Umro je…

Obaveštenje o smrti i mestu sahrane, zatim vreme sahrane i poslednji pozdrav najbliže rodbine i prijatelja, po neki stih ili poruka onome ko odlazi na drugi svet…

 

To je najčešći sadržaj posmrtnica i čitulja u novinama, kojima se obaveštavaju svi oni koji su poznavali pokojnika, da je njegovo ovozemaljsko vreme isteklo.

 

Isticanje posmrtnica u centru grada nekada nije bio običaj u Subotici. Oko groblja, pijace, na preduzeću… to da, ali ne na Korzou ili oko Gradske kuće. Takvi prizori su bili karakteristični za provinciju i mala mesta.

 

Može biti da ovaj trend počinje onda kada su prestale da se čitaju Subotičke novine. Nekada je taj list čitao ceo grad a stariji su počinjali da listaju od nazad, od stranica na kojima su poslednji pozdravi. Dati čitulju u „Subotičke“ ili Magyar szo, značilo je obavestiti ceo grad.

 

Nakon tog vremena na jednoj radio stanici je emitovana emisija u kojoj su slušaoci obaveštavani ko je otišao u večna lovišta. Naravno, na prigodan način, uz pogrebnu muziku i tužan glas nekog radio pogrebnika koji saopštava: „Petar Petrović – umro je (muzika), sahrana će biti tad i tad.  Laslo Lacika, i on je umro…i tako dalje“.

 

Emisija je bila veoma slušana, pogotovo kod starijeg sveta, što ima smisla.

 

Posmrtnice 21. veka jesu online posmrtnice. Subotičko JKP Pogrebno ima lepo uređenu web stranicu i na njoj rubriku „Posmrtnice“, sa svim obaveštenjima i fotografijama.

 

Vidi: Pogrebno

 

Tu je i informacija da je JKP”Pogrebno” u saradnji sa televizijom K 23 započelo je projekat TV POSMRTNICA. Svakodnevno nakon jutarnjeg programa koji se u zavisnosti od programske šeme završava oko 9 časova, u 11 i 12 časova.KOMENTARI

 1. bonnie kaže:

  Svako vece pogledam na sajtu Pogrebnog, koga smo izgubili, nazalost puno poznanika….

 2. Vladimir kaže:

  O Boze…ko je odobrio taj projekat? ZAR NA TV TO??? Treba odmah opomenuti tu TV stanicu, ili je ukinuti, a u Pogrebnom kao i nadlezne u gradu kazniti za odobrenje tog projekta. Je li, jel Subotica selendra ili 5. grad po velicini u Srbiji??? SRAMOTA! A i previse je bizarno!!! Svasta.

 3. gajeva kaže:

  hvala,lansky.vec 2o godina govorim da je to neprikladno.jos kad zaborave skinuti…

   

 4. tibor kaže:

  Ima takvih ( nažalost ) koji bi najradije zakopali svoje najmilije u tajnosti da ne saznaju  ni komšije , ni priljatelji , ni drugovi sa kojima je proveo veliki deo života na radnom mestu , poznanici itd. Za njih je to izgleda sramota !

 5. John Doe kaže:

  …morbidno…

 6. 123 kaže:

  jezivo

 7. stormwatch kaže:

  Morbidno, tuzno i zalosno.

 8. Budimo realni kaže:

  Posmrtnice u novinama da, ali na radiju ili TV deluju morbidno, to se slažem. Inače, nije tačno da nije ranije bilo u Subotici posmrtnica na drveću oko Gradske kuće (a na Korzou i nije bilo drveća), ja se sećam bar 50 godina unazad da ih je bilo kod Gradske kuće, Mali korzo, Dimitrija Tucovića itd.

 9. JimmyQ kaže:

  OK mi smo navikli jer živimo tu..ali nikad mi nije došao neko iz drugog grada a da se nije čudio tolikim osmrtnicama po gradu. Od drveća, napuštenih zgrada, autobuskih stanica pa nadalje…Meni lično ne smeta, ali kad dođeš prvi put u neki grad i vidiš nešto takvo malo se iznenadiš…A to da se ne skidaju je najmorbidnije. Ne znam ko bi voleo da njegova slika mesecima stoji na kiši, suncu, da padne dole da je svi gaze…

 10. marko kaže:

  Meni je to stvar za komunalce, a u najmanju ruku za čistoću, da trebato skidati sa drveća… stvarno je ružno i provincijalski… a opet s druge strane, svi bi o svakom da saznaju sve, pa im ni ne smeta toliko, istrpe to ruglo…

 11. Neša kaže:

  Zanimljiv tekst.

  Najviše mi se dopada opaska: “… može biti da ovaj trend počinje onda kada su prestale da se čitaju Subotičke novine. Nekada je taj list čitao ceo grad…”.

  E, onda je taj list preuzeo DS a danas ga “vodi” Jožef Kasa za koga su “oduševljeni” mediji objavili: “… nakon dugogodišnje karijere u privredi, politici i bankarstvu Jožef Kasa oprobaće se i u novinarskim vodama jer je imenovan na mesto glavnog i odgovornog urednika Subotičkih novina…”

  U državi u kojoj je bitna forma a ne suština, sasvim je “normalno” da neko ima uspešnu karijeru u svim sferama društvenog života koje međusobno nemaju nikave veze pa se tako olako (formalno) daju ocene da će se “oprobati” i u novinarskim vodama. Zar je bitno što uopšte nije novinar?!? Ma, bitna je forma a ne suština! 

 12. Lio kaže:

  Vec 20 godina da sam daleko od mog rodnog grada, ali svako vece otvaram “Funero”. Istina je, da se ranije nisu kacile posmrtnice po drvecu naseg centra. Predlazem da se taj obicaj prekine i zabrani. Nemam nista protiv da se na radiju objavljuju imena i vreme sahrane nasih nestalih sugradjana. 

 13. Anonimni kaže:

  Misli da bi u svakome gradu trebalo da postoji neko mesto tj.tabla gde bi se kačile posmrtnice. To netreba u centru grada,nego negde gde je mir i tišana.A što se tiče kačenja po drveću treba da vidite šta je toga dole po Srbiji.Ali kako zahtevati red za posmrtnice kada svi znamo na šta nam liče gradovi pred izbore.Izlepljene zgrade,putokazi,saobraćajni znaci.UŽAS!

 14. Aco kaže:

  Izvinjavam se na crnom humoru,ovo dole “dodajte sliku”.

OSTAVITE KOMENTAR