Ukus starih bunjevačkih „ila”

U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok, održana je minulog vikenda po 11. put dvodnevna manifestacija „Dani bunjevačke kulture”. Festival bunjevačkih nacionalnih jela otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš, a učesnike je pozdravio i pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Sergej Tamaš.

Etnofestival bunjevačkih nacionalnih jela u Bajmoku, ove godine okupio je više od 30 učesnika iz zemlje i inostranstva, koji su predstavili kulinarsko umeće pripremanjem tradicionalnih specijaliteta.

bajmok

Za čuvena bunjevačka „ila” zaduženi i najmlađi

– Današnja manifestacija pokazuje koliko su Bunjevci posvećeni očuvanju i negovanju svojih tradicionalnih vrednosti. Važno je što Bunjevci mogu divaniti i pevati na svom jeziku, što mogu negovati svoju kulturu, tradiciju i spravljati svoja čuvena „ila“. Posebnost Bunjevaca utkana je u istoriju našeg podneblja – rekao je Mihalj Njilaš, podsećajući da se na poslednjem popisu stanovništva, oko 16.000 građana u Srbiji izjasnilo da su pripadnici ove manjine, te da je ovaj broj potrebno čuvati putem Nacionalnog saveta Bunjevaca, Kulturnog centra i udruženja, a Pokrajinska vlada će nastojati da pruža podršku.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava ovaj festival jer je od velikog značaja za bunjevačku nacionalnu zajednicu čije nasleđe, tradiciju i lokalitet potrebno negovati i promovisati, kako bi svoje bogatstvo predstavili široj javnosti i time privukli što više posetilaca.

– Ono što Sekretarijat za privredu i turizam posebno ističe je objedinjena promocija kulturološkog i gastronomskog turizma, što je jedna od vodećih aktivnosti u domenu manifestacija u Pokrajini – rekao je Sergej Tamaš.

Pored vlaške, mađarske, nemačke, rusinske i makedonske nacionalne zajednice, na ovogodišnjem festivalu učestvuju i zavičajna udruženja, poput Udruženja Drežničana iz Bajmoka, bunjevačka udruženja sa teritorije AP Vojvodine i iz Mađarske, kao i učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bajmoka, koji izučavaju bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.

 

Dnevnik

 KOMENTARI

  1. Boškov 90 kaže:

    Dica slatkiši mali 😀

OSTAVITE KOMENTAR

+ 87 = 94

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: