Ukida se TV pretplata

Mesečna pretplata za Radio-televiziju Srbije biće ukinuta, a javni servis će u naredne tri godine preći na finansiranje iz republičkog budžeta, saznaje Danas.

 

Nakon što se nedavno usprotivio predlogu da se pretplata za RTS naplaćuje preko poreza na imovinu, prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić odlučio je da će se javni servis Srbije u naredne tri godine finansirati isključivo iz budžeta, objašnjava izvor Danasa.

 

Kako objašnjava sagovornik Danasa, Vučić je obavestio one koji učestvuju u pisanju zakona o elektronskim medijima da pretplatu treba ukinuti i da ne treba uvoditi nove namete građanima. Prema rečima izvora Danasa, nakon odluke da se javni servis finansira iz budžeta, ostaje da se reši pitanje na koji način će biti garantovana nezavisnost uređivačke politike RTS i RTV.

 

Protiv ovog predloga su Republička radiodifuzna agencija (RRA), ali i generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić, koji je nedavno izjavio da bi „možda najbolje bilo da se javni servis u narednim godinama delom finansira iz budžeta“. Ranije je najavljeno da bi nacrt zakona o elektronskim medijima do kraja aprila trebalo da bude upućen na Vladu Srbije.

 

U stručnoj medijskoj javnosti, međutim, postoji mišljenje da će se nakon tri godine budžetskog finansiranja teško vratiti na sistem pretplate ili drugi vid plaćanja.

 

Medijima je u SNS početkom marta rečeno da je lider naprednjaka Aleksandar Vučić protiv predloga da se pretplata za RTS naplaćuje uz uplatnice poreza na nekretnine, nakon čega je Ministarstvo kulture odustalo od te ideje. Ne treba zaboraviti i da bi se ukidanjem pretplate ujedno i ispunilo obećanje naprednjaka, čiji su predstavnici u izbornoj kampanji najavljivali da će to učiniti kada dođu na vlast, piše Danas.

 

DanasKOMENTARI

 1. dobar vic kaže:

  samo da je ovo obećano ne na 1. april ….

   

 2. stormwatch kaže:

  Obecali su “Bolji zivot” i ukidanje RTS pretplate….extra smisljeno da se navata naivni narod da poveruje da oni rade nesto u njihovu korist, sada cete videti kako ce malo po malo da skace racun u prodavnici, treba odnegde i finansirati RTS….samo ne vise javno.

 3. Ssspst kaže:

  I sad oni koji su redovno placali pretplatu, njima nista a oni koji nisu, njima oprost dugova i puj pike ne vazi vise nista. I opet najpametniji ispadnu oni koji nista ne placaju.

 4. Petar kaže:

  Pravilna odluka !!! Samo pitam se: Sta ce biti sa onim uplatama koje su savesni gradjani uplatili putem EPS-a ?? a sta ce biti sa onima koji nisu dosad  uplacivali ??? KO CE KOME DA SE SMEJE, KO JE BIO BUDALA A KO POSTEN ??????

 5. zeljka kaže:

  dakle ukinuta jos nije tako da dok se ne uverimo u suprotno neverujemo..ista farsa je ispala i oko reprograma duga za elektricnu energiju..da bi domacinstvo uslo u reprogram prvobitno mora da isplati 70% duga pa ostatak, od kog se otpisu “neke” kamate,isplacuju na rate…u svakom slucaju i ovo je jos jedna od farsi koja ce pogodovati ljudima koji imaju novca a ne onima kojima je to ustvari neophodno..sa pogresnim stvarima su krenuli da se bave,jer da bi mi svi sve redovno izmirivali potreban nam je posao i plata a ne samo prazne price o kojima mozemo samo da diskutujemo..

 6. dr, tikvicki kaže:

  HOCEMO LI MI BUDALE KOJI SMO PLACALI UREDNO PRETPLATU BAR DOBITI POHVALNICE OD RTS.a,? ILI NAM SAMO OSTAJE DA GLEDAMO ONAJ NJIHOV JADNI PROGRAM?

 7. Miloš Runić kaže:

  Bogu hvala ! A mi koji smo plaćali neka nam vrate novac, jer većina nisu platili ! 🙂

 8. Suboticanka kaže:

  Posto ionako samo 30% njih placa RTV pretplatu, to njima svakako nije ni pod nokat, moraju se odnekud naci sredstva. A, mi koji smo placali, uvek mi doduse je bilo krivo, ali, mislim, ako se nagomila i td…sada razmisljam da su posteni obicno cesto ispadali budale, nazalost, pa izgleda i ovog puta.   

 9. mst kaže:

  Meni i dalje nije jasno zašto treba bilo ko da ih finansira??? Neka lepo rade i zarade svoje plate kao i ostali novinari.

 10. Dijaspora kaže:

  Bravo Vućiću. RTS treba da živi od tržišta ,zašto mi gledaoci treba da gledamo reklama za čiju prikazivanje je plačeno RTS -u.Pogledajte samo kolikoih je zaposleno na televiziji ,za svaku iskazanu rečenicu se angažuje drugi spiker, Da ne kažem da spikeri i spikerice više liće na one koji idu u Holyvud da prime Gremi nego na novinarske spikere.Stvarno koliko ih je zaposleno na RTS-u ? Po nekim saznanjima Drastično više nego na BBS-u.A program užasan nije za gledanje-već stvara nervozu kod građana Srbije kao da im je sve to i cilj…

OSTAVITE KOMENTAR