Ujedinjeni Bunjevci

Nakon godinu dana rada članovi Nacionalnog saveta su se ujedinili. Potpisan je sporazum po kome predstavnici svih sedam lista za članove Bunjevačkog nacionalnog saveta koji su jedinstveni u stavu da se bore za svoj narod i ostvarivanje njihovih prava kroz informisanje, kulturu i obrazovanje. Sutra na javnoj sednici BNS, u 18 časova će Branko Pokornić biti imenovan za predsednika saveta ispred "Bunjevačke narodne koalicije", a Blašku Gabriću, koji je bio nosilac liste "Jugoslovenski Bunjevci" prestaje mandat.
Nakon godinu dana predsednica će biti imonovana ispred liste "Sad i uvik Bunjevci", Suzana Kujundžić Ostojić.
– Članovi saveta se neće menjati, ali će se funkcije drugačije raspodeliti. U narednom periodu Nacionalni savet Bunjevačke nacionalne manjine radiće na tome da se formira Zavod za kulturu Bunjevaca u Vojvodini, standarizuje bunjevački jezik, zatim da se u što više škola uči bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture, kao i da se na budućem popisu stanovništva u Subotici upiše 15 odsto Bunjevaca, a u Somboru 5% koliko ih ima. Veoma sam srećan što smo se ujedinili, jer samo tako možemo da ostvarimo naša prava – istakao je predsdnik IO BNS, Branko Pokornić, budući predsednik BNS.
Sadašnji predsednik, Blaško Gabrić je istakao da će u narednom periodu da traže od države da pomognu Bunjevcima u Mađarskoj na ostvarivanju njihovih prava kao što ih imaju Mađari u Srbiji.
– Nećemo više dozvoliti da se asimilu Bunjevci i da se deci preti da ukoliko upišu da uče bunjevački neće biti odlični đaci. Dosta nam je bilo pritisaka – ističe Blaško Gabrić.
Potpisani kolalicioni sporazum predviđa i staranje o ostvarivanju prava na finasiranje rada nacionalnog saveta i bunjevačkih institucija, naročito prilikom učešća institucija na konkursima za realizaciju projekata od značaja za bunjevačku nacionalnu zajednicu.
Međutim, ovo ujedinjenje nije političko, tako da na predstojećim izborima će bunjevačke političke partije da zastupaju svije programe.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

28 + = 36