„Ulica Braće Radić u Subotici: Proces nastanka nepokretnog kulturnog dobra“

Ulica Braće Radić je jedna od najlepših ulica u Subotici. Kuće koje su izgrađene pripadaju različitim stilskim pravcima i to: klasicizmu, eklektici sa stilskim obeležjima neorenesanse i neobaroka. Ovom izložbom i publikacijom, autorke su želele da zaokruže proces nastanka ulice Braće Radić kao nepokretnog kulturnog dobra.

Mnogi Subotičani smatraju da je ulica Braće Radić jedinstvena i jedna od najstarijih u gradu, sa predivnim drvoredom, starim i lepim zgradama i istorijom. U njoj su živeli mnogi viđeniji Subotičani, a sama ulica je rekonstruisana 2007. godine, kada čuvenu “žutu kocku”, zamenilo novo popločanje i rekonstruisana je komunalna infrastruktura u ulici. Kuća Janoša Brauhlera, stolara i industrijalca drvetom, podignuta je 1902.godine i jedina je označena kao spomenik kulture, a nalazi se na adresi Braće Radić 74, rečeno je u Savremenoj galeriji u Subotici, gde je otvorena izložba pod nazivom „Ulica Braće Radić u Subotici: Proces nastanka nepokretnog kulturnog dobra“.

 

Od 47 objekata za koje je projektom utvrđeno da imaju neku spomeničnu vrednost, uspešno je identifikovano 30 osoba koje su do kraja 19.veka do druge polovine 20.veka gradiče svoje domove u ulici Braće Radić.

Ulica čini jedinstvenu celinu sa objektima građanske arhitekture, podignutim na regulacionoj liniji, u rasponu od 19.veka do sredine 20.veka.

 KOMENTARI

  1. ocp kaže:

    Na žalost, suviše malo i previše kasno. Vlasnici kuća su već u velikoj meri unazadili izgled ulice što rušenjem starih objekata što izborom kolorita prilikom “rekonstrukcija” fasada. Evo ovih dana se na 150 metara od Gradske kuće u ovoj ulici izbijaju prozori i ubacuju moderni izlozi u staroj kući.

  2. Zorica kaže:

    Ulica je najlepsa u gradu….

  3. Vera kaže:

    I u Becu ubacuju nove prozore. Samo ovde bi mnogi da vreme stane. A i stalo je.

OSTAVITE KOMENTAR