Unutrašnjost Bogojvara pre trideset godina

Vile Lujza i Bogojvar (Bagolyvár), od kada su sagrađene krajem 19. veka, bile su u službi sporta i turizma, ili što bi danas rekli – deo „turističkih kapaciteta“. Od vremena kada su tu bili smešteni učesnici Palićke olimpijade, turisti a potom i omladina, možda najuzbudljiviji period jeste vreme kada su ove vile bile ustupljene Ferijalnom savezu i mladima kojima je ova organizacija obezbeđivala povoljna putovanja i smeštaj širom zemlje.

Tridesetih

Pedesetih

Šezdesetih

Leta na Paliću, igranke i druženja, jesu nešto što je najdragocenije dok je čovek mlad, kada se muzika i ljubav doživljavaju najintenzivnije, kao i mirisi, ukusi, boje…Kada nikog nije briga kakav je hemijski sastav vode u jezeru, koja je hrana zdrava ili ne i šta će biti sutra sa nama.

Mladost na Paliću imala je ove dve vile i provodila nezaboravne dane, sve dok se 1971. godine, nije desila ekološka katastrofa i smrt jezera. Naredne godine je jezero ispušteno i to je bio težak udarac turizmu ovog kraja. Godine sanacije, iskorištene su da se neki objekti poprave ali dve vile su ostale napuštene za dugo godina.

Deset godina kasnije, Nebojša Rakić je fotografisao unutrašnjost vile Bogojvar i ostavio svedočanstvo da je već tada sve bilo opustošeno. Razni beskućnici, klošari ali i pripadnici plemena Vandali, kojih je bilo i onda, vrlo brzo su ovo mesto pretvorili u kulisu za horor film.

Lujza

Bagojvar

U drugoj polovini osamdesetih, obnovljena je vila Lujza gde je „Lutija Vojvodine“ otvorila kockarnicu, ekskluzivno mesto sa krupijeima i svim igrama i barom, za razliku od instant kockarnica koje su poslednjih godina preplavile grad.

Tadašnji direktor Pozorišta, Ljubiša Ristić, pospremio je unutrašnjost Bogojvara i u  njemu organizovao likovne izložbe najpoznatijih jugoslovenskih  slikara. Bilo je i inicijativa da se vila trajno uredi i pretvori u umetničke ateljee ali su došle devedesete i još jedna prekretnica u burnoj istoriji ove zemlje.KOMENTARI

 1. Otto kaže:

  A kako tek danas izgleda unutrasnjost?

 2. igorac kaže:

  ispisano grafitima

 3. Mc kaže:

  Znam da su svojevremeno bile sake od boje po celoj sobi 🙂 

 4. eh.... kaže:

  i Veliku Terasu je na Palicu koristio godinama dzudo klub spartak,sredjivao odrzavao,ugoscavao brojne sportske ekipe,a onda je jozef Kasa odlucio da tamo bude sala za vencanja,izbacio sportiste napolje,i onda je to tako propadalo i stajalo skoro 20godina,nista novo za suboticu

 5. vlada kaže:

  nadam se da ce sada on 20 godina da stoji i propada, zbog drugih stvari naravno.

 6. star kaže:

  Zašto mora da propada? Grad bi trebao da sanira i da napravi muzej ili turističko info point na tom mestu…

 7. pauk kaže:

  Nego mene interesuje da li je narodno pozoriste sruseno zbog nesredjenih racuna u vezi lokala koji su bili izdavani? Pa da se zataska trag, najbolje je bilo srusiti. Da li ima neki tekst na grad subotica o tome?

 8. zorandjala kaže:

  A ja sam tu čuvao decu iz Banja luke posle zemljotresa.

 9. KZ kaže:

  Ja sam sredinom devedesetih vodio devoljke u bagojvar.

 10. bagojvar kaže:

  a sada se samo secas

 11. SRBENDA IZ B.TOPOLE kaže:

  ZORANE ,PA I JA SAM PAZIO NA DECU POSLE ZEMLJOTRESA . I TO ZAJEDNO SA DRUGARIMA IZ SKOLE. SEF NAM JE BIO POKOJNI PERO DABIC.  A SPAVALI SMO LETI U BAGOJVARU. 
   

 12. Szomoru latvany kaže:

  Szomoru latvany

OSTAVITE KOMENTAR