

boks subotica

boks klub spartak subotica

rvanje-subotica

rvanje spartak subotica

hokej-spartak

dzudo subotica

01

spartak odbojkaKOMENTARI

 1. Feep kaže:

  danas sporta samo u kladionicama 🙁

 2. Anonimni kaže:

  Ima oko sto  100 različitih letaka iz perioda 1960 – 1965. godine. Razvrstano po temama sport, pozorište i to obe drame, kulturni događaji, oglasi nekih firmi koje već nepostoje, kao i tadašnje uprave, sekretarijata. U OVOM PERIODU nemamo letke privatnog karaktera, po događajima iz ovog perioda, na nivou kulture blago je otvaranje prema NR Mađarskoj. Po mom sećanju nije sve bacano iz aviona, delilo se po gradu.

  Za sport i to za neke discipline imali smo kao sponzore jača preduzeća u gradu – njihova reklama je bila sa druge strane. – DGY –

 3. FK Spartak kaže:

  Lansky svaka čast za text

OSTAVITE KOMENTAR