Umesto Papilona – SLOT KLUB

Ne može se reći da su Subotičani ravnodušni prema arhitektonskom i kulturnom nasleđu. Vodi se borba neprestana protiv propadanja i bezumlja.

 

Situacija na tom frontu je nepovoljna. Na jednu spašenu stvar, dolaze dve izgubljene.

 

Najgore je sa enterijerima. Čitav niz stilski uređenih  prostora kakvi su danas zaštitni znak Beča ili Pešte, imali su i Subotičani  ali ih danas gledaju samo na starim razglednicama i kalendarima.

 

U tu dimenziju se preselio i čuveni Plapilon. Sve se zna o sudbini ovog jedinstvenog enterijera. Poslovni prostor je morao biti vraćen starim vlasnicima a oni su požurili da ga izdaju i crnom đavolu ako treba. 

borovo ulica

papilon

 

Samo na slici

papillon suboticaKOMENTARI

 1. vokille kaže:

  Kao da nemamo dovoljno kockarnica,banki i kladionica u centru grada.
  Da li je stvarno neizvodljivo podsticati otvaranje više takvih mesta poput Papillona, koji je po učetaljivom enterijeru bio zapažen i u zapadnim arhitektonskim časopisima? 
  Dole sa bankama i ovim čudima, više kafića i kafana, Subotica je pre nepunu deceniju bilo pravo boemsko mesto.

 2. Bela kaže:

  Siromah Karlo se u grobu okreće.

 3. ej kaže:

  ubise coveka i njegovo delo, zbog par stotina eura i gradskih i jevreskih. mozda su nas mediji pogresno informisali, ali ako je inicijativa dolazila od jevreja, onda treba da se srame!

 4. Anonimni kaže:

  TUGA I SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!

 5. Arh2 kaže:

  Tako je to bilo i za vreme stvaranje komunizma kada se masovno oduzimana imovina građanima pa su svoju imovinu samo mogli gledati sedamdesetak godina. Ko je onda te vlasnike imovine  pitao dali se slažu sa nasilnom otimanju ili da li ih je neko žalio ? Naprotiv još su se i radovali tuđoj nevolji.Da li se neko zapitao koliko njih je ubijeno samo zbog toga što su posedovali svoju imovinu ,koliko njih se ubio zbog raznih poniženja posle gubitka imovine? Treba da podsetimo , ubijanje' Papilona je započela Opština Subotica koja desetak godina vodila spor protiv Papilona da se lokal iseli a enterijer da se demontira,sve iz razloga da ne bi morali nadoknaditi uložena sredstva u lokal investitoru. Opština zajedno sa bivšim vlasnikom iskoristio zakon o vraćanju oduzete imovine te na osnovu toga brzo zaključio spor pa je bez naknade oduzeo poslovni postor investitoru-zakupcu.Znači jevrejska opština je dovršila iseljenje koju je započela subotička opština.No ima tu još ineresantnih detalja zašto je subotička opština kod nekih slučaja vraćanja imovine bivšim vlasnicima vrlo ekspeditivna a kod drugih slučaja gde se ne radi o bivšim vlasnicima jevrejskog porekla vrlo spora ili ne rešava predmete?

  Što se tiče Beča i Budimpešte ,moramo priznati da se Subotica danas ne može da se uporedi sa tim gradovima ,naime u tim gradovima je sasvim je drugi stil života ,dok u Subotici taj stil je davno zaboravljen ,a nema više ni tih ljudi koji su u subotici živeli po Austrijskom duhu. Duh Subotice je postalo po stilu buvljaka i raznih pečenjara u nekom novom stilu : ' Daj deset s lukom'…

 6. Toliko kaže:

   

  Bela:

  Siromah Karlo se u grobu okreće.

   

   

  Možda je i bolje što nije doživeo ovo. Slot klub? Jadno…

 7. adkersu kaže:

  Uvedite vesti pod nalovom "Degradacija", ovo može biti prva vest u toj rubrici. U razvoj ne spada ni pod razno.

   

   

   

 8. Olja kaže:

  zna se sta u siromastvu cveta: kocka i kladjenje a nikako lepota i umetnost….

 9. Esma kaže:

  Zgrožena sam i zgranuta. Čudi me da jevrejska opština nije imala "sluha" za umetnost. Istina, sudski spor je bio na njihovoj strani, ali se tu moglo nešto drugo uraditi. Pokojni Dragutinović je dao ovom gradu nešto što je u nuevo art poznato u svetu, a mi smo to bacili da ga izjeda crvotočina. Strašno!

 10. pauk kaže:

  Suboticki mentalitet. Sta ocekivati od suboticana? Da cene umetnost… Nikad je nisu cenili, ni ono sto smo uradili za njih svojevremeno…

 11. subotica moj grad kaže:

  Pitajte rukovodeće jevrejske kadrove….samo da se zna šta su dobili za ovaj poduhvat. … a ja da im finansiram rekonstrukcij sinagoge,fuj

 12. dr,no kaže:

   

  pauk:

  Suboticki mentalitet. Sta ocekivati od suboticana? Da cene umetnost… Nikad je nisu cenili, ni ono sto smo uradili za njih svojevremeno…

   

   

  Ovde napišite odgovor...Gdje ti vidiš subotičane ? Pastori , Kase , Maglaiji , Lackovići Tot Salaji i ostala žgadija … nijedan od njih nije subotičanin.

OSTAVITE KOMENTAR