Uništena fontana

Zelena fontana je u dotrajalom stanju, Žolnai keramika je oštećena, cevi su popucale, sve tri pumpe, koje potiskuju vodu su u kvaru, a kada radi, dnevni gubitak vode meri se stotinama litara.
Rešenje za osposobljavanje Zelene fontane se traži, a za kompletnu sanaciju novca u budžetu grada nema. Jedan od razloga što je došlo do propadanja objekta je i korišćenje neodgovarajućih hemikalija za održavanje fontane.
Zelena fontana, koja postoji već četvrt veka, još nije otkrivena. Žolnai keramika mehanički je oštećena iznad zemlje, udarima, a u samoj fontani vreme je učinilo svoje, kao i neadekvatno održavanje osamdesetih godina. Korišćene su hemikalije ili abrazivna sredstva koja nisu smela da se koriste, a sumnja se da je „održavana" i sonom kiselinom. Na njoj su neugledne daske koje su je tokom zime štitile od niskih temperatura.
Pojedini građani smatraju da fontana treba da se rekonstruiše. U Direkciji za izgradnji grada kažu da je na drugoj javnoj nabavki izabrano preduzeće koje će ubuće da vodi računa o fontanama i česmama u gradu. Za mesec dana trebalo da i fontana proradi. Jedan od simbola Subotice, Zelena fontana je u lošem i ruiniranom stanju, zbog neadekvatnog održavanja i nebrige građana. Rešenje bi bilo rekonstrukcija Zelene fontane, ali za taj posao nema novca. (izvor Yueko)KOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Mnogo se pricalo o ovoj fontani tokom predhodnih godina. Dok je bila aktuelna izrada plana detaljne regulacije za centar grada, bespotrebno se postavljalo potanje njenog izgleda, dubine, odrzavanja. Bilo je u planu da se njena dubina smanji i da se ispod nje napravi podzemna garaza. Sve se to nije ostvarilo, a ona je samo propadala iz dana u dan, i sada kada je dosla do stanja da ne moze ni da radi i da taj rad ne lici ninasta ne znamo sta da radimo sa njom.

    Predlazem, uradite rekonstrukciju bez ikakvih promena izgleda. Niko ne trazi da se ona uradi ponovo Zolnai keramikom, moze i neka druga keramika manjeg kvaliteta. Nemojte da prepravljate projekat, otvarate i zatvarate nekakve finasijske konstrukcije jer od toga nece biti nista. Potrudite se da je uradite dok jos pozoriste nije zavrseno.

OSTAVITE KOMENTAR