Umiru kestenovi Ulice divljeg kestena

Ne samo u ulici u kojoj je rođen Danilo Kiš, već u celoj Subotici i mnogo šire – u celoj Evropi, za divje kestenove kao da ranije dolazi jesen. Listovi već u proleće počinju da žute, da bi u sred leta već bili sparušeni.

22. avgust 2013.

Još od devedesetih godina listove ovog drveta počeo je da napada moljac (Cameraria ohridella) i gljiva (Guignardia aesculi).

Nisu pošteđena ni debla, koja trule od posledica koje izaziva ova napast.

Loša vest je da za sada nema efikasnog leka. Prognoze su takve da će ovo drvo nestati.

U Britaniji, gde postoji oko dva miliona stabala kestena, istraživanje iz 2007. pokazalo je da je gotovo polovina zaražena ovom bolešću. Uzbuna je podignuta i u zapadnoj Evropi.

Razlog tolikom strahovanju potiče još s početka 20. veka, kada je gljivica izazvala masovno uništenje američkog kestena na istoku SAD.

(Guignardia aesculi)

Kestenov moljac miner (Cameraria ohridella)KOMENTARI

 1. Bole kaže:

  Nema ni ploda više. Ranije se nije tako brzo sušio, nego u zadnjih nekoliko godina. Sećam se da smo kao klinci skupljali kestenje, a uveliko je bila jesen.

 2. lio kaže:

  Venu polako sa nama i uz nas, pobedjeni od zuba vremena i njegovih uvreda. 

 3. Kertvaros kaže:

  Divlji kesten je autohtono Balkansko drvo. U davna vremena su postojale sirom Balkana citave sume divljeg kestena ciji su plodovi, isto kao i kod  hrasta (zir), sluzili za tovljenje svinja. U zapadnoj Evropi je rasprostranjen iskljucivo kao ukrasno drvo po parkovima i alejama. Izlozen je bolestima i napadu stetocina, prvenstveno zbog toga jer se ne nalazi vise u svom prirodnom stanistu. Za utehu – strucnjaci rade vrlo intenzivno na trazenju leka za njegov oporavak i opstanak jer je to zaista prekrasno drvo, bez obzira sto sa aspekta drvne industrije nema nikakvu ekonmsku vrednost. Srecom nije sve u novcu.

 4. Zoli kaže:

  nije ni cudno, preko puta je sudija……

 5. Jasmina kaže:

  Po opisu iz teksta moj kesten je napao lisni moljac. Zalosno je ako ne postoji nacin da se spasi stablo staro 20 god.

 6. tereza kaže:

  I u Somboru su kesteni zaraženi.Lisšće opada kao da je kasna jesen. šteta ako se nešto ne preduzme da se drvoredi sačuvaju.

 7. Trovach kaže:

  Mozda postoji resenje, ali to pdrazumeva hemijsku zastitu, sto bi izazvalo protivljenje dobrog dela gradjana, a ta zastita bi se morala sprovoditi vise puta godisnje. Mi nismo kadri ni komarce suzbiti mnogo manje otrovnim pesticidima.

OSTAVITE KOMENTAR