Ujedi pasa lutalica skupo koštaju Suboticu

Grad Subotica je protekle godine, na ime odšteta za ujede pasa, građanima isplatio preko 7 miliona dinara. Za rešavanje ovog problema je najvažnija vlasnička odgovornost, ističu nadležni.

U Subotici je prošle godine prijavljeno 204 ujeda pasa. Jedan deo tih incidenata je rešavan sudskim putem, dok je u 108 slučajeva odlučivala gradska komisija zadužena za rešavanje tih problema.

“Pri radu komisije prvenstveno se gleda medicinska dokumentacija. Na osnovu nje se utvrđuje intenzitet povrede i koliko je stranka oštećena. Na sudu se u pojedinim slučajevima, kada za to postoji potreba, pozivaju i veštaci. Oni potvrđuju da li je rana verodostojna i da li je nastala kao posledica ugriza ili neke druge vrste povrede”, objašnjava Goran Išpanović, šef Službe za komunalne poslove grada Subotice.

Grad je prošle godine na ime odšteta isplatio građanima 7. 162. 000 dinara. Psi se i ovih dana mogu videti na ulicama Subotice, ali je njihov broj manji.

“Jednom me ugrizao za nogu, tamo na Kvantašu. Hvala bogu nije krvarilo. Išao sam peške, naišao je pa me ugrizao. Malo sam se uplašio”, priča jedan stariji Subotičanin.

“Nisam imao problema sa psima lutalicama, ali ih ima, i to dosta. Verujem da tu treba nešto učiniti, to je za opšte dobro svih građana”, dodaje drugi.

“Danas ih nisam video, ali jesam, recimo, prošli utorak. Ima tamo kod nas u Aleksandrovu. Nema nekih naročitih problema. Veći su problem možda veliki , besni psi u dvorištima, pored ograde”, kaže jedan penzioner.

U Gradskoj upravi ističu da rešenje ovog problema treba tražiti u strogoj kontroli i vlasničkoj odgovornosti.

“Najbitnije je to da se uspostavi odgovorno vlasništvo. Da neko može da obiđe sva domaćinstva i stanove i da utvdi da li su ti psi uredno obeleženi, vakcinisani i čipovani”, kaže Išpanović.

Stavljanje Strategije, popularno nazvane „Uhvati, steriliši, pusti”, u zakonske okvire može takođe pružiti rešenje za ovaj problem. To podrazumeva da se životinje uhvate, sterilišu, očiste od parazita, vrate na svoju prvobitnu lokaciju, i da se nakon toga prati njihovo kretanje. Takve životinje su, kažu nadležni, manje agresivne od onih koje nisu sterilisane.

 

RTVKOMENTARI

 1. punisher kaže:

  Gradska uprava nek jede g**…
  samo pametuju godina a nista ne urade. Itekako trebaju demostracije i smeniti kompletnu garnituru i njihove pudlice koji primaju platu iz budzeta.
  a u pm!!

 2. Kekac kaže:

  Jel’ tebi od rođenja taj psihički problem? Šta bi po tebi trebala da uradi gradska uprava; da ukine naknade, da pobije kerove ili samo vlasnike pasa?!?

 3. rax kaže:

  pa naravno da bi grad trebao da resi problem, kao sto su ga do sada resavali gradovi i drzave sirom zemaljske kugle. ko bi trebao da resava nego grad? izmedju pobijanja kerova i vlasnika ima mnogo, mnogo drugih resenja, ali za to treba vise interesa i znanja od ovog sto sada imamo na raspolaganju.

 4. HPTN kaže:

  Dok je nama Kekaca – tesko nama…

 5. (ba)laban kaže:

  @Kekac

  I treba da se pobiju svi kerovi lutalice.

  Pun mi je qrac više gluposti koje prosipaju društva za zaštitu životinja… ovo društvo je skroz izopačeno… više se gledaju prava džukaca nego potrebe čoveka.

  Da se pitam, sve bi ih pobio, a i ove vlasnike džukela koje ne koriste korpu i povodac najstrožije pokažnjavao… a njihove zveri POD MAČ, BATO!

 6. Miroslava kaže:

  (ba) laban
  Te neduzne zivotinje su na ulici zbog takvih kao sto si ti. Pokri se tim klempavim usima

 7. (ba)laban kaže:

  @Miroslava

  Od mene možeš i da se je**š sa svojim džukcima. Bitno mi je da je običan čovek siguran na ulici od ovih napuštenih zverki i sa ga ovi “zaštitnici kerećih prava” prestanu maltretirati sa njihovim glupostima.

 8. rax kaže:

  boze sacuvaj od ovog recnika, kako normalan covek moze ovako nesto da kaze! imas neki strah od kerova ili koji ti je da se ovako vulgarno izrazavas?

 9. (ba)laban kaže:

  Priznajem da sam ga preterao, ali, brate, dosta mi je više ovih što žele da nas nateraju da se družimo sa njihovim ljubimcima u liftovima, prodavnicama, restoranima…

  Ne osporavam njihovu želju ili potrebu, ali nemaju pravo da nama koji mislimo drugačije nameću svoju volju. Neka se zna gde je mesto čoveku, a gde životinji. U njihove kuće i stanove ne zalazim i možda sam malo vulgarnije to objasnio… tamo nek rade šta god im se hoće… ali kada sa svojim ljubimcima izađu na javne površine neka se ponašaju u skladu sa propisanim zakonima, a to se odnosi i na povoce, korpe i lopate za čišćenje psećeg izmeta. Danas ne možeš videti gotovo ni jednog psa sa korpom na njušci, mnoge opasne vrste vlasnici puste da se istrče među ljudima bez povodaca, a neka mi neko kaže kad je poslednji put video nekog vlasnika da je počistio “nered” iza svog ljubimca… Travnjaci oko stambenih zgrada i cela Dudova šuma liče na minska polja.

  Hajde oglasite se po tom pitanju i @Miroslava i @Kekac. O tome ćete normalno da ćutite.

  E, takvi su nam svi ti izvikani zaštitnici sirotih kučića.

 10. Megille kaže:

  Za sve probleme imaju ista ‘opravdanja’ -ne mogu stići da urade jer ih je ‘malo’, inspekcija ne može da obiđe sve vlasnike pasa , sanitarna ispekcija isto ne može da obiđe i kontrolira vlasnike pasa da li su njihovi psi vakcionisani da li su zdravi ,itd , itd do nedogled…Ništa ne mogu stići da urade izizev da sede u toplim uredima ,pijuckaju kafu i da naplačuju razne poreze i prireze građanima ….
  Žale se i ‘profesionalni upravitelji zgrada’ da kada se obračaju odgovarajućim inspekcijskim službama zaduženih za stambena pitanja oko intervencijam na zgradama za koje su iste inspekcijske službe zadužene dobiju odgovore : ‘da ne mogu da stignu da urade te poslove te da profesionalni upravitelji zgrada im se ne obračaju sa tim problemima. Molim….? Znači ama baš ništa ne moraju…Jedino građani moraju enormne račune plačati za njihov nerad..Dokle bre.

 11. SuboticaUberAlles kaže:

  Ponoviću nešto o čemu sam pisao i ranije, kada je bio slučaj obezglavljivanja pasa u kelebijskoj šumi.

  https://www.gradsubotica.co.rs/pored-kontejnera-pronadeni-obezglavljeni-psi/

  Navodno, neki određeni sugrađani, određene nacionalne grupacije, su uradili ovo nedelo, kako bi iskuvali te glave, slično kako se to radi u lovu sa trofejskim primercima srndaća, na primer.

  Potom se, unutar svoje zajednice, ujedaju tim lobanjama, odnosno čeljustima, tačnije, a sve to kako bi stekli pravo na odštetu.

  Ne tvrdim ništa, samo ponavljam šta sam čuo.

  Plan je, iako, mračan, dovitljiv, u najmanju ruku.

 12. Istina... kaže:

  Ideologija više rase životinje smatra vrednijim od niže rase, otud taj “ničim izazvani” “spontani” projekat zaštite životinja i stavljanje njihovih interesa iznad interesa ljudi. Ima sve to u knjigama, ali braća se zanimaju zvonima i praporcima.

 13. rax kaže:

  uopste ne razumem filozofiju razmisljanja ko je vredniji, zivotinje ili ljudi.
  licno mislim, da svaki covek, koji ima dovoljan iq, zna da smo mi kao ziva bica visa rasa, no sto su psi. bas zbog toga smo mi odgovorni da brinemo o njima. mi smo ih pripitomili i napravili od njih domace zivotinje. ako su psi i macke, nase domace zivotinje, bile one izbacene-odbacene, imamo odgovornost da brinemo o njima. slazem se sa time da je svaki vlasnik, koji izvede svog ljubimca, obavezan da pocisti izmet svog ljubimca. da li treba bas tako da ga seta, kako bi ba-laban voleo, ja ne mislim. ni jedan pas, koji nije zlostavljen ili dresiran za napad, nece dirati coveka. u ovako siromasnim zemljama kao sto je srbija, ovoliko napustenih-izbacenih kerova je skoro normalna pojava. za mene ostaje samo nenormalno, da grad ne moze da resi problem, umesto toga daje veliki novac za ostetu napada, koje su mozda u 80% izrezirane.

 14. rax kaže:

  Grad, tj. ljudi, koje mi placamo itekako su odgovorni za ovo stanje pasa po subotickim ulicama. grad i drzava su odgovorni za javno zdravlje. kada grad ne bi vodili koje kakvi politicari, vec strucni ljudi, ovaj problem bi sigurno bio resen. gradu treba samo jedan auto, veterinar, koji ce biti angazovan za sterilizaciju pasa i macaka, a mislim da bi bilo dovoljno volontera, koji bi rado pruzili svoju pomoc da se problem resi. ja mogu da razumem ljude, koji ne vole macke ili pse, ali nikako ne mogu da razumem, da svoju bes iskaljuju na tim zivotinjama, da su besni na njih.

 15. Nedeljko Horvat kaže:

  Lečiti uzrok, a ne posledicu. Država,grad su odgovorni za uslove življenja, za ,,kućni red,,! I to rašavaju situacije u svim oblastima života. Ako im iz ko zna kojih razloga to ne uspeva….smena! Mora neko drugi da proba, pa treći…dok se ne pokaže neko da može da uredi sistem u korist građana…i da konačno reši pitanje nesavesnih gradjana koji proizvode razne probleme…pa i sa nedužnim životinjama.

 16. stormwatch kaže:

  @rax

  Jes vala, Istambul, turska i Erdogan su bash primeri kako se brine o pravima ljudi i zivotinja….svashta.

 17. rax kaže:

  nikakve veze sa erdoganom, vec sa akcijom, po mom odlicno resenje. u jednom busu bi mogla biti cak i operaciona sala za sterilizaciju macaka i kerova.
  erdogan kakav da je, bolnice je sve sredio, kazu da su im bolje opremljene nego u nemackoj. prioritet svake drzave bi trebalo da bude zdravlje stanovnika, jer sta ce im fontane i spomenici, kada stanovnici masovno umiru vec od jednog obicnog gripa.

OSTAVITE KOMENTAR