Уместо у суботичке улице, битумен уграђен у новосадски Мост слободе

Две цистерне битумена, које су у августу 2000. године с Царине прослеђене и потом уграђене у новосадски Мост слободе, срушен у НАТО-овом бомбардовању, одвеле су на оптуженичку клупу тадашњег директора СУЦ-а Михаља Кертeса јер је битумен стигао по основу меморандума “нафта за демократију“ о хуманитарној помоћи европских држава градовима у Србији у којима је била на власти тадашња опозиција и био је намењен Суботици за поправку градских саобраћајница.

 

Суђење Кертесу које у “случају битумен” још увек траје, на главном претресу одржаном ове недеље поприлично се заоштрило, а одбрана је затражила изузеће поступајућег заменика тужиоца, сазнаје “Дневник” од добро упућеног саговорника.

 

По нашем извору, то је тренутни епилог супротстављених ставова одбране и оптужбе око износа који се у оптужници наводи као динарска противвредност 21.000 немачких марака, колика је вредност две цистерне битумена, а од тога у суштини зависи и даљи процес.

 

Оптужницом се Кертесу ставља на терет да је 30. августа 2000. године дао налог да се две цистерне битумена, укупно 44 тоне, ставе под надзор Царине, дакле, да се одузму од онога ко их шаље и онога коме су упућене, а да је после тога дао незаконит налог да се битумен угради у Мост слободе.

 

Динарска свота, која ће у оптужби означити вредност две цистерне битумена, по значају за странке у поступку већ дуже не заостаје нимало у односу на стартно супротстављене тезе о Кертесовом поступању везано за чињеницу да је битумен евидентно уграђен у Мост слободе уместо да је стигао граду Суботици. У вези с тим наводима, пак, одбрана инсистира на томе да у списима предмета постоји податак да је „сам шпедитер тражио од Царине да се роба (битумен) стави под царински надзор јер не располаже комплетном документацијом, што је Царина прихватила и учинила, те да је потом Кертес поступио у складу са захтевом Дирекције за обнову земље од последица НАТО-овог бомбардовања, која је тражила да се сав расположиви битумен достави да би се завршио тешко оштећени Мост слободе“.

 

На другој страни, оптужба тврди да је „Кертес злоупотребио службени положај генералног директора Савезне управе царина“ тако што је, по наводима оптужне тезе, самоиницијативно противзаконтом радњом задржао две цистерне битумена, а да га је после тога одузео и доделио за завршетак моста.

 

– Ипак, сад је на прво место избило питање динарског курса по којем ће се прерачунати 21.000 немачких марака, односно укупне цене битумена. Наиме, Кертесу је првобитно на терет стављен основни облик кривичног дела злоупотребе службеног положаја (с евентуалном  штетом до износа 450.000 динара), за који је запрећена казна од шест месеци до пет година затвора. Но, за тај облик инкриминације 5. септембра 2010. године је наступила застарелост – тврди наш саговорник.

 

Он додаје да је суштина у томе да је „по судском налогу за потребе поступка прибављен извештај Народне банке Србије о званичном динарском курсу немачке марке у релевантном периоду, по којем је на дан 5. септембра 2000. (кад је битумен издат) вредност марке по основном курсу била шест динара, по стимулативом 20, те да се указује на то да се улични – црни курс – не може користи у било какве сврхе осим статистике“.

 

– Ако се вредност битумена, односно 21.000 марака, обрачуна по основном банчином курсу, то је укупно 121.000 динара за обе цистерне, или по стимулативном укупно 421.000. Међутим, оптужница је измењена у јулу 2010. тако што је вредност две цистерне битумена обрачуната на основу “уличног курса” немачке марке од око око тридесет динара, који даје износ већи од 450.000 динара. На овонедељном претресу је презентован извештај НБС-а о курсу немачке марке у релевантном периоду, као и резултати о вештачењу. Пошто је и после тога оптужба остала при квалификацији за тежи облик дела злоупотребе службеног положаја, базиран на вредности битумена обрачунатом по „уличном курсу“ марке, Кертесова одбрана је затражила изузеће поступајућег заменика тужиоца – прича добро упућени саговорник „Дневника“.

 

Izvor: DnevnikKOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Pa kako ne znate, ima ona stara novosadska pošalica po forumima kojom novosađani opravdavaju sve moguće projekte i besmisleno trošenje para na njihov grad – “Mi gradimo u Novom Sadu a svi vojvođani koriste”….priče za naivne budalice.

  2. DoDo kaže:

    Ma nije valjda…

OSTAVITE KOMENTAR