Umesto restitucije prodaja šeiku

Subotica – Vest da oko 25 hiljada hektara obradive površine u Vojvodini  država želi dati u zakup bez tendera izvesnom šeiku,  što je prilikom nedavne posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima obećao Mlađan Dinkić, naišla je na dosta brojne reakcije poljoprivrednih udruženja i domaćih kompanija. U pismima upućenim predsedniku Srbije i ministrima u republičkoj vladi pojedinci i udruženja poljoprivrednika navode da bi to bilo protivno našim zakonima, ali i na štetu domaćeg agrara.

Asocijacija “Vojvodina agrar” i Udruženje poljoprivrednika 100 paora plus u svom protestnom pismu navode da je to do sada najveće poniženje poljoprivrednika u Srbiji. Na ovaj način Mlađan Dinkić je poslao jasnu poruku da su naši poljoprivrednici nesposobni da obrađuju svoju dedovinu, a vlasnicima oduzete imovine da država nema nameru da sprovede Zakon o restituciji i ikad vrati zemljište onima od kojih je oduzeto. Svim ostalim građaniam se pak poručuje da država nema  nameru da poštuje zakone i da će ih menjati u skladu sa potrebama vlasti.

 

„Zemljište koje bi se prema najavama ministra Dinkića prodalo šeiku iz Emirata je zemljište koje je predmet restitucije, i  koje već godinama poljoprivrednici bezuspešno pokušavaju da zakupe od države da bi ga obrađivali. U tom smislu najava ovog posla sa šeikom je loša po naš agrar“, navodi i nekadašnja  ministarka  poljoprivrede u Vladi Srbije dr Ivana Dulić Marković.

 

„Svako ulaganje u poljoprivredu je fantastično, i  sto miliona eura je svakako potrebno. Ali ono što je problematično u ovom celom aranžmanu, iz onoga što je predstavljeno javnosti kroz saopštenje iz Ministarstva finansija i ekonomije, jeste na koji način će se društvena i prvatna imovina kombinata prodavati bez tendera, a što je takođe zakonska obaveza. Drugo, kako će se državno poljoprivredno zemljište, koje mora da se daje na licitaciju, a programe o tome prave lokalne samouprave, ono automatski prepisati nekom novom zajedničkom preduzeću. Treće, zašto to poljporvredno zemljište ne ide na restituciju, što je takođe država po zakonu obavezna da uradi. Dakle, najmanje dva zakona se krše, i to veoma grubo, po mom mišljenju“, kaže dr Ivana Dulić.

 

U najavi o prodaji zemljišta govori se o sto miliona eura, ali kada se to podeli na 25 hiljada hektara, onda to ispada četiri hiljade eura po hektaru. „To je ono što uloži svaki povrtar u toku jedne godine, ili svaki prosečni ratar u toku četiri godine, da bi zasejao kukuruz ili pšenisu ili bilo šta“, ističe  dr Ivana Dulić.

 

Nijedan poljoprivrednik nije protiv konkurencije, mi proizvodimo za tržište duže nego iko u Srbiji, zato i jesmo protiv toga da se jednom odlukom, bez takmičenja, zemljište pokloni bilo kome. Mi se plašimo u stvari da država daje privilegije jednima na račun drugih“, navode u Klubu  100 P PLUS i Asocijaciji Vojvodina agrar, najavljujući da će se tom štetnom ugovoru usprotiviti po cenu protesta ili tužbama domaćim sudovima i sudu u Strazburu.

 

DanasKOMENTARI

 1. jasso kaže:

  gospodo paori nije vam valjala ona vlada pa ste blokirali puteve,ova je jos gora ali sad ste se uvukli u misije rupe,jer zahvaljujuci vasim glasovima su ovi na vlasti…

 2. Boris kaže:

  I treba da daju onima koji ce, em da plate zakupninu, em da ulazu u vodosnabdevanje…, samim tim kad vec dodju oni koji imaju novac sigurno ce ulagati u jos koje sta, a ne ovi nasi poljoprivrednici bi sve za dzabe, ako im se ne ispune zelje, odma blokiraju puteve i ugrozavaju sve nas.

 3. dinkicu care kaže:

  Boris:

  I treba da daju onima koji ce, em da plate zakupninu, em da ulazu u vodosnabdevanje…, samim tim kad vec dodju oni koji imaju novac sigurno ce ulagati u jos koje sta, a ne ovi nasi poljoprivrednici bi sve za dzabe, ako im se ne ispune zelje, odma blokiraju puteve i ugrozavaju sve nas.

  E moj ti.

  Kad pomislis da nema sta vise da se proda, Dinkic pronadje nesto. Uvaljace on to vec nekako. Snace se covek za nase dobro.

 4. Subotar kaže:

  Kinezi će graditi tunel ispod Fruške Gore,šeik iz Emirata kupuje vojvođansku zemlju itd…a usput s figom u džepu pregovaramo o članstvu u EU….To je dvolična politika kao izraz unutrašnjepolitičke nemoći.Od takve politike sigurno neće imati štete EU(kao naš jedini prirodni partner na koga smo po svim parametrima upućeni) nego samo građani Srbije.
  Uskoro možemo očekivati da dovedu nekog investitora iz Brazila ili Indije….Uzgred to je na tragu Miloševićeve teze o “multipolarnosti sveta”.Ovako neverodostojna politika jasno profilira Srbiju u očima sveta kao providnog lažova s kojim nema smisla bilo što ozbiljno pregovarati.I upravo na tome se vidi koliko je živa Miloševićeva politička ostavština koja prožima sve pore srbijanskog političkog sistema.
  Ovaj čin je još jedna potvrda istinitosti Pastorove teze da nade nema.
  Što se tiče vojvođanske zemlje prvo što je potrebno učiniti jest što temeljitije i pravednije provesti restituciju,a ono što ostane zadržati  u državnom vlasništvu.Naravno da u ovim uslovima od toga neće biti ništa.Nek nam se Bog smiluje!

 5. mibl kaže:

  A kada g.Palma dobije zemljiste od Grka onda je to OK!?

 6. freelancer kaže:

  Političko “kurvanje” se polako prenosi i na ekonomiju. Onomad sam napisao kako državu (na žalost svoju sopstvenu), vidim kao “posrnulu devojku” koja je spremna na sve ne bi li je nekako prihvatili. Da se razumemo, Srbija će u EU ući u paketu s Turskom, istovremeno. Hajde lepo neka političari izadju pred narod i kažu ono što već ionako svi znamo. Politika “četiri stuba – EU, SAD, Kina Rusija”, pa zatim “i Evropa i Kosovo” pa onda “nema alternativu”, donosi polako plodove. 

  Miloševićeva teza o „multipolarnosti sveta“ je više političkog, a manje ekonomskog karaktera. On je infantilno želeo da bude “svetski državnik”. Na polju ekonomije nije uradio NIŠTA (a ekonomista je, jedno vreme čak i nameštenik Svetske banke). 

  Ovo sada je na delu klasična rasprodaja “porodične srebrnine” po sistemu “daj šta daš”. Kada bi mi dao Bog, samo na tren da zavirim na ovaj svet za 100 godina i saznam ZAŠTO je sve ovo Dinkić uradio (a isplivaće kad-tad). Od upada s kalašnjikovima u Narodnu banku Srbije 2000-te, preko uništavanja domaćeg bankarskog sektora, do dovodjenja države u finansijsko ropstvo. Jer, od njega je počelo. Ostali su morali da igraju po muzici koja je VEĆ svirala.

  Od tih 25.000 hektara, trajno se prodaje 9.000. 16.000 ha se prodaje u odnosu vlasništva 60-40% u korist Arapa. I na nekim drugim temama smo pisali ZEMLJA SE NE PRODAJE. A to za restituciju… Pre 2. sv. rata je postojao KATASTAR. Pre 1. sv. rata je postojao KATASTAR. Zna se ČIJA je zemlja. Kada bi svako od njih tražio SVOJE, pitam se, a šta je onda vlasništvo Srbije? Molim? NIŠTA, nula, 0, zero.

  Od 2000-te na ovamo svi, ali bukvalno SVI političari, bez obzira na ono “pozicija-opzicija”, ponašali su se bahato, kabadahijski, oholo, rasipnički i da ne nabrajam. Potrajalo bi. E sada ovo liči kao kada žena kaže mužu, valjalo bi pozajmiti nešto para ili prodati nešto, treba nam. I muž ode i nešto proda, nešto pozajmi. U povratku, svrati do krčme i propije veći deo. Ostatak sitnine donese kući. A onda jednog dana dodje vreme za vraćanje dugova… E, to su političari. Nebitno da li je DS, SNS, URS, ovaj ili onaj. Kao u “Balkanskoj krčmi” Miroslava Krleže. Samo, srećom u našoj još niko nije ugasio svetlo. A šta se onda dešava…? Pročitajte Krležu.

 7. zbogom srbijo kaže:

  cije su te zemlje???
  :)))))
   

 8. no name kaže:

  freelancer:

  Političko „kurvanje“ se polako prenosi i na ekonomiju. Onomad sam napisao kako državu (na žalost svoju sopstvenu), vidim kao „posrnulu devojku“ koja je spremna na sve ne bi li je nekako prihvatili. Da se razumemo, Srbija će u EU ući u paketu s Turskom, istovremeno. Hajde lepo neka političari izadju pred narod i kažu ono što već ionako svi znamo. Politika „četiri stuba – EU, SAD, Kina Rusija“, pa zatim „i Evropa i Kosovo“ pa onda „nema alternativu“, donosi polako plodove. 

  Miloševićeva teza o „multipolarnosti sveta“ je više političkog, a manje ekonomskog karaktera. On je infantilno želeo da bude „svetski državnik“. Na polju ekonomije nije uradio NIŠTA (a ekonomista je, jedno vreme čak i nameštenik Svetske banke). 

  Ovo sada je na delu klasična rasprodaja „porodične srebrnine“ po sistemu „daj šta daš“. Kada bi mi dao Bog, samo na tren da zavirim na ovaj svet za 100 godina i saznam ZAŠTO je sve ovo Dinkić uradio (a isplivaće kad-tad). Od upada s kalašnjikovima u Narodnu banku Srbije 2000-te, preko uništavanja domaćeg bankarskog sektora, do dovodjenja države u finansijsko ropstvo. Jer, od njega je počelo. Ostali su morali da igraju po muzici koja je VEĆ svirala.

  Od tih 25.000 hektara, trajno se prodaje 9.000. 16.000 ha se prodaje u odnosu vlasništva 60-40% u korist Arapa. I na nekim drugim temama smo pisali ZEMLJA SE NE PRODAJE. A to za restituciju… Pre 2. sv. rata je postojao KATASTAR. Pre 1. sv. rata je postojao KATASTAR. Zna se ČIJA je zemlja. Kada bi svako od njih tražio SVOJE, pitam se, a šta je onda vlasništvo Srbije? Molim? NIŠTA, nula, 0, zero.

   

  Od 2000-te na ovamo svi, ali bukvalno SVI političari, bez obzira na ono „pozicija-opzicija“, ponašali su se bahato, kabadahijski, oholo, rasipnički i da ne nabrajam. Potrajalo bi. E sada ovo liči kao kada žena kaže mužu, valjalo bi pozajmiti nešto para ili prodati nešto, treba nam. I muž ode i nešto proda, nešto pozajmi. U povratku, svrati do krčme i propije veći deo. Ostatak sitnine donese kući. A onda jednog dana dodje vreme za vraćanje dugova… E, to su političari. Nebitno da li je DS, SNS, URS, ovaj ili onaj. Kao u „Balkanskoj krčmi“ Miroslava Krleže. Samo, srećom u našoj još niko nije ugasio svetlo. A šta se onda dešava…? Pročitajte Krležu.

  Nigde vas nije bilo kada su lokalni tajkuni uz pomoc ovih na vlasti oduzimali lokale u centru grada koji su predmet restitucije a sada vam smeta kada neko zeli da isto to uradi na primeru zemlje?! Za razliku od ovih lokalnih njiva nece biti prazna i u korovima kao sto nam je izgleda centar grada. Vezano za politicare si u pravu, ko god dosao mi smo se sa postenjem davno oprostili.

 9. slobodan kaže:

  Boris:

  I treba da daju onima koji ce, em da plate zakupninu, em da ulazu u vodosnabdevanje…, samim tim kad vec dodju oni koji imaju novac sigurno ce ulagati u jos koje sta, a ne ovi nasi poljoprivrednici bi sve za dzabe, ako im se ne ispune zelje, odma blokiraju puteve i ugrozavaju sve nas.

   pa naravno!

 10. Petrica Kerempuh kaže:

  E, šta je ovde plitkomislećih….

  A, znate li koliko je iz Vojvodine “nestalo” državne zemlje i gde je završila? Znate li ko danas u Vojvodini poseduje najveće površine zemljišta, kako je do njih došao i čime se pre bavio pre ulaska u agrobiznis?

  Da li ste ikada u svom životu čuli zemljoradnika (stočara, voćara, povrtara, vinogradara) da mu je nešto potaman. Jok. To su ti plačipičke na kvadrat. Njima smeta i kad dobro rodi, jer je mala cena, a smeta i kad je suša (malo im rodilo, a baš je dobra cena).

  Hoće paori subvencije, a pojma nemaju šta je subvencija. Nije subvencija davanje novaca i kurti i murti, nego je to “politika” da se zemljoradnici “nateraju” da proizvode ono što je državi u interesu. Dakle, stimulisati proizvodnju STRATEŠKOG proizvoda, a da li će to biti artičoka ili ‘šenica belica to nije važno. Važno je da to što državi treba neko proizvodi, a taj ko proizvodi da ima sigurnost da će mu država pomoći ako se ne potrefi cena ili godina…

  E, sad, u vezi šeika… 

  Umesto da se paorende raduju što država najavljuje ulaganja u poljoprivredu i što se otvaraju nova tržišta – NE, paorende pizde što razni Matijevići, Šarići, Dulići, Kostići, Miškovići… neće ĆAPITI i tih 25.000 ha. Svašta.

   

 11. Davil kaže:

  Sta se sada neki bune?? mnogo vas ,,pametnih,, je pre govorilo kako hoce japan da kupi pola vojvodine pa da hranimo celu evropu pa ste se dicili sa time a sada su Ujedinjeni Arapski Emirati problem?? Nije niko drugi problem nego ste vi pobunjenici problem

 12. Miki kaže:

  Gospodo, seljaci vi dobijetu tu zemlju pa pola radite a pola neradite a subvencije se daju po hektaru nije vama lose, a kad seici dobiju zemlju oni ce radite SVE e tu je problem nema besplatnih novaca a beradis nista. Pa bolje dati seiku koji netrazi subvencije nego seljacima koji blokiraju puteve i nerade svu zemlju….

 13. Drobina Robert kaže:

  Radio sam kao radnik obezbedenja jedno vreme na bivsem poljoprivrednom gazdinstvu koje je bilo pod stecajem(dok se nije prodalo).Zvanicno je bilo pod stecajem mada je mene potsecalo na zgradu generalstaba u Beogradu posle NATO bombardovanja.Komad plodne zemlje koji je nekad uz pomoc sistema za navodnjavanje davao toliko prinosa da su radnici primali trinaestu platu bio je zarastao u korov i prepusten zubu vremena.Ljudi koji su videli stare dokumentarce znaju da je Izrael nekada bio bezvodna pustinja,leglo skorpija i zmija medutim radom i sistematskim navodnjavanjem dobar deo pustinje je pretvoren u plantaze i oaze a dan danas kubure sa pijacom vodom.Tu gde ima vode a zemlja je takva da bi dugme niklo uvek imamo neke jahace apokalipse,ili susu,ili previse kise ili uredbe vlade.Voleo bih da vidim sta bi Zidovi uradili sa Vojvodinom( i plodnom Sumadijom)kad su onu pustinju pretvorili u plantaze i oaze.

 14. XY kaže:

  Gospodo draga, mišljenja su veoma različita,kako čitam. Ne treba da se baca kamenje na seljake, iako su, možda, nekada i zaslužili. U dosta stvari nisu u pravu: Po meni to nisu zemljoradnici, to su poljoprivredni buržuji koji bi da eksploiatišu bezzemljaše i sirotinju da im rade za jeftine pare. Ali Pustimo to sada, to je naša posla. Gospodo, problem je što jedan čovek koji je sve građane Srbije slagao, sebi dozvolio da prodaje MAJKU ZEMLJU. Po njemu ćemo sutra morati da se iseljavamo na neku planetu jer će i ispod naši gradova prodati zemljište ili sa njime i  nas u roblje.

  Ne treba da gubimo snagu da kritikujemo jedni druge, već da jednom  kažemo:

  S T O P SILNICIMA koji sebi uzimaju za pravo da se ponašaju kao vlasnici Srbije i građana Srbije.

  Ali, tili smo-eto nam.

 15. freelancer kaže:

  Gde smo bili… pitaš, no name? Pa, verovatno tamo gde i ti. I nas su pitali kao i tebe. Tzv. “tranzicije” i “privatizacije” je bilo i u drugim zemljama, ali nigde ovakav cirkus, čini mi se (osim u Rusiji, pardon!). Ne bih baš tako potcenjivao naše paore. To jeste da postoji izreka: “Nisi gazda dok ti baćo ne umre”. A baćo zadrt pa sve po njegovom (uglavnom kako ne valja). Dolaze novi klinci, pametni i školovani. Znaju šta i kako treba da poljoprivredi krene. NE PLJUJTE, ljudi. Imam utisak da su svi ti koji bi tako velikodušno dali zemlju “svima i svakome” ustvari imali zemlje samo u saksiji. Ili možda ni to. Ej, bruke jedne. 

  PRVO, ne postoji strategija države za poljoprivredu. Ne zna se šta se hoće. Kao magare u magli. Drugo, državnim činovnicima više odgovara da UVOZE sve i svašta nego da se PROIZVEDE ovde. Sada i da se proizvede, nema gde da se preradi. Prodato. Uništeno. TREĆE, mislite li vi “saksija-zemljoposednici”, da će doći Arapi da obradjuju tu zemlju? Pa neće. Obradjivaće je opet NAŠI ljudi. Ali za malko nižu nadnicu. Ej šišmiši moji, na kratko vi gledate. Ali dobro, nek vam bude… Kad ukapirate, mene ionako neće biti ovde i biće mi svejedno 🙁

 16. freelancer kaže:

  Vlada odustala???… Kako stvari stoje, Dinkić “razmišlja” o tome da se zemlja NE PRODAJE Arapima, već domaćim poljoprivrednicima. A ima itekako sposobnih, koji bi je obradjivali, a da pri tome nisu “miškovići”, “kostići”, “matijevići” i ini… Da li je to rezultat pritiska pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana ješića, ili bojazan Dinkića da bi u slučaju socijalnih nemira (za koje neprekidno postoji latentna opasnost) paori dali značajan doprinos… 

 17. Anonimni kaže:

  Prvo,trebali bi svi koji komentarisu da paorima nije nikada dobro,da se oprobaju u poljoprivredi da vide kako je to LAKO i zasto se prave blokade. Drzava mora da se otarasi MISKOVICA I MATIJEVICA jer te njive gledate u korovu. Uzme u zakup ili kupi,dobije subvenciju i gotova stvar. zasto paori sa 2,3,5, hektara nisu mogli da uzmu zemljku u zakup? Mogli su ali oni koji su politicki opredeljeni 
   

OSTAVITE KOMENTAR