Upis: Frizer ili babica samo na mađarskom

Osmaci iz Subotice i okoline mnoge smerove ne mogu da upišu na srpskom jeziku. U Ministarstvu prosvete kažu da je uzrok tome – nedostatak novca.

U Subotici i okolini osmaci koji žele da se školuju za ginekološko-akušersku medicinsku sestru, tehničara pejzažne arihitekture ili elektrotehničara komunikacija naredne školske godine to će moći samo na mađarskom jeziku, dok će se arhitektonski tehničari obrazovati samo na hrvatskom jeziku. U Ministarstvu prosvete kažu da nije moglo drugačije, jer nema dovoljno novca da bi se otvaralo više odeljenja.

Tehnicka skola Ivan saric mesc subotica (2)

Samo na mađarskom jeziku biće zato i smerovi prehrambeni tehničar, pekar i rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike u Poljoprivrednoj školi u Bačkoj Topoli, kao i mašinski tehničar motornih vozila, ženski frizer i pedikir-manikir u STŠ “Jožef Šinković”. Na mađarskom jeziku u Politehničkoj školi u Subotici školovaće se i budući tehničari za oblikovanje grafičkih proizvoda, dok će u Tehničkoj školi “Ivan Sarić” samo na ovom jeziku to moći da urade budući tehničari za kompjutersko upravljanje i elektrotehničari informacionih tehnologija.

Roditelje mnogih osmaka čudi činjenica da pojedinih obrazovnih profila nema na srpskom jeziku.

– Moje dete oduvek sanja da bude babica i razočarana je što je taj smer samo na mađarskom – kaže Lj. M. iz Subotice. – Nadam se da će upisati bar opšti smer, ali mi je žao što njena najveća želja neće biti ispunjena.

I istoj situaciji našao se i osmak Rajko K., koji je želeo da postane tehničar pejzažne arhitekture. Naredne godine to će moći samo oni kojima je maternji jezik mađarski ili ga pak tečno govore.

Situaciju sa obrazovnim profilima u srednjim stručnim školama objašnjavaju činjenicom da o broju odeljenja ne odlučuju oni nego resorno ministarstvo.

– Verifikovani smo za 40 obrazovnih profila i mi bismo najviše voleli kada bi svaki od njih, svake godine bio na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, ali to nije moguće – objašnjava Iso Planić, direktor Politehničke škole. – Svake četvrte godine pejzažna arhitektura je na mađarskom jeziku, dok je ostalim godinama na srpskom. Svake godine upišemo po jedno odeljenje na hrvatskom jeziku i gledamo da to uvek bude u drugom području. Ove godine je to arhitektonski tehničar, smer koji je veoma popularan i zato razumemo negodovanje roditelja.

Prema rečima Snežane Marković, pomoćnice ministra prosvete, država nema dovoljno kapaciteta – ni novca, ni nastavnika, ni učionica, da bi sve smerove upisivala na svim jezicima.

– Subotica je višenacionalna sredina i trudili smo se da omogućimo školovanje i na svim manjinskim jezicima – objašnjava Marković. – U Vojvodini je broj slobodnih mesta već veći nego u ostatku Srbije, upravo zato da bi učenici mogli da se školuju na maternjem jeziku. Zato tu odobravamo i odeljenja manja od 15 učenika, koliko je zakonski minimum. Predloge za upisne kvote dale su škole, a odluka je doneta uz saglasnost Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i školskih uprava. Voleli bismo da svakom detetu možemo da ponudimo sve profile na maternjem jeziku, ali to jednostavno nije izvodljivo. Nismo dovoljno bogati za to.

TEHNIČARI – NA HRVATSKOM

Zbog velikog interesovanja za smer arhitektonski tehničar, Politehnička škola tražila je da, osim na hrvatskom, upiše i odeljenja na srpskom i mađarskom, ali je odbijena. Umesto ukupno 12 odeljenja, “zeleno svetlo” dobili su za deset.

 

NovostiKOMENTARI

 1. au kakva vest kaže:

  Oh boze kakva vest. Koji su ti smerovi koji osmaci mogu upisati samo na srpskom jeziku u Subotici…? Postovani urednice umesto ovome slicnih skandaloznih vesti objavite nesto korisno. npr. Koje skole i koje se sve smerovi otvaraju ove godine…

 2. Megille kaže:

  Nastava treba da se odvija na zvaničnom jeziku države za dobrobit svih budučih naraštaja stručnjaka.

 3. i kaže:

  Nastava treba da se odvija na zvaničnom jeziku države za dobrobit svih budučih naraštaja stručnjaka.
  Nastava treba da se odvija na Nemackom jeziku za dobrobit nase dece!

 4. easy58 kaže:

  realno nije los ovaj plan upisa. ne vrsi se toliko pritiska na decu nacionalnih manjina i omogucuje se i njihovo skolovanje na maternjem jeziku, poneki puta jednostavno nema uopste upisa na neke smerove jer nema potrebe za tim zanatima a deca koja bi bas to sacekaju godinu ili se obrazuju na slicnim smerovima i naknadno promene struku i to tako valja jedino, nevidim tu nikakvu temu za skandal niti nacionalnu diskriminaciju.

 5. zorandjala kaže:

  Imaju obezbedjen posao u Vranju i Paracinu.

 6. srpkinja kaže:

  Strasno!! to je krajne bezobrazno..najbolji smerovi su na madjarskom, moje dete nezna madjarski.sta sad treba da radi? da saceka godinu dana nebi li sledece godine bilo na srpskom?nisam nacionalista ali .. ja sam isla u austriji u skolu i tamo nemoze da se bira na kom jeziku zelite nastavu. svaka drzava ima zvoj jezik pa neka se i odrze casovi na tom jeziku! u seggedinu ima nastava na srpskom? NEMA ! samo nasa jadna drzava ispunjava zelje “strancima” dok NASA deca ostaju uskracenja sto bi trebalo da pripada njima! toliko se zalazemo sa takozvane manjine ali kad se realno pogleda .. MI smo MANJINA u NASOJ drzavi!!

 7. au kakva vest kaže:

  Postovani @Megille 🙂

  Nastava mora da se odvija na zvaničnom jeziku. Slazem se sa time 🙂
  U Subotici su tri jezika u zvaničnoj upotrebi. Ponavljam u ZVANIČNOJ upotrebi – srpski, mađarski i hrvatski 🙂

  Jedne godine se otvaraju jedni a drugih godina neki drugi smerovi na raznim jezicima i tako u krug. Da je više dece i više osmaka, zasigurno bi se otvorili svi mogući smerovi na svim mogućim jezicima i njihovim kombinacijama…. Ali pošto ih nema…
  Ja sam lično srednju završio na maternjem jeziku – na mađarskom – što me ne sprečava u tome da govorim sve jezike sredine. A ni u tome da u Subotici sa radošću živim sa svim mojim braćama ma koje su oni pripadnosti – jeste zvuči liberalno. Probajte i Vi – smanjiće vam se troškovi lekova protiv nervoze.

  S poštovanjem,
  ostaću anoniman

 8. au kakva vest kaže:

  Gospodjo @srpkinja

  Kao prvo pripadnici mađarske nacionalne manjine u Subotici NISU “stranci”.
  Kao drugo što bi se u Segedinu otvarali smerovi na srpskom, po kojoj osnovi?
  Kao treće ostajem na mišljenju da je ova vest postavljen kao dešnjački skandalozni stvar da bi se (što da ne) pojača mržnja među stanovnicima. (Svako ko ima oči ovo vidi već na osnovu naslova teksta)
  Kao četvrto da li se zna koji se svi smerovi NE otvaraju ove godine? Eto poštovana gospođo – za osmake kojima je maternji jezik srpski ne otvara se mnoštvo smerova a između ostalog ni za babice ni za frizere. Otvoriće se narednih godina.

 9. stormwatch kaže:

  Ajde da se ne salimo, bilo koja skola u Srbiji na srpskom ili madjarskom vredi apsolutnu 0. Ovaj kurs ili sta je to vec srednja skola, to treba na Nemackom i Engleskom da se vodi nastava, jer svakako ni Frisör a ni Hebamme nemaju nikakve prospekte za iole normalan zivot u Srbiji.

 10. au kakva vest kaže:

  @ stromwatch

  O čemu ti zapravo pričaš nema apsulotno nikakve veze sa jezikom školovanja. Tvoj komentar je validan za mnogo žešće učenje stranih jezika u našim školama ili mimo njih. Akcenat je na žešći.
  Ali ste me nasmejali slatko 🙂 nastava bi trebalo da se odvija na jeziku bogatih država 🙂 pa u tom slučaju pored nemačkog, moglo bi se uvesti u red i ruski jezik, francuski ili arapski (saudi) – čak bi bio mnogo lakše za Srbiju da smo pod kolonijom ovih država – pa u materijalnom smislu možda i bi….

 11. Jelena kaže:

  Pa, valjda je logicno da, ako nema sredstava za otvaranje novih odeljenja (u sta sumnjam), prioritet treba da imaju ona na srpskom jeziku. Meni je jako zao sto bi se neki mogli naci uvredjenim, ali mi ipak zivimo u Srbiji, ne u Madjarskoj ili Hrvatskoj. U svakoj drzavi sveta, mora da se postuje pismo i jezik te zemlje, osim ovde. A mi smo uvek okarakterisani kao netolerantni i nervozni (sto rece jedan u komentaru), ako samo pozelimo da se nasa prava ispostuju. Jedna poznanica u Backom Petrovcu, nije mogla da ostane na poslu u ambulanti, kao medicinska sestra, jer ne zna slovacki. Odbijali su da sa njom govore na srpskom i porucili joj da nauci slovacki ako hoce da radi?! Da li je normalno da u rodjenoj drzavi treba ucimo druge jezike da bismo mogli uciti i raditi?

 12. stormwatch kaže:

  @au kakva vest

  Ja pricam logicno. Frizeri i babice dzaba uce shkule na Srpskom, Hrvatskom ili Madjarskom, kada ce ceo radni vek ionako raditi na Engleskom i Nemackom, znaci odma u startu eliminisati problem jezika.

 13. zorandjala kaže:

  Au kakva vest@. Ako nista drugo zbog Siriga Sentivana Deske pa iTisa sigeta.Toliko sto se tice Segedina.

 14. au kakva vest kaže:

  @ stormwatch
  a da u tom kontekstu si u potpunsti u pravu 🙂 na zalost – ali je cinjenica.

 15. Nek se znade da Bunjevac živi kaže:

  Mađari nisu stranci, već državljani Srbije (a nisu se ni doselili u Srbiju, kada su se doseljavali). U Budimpešti postoji srpska gimnazija, i druge škole na srpskom, uostalom, srpska školska autonomija je postojala u Mađarskoj sve vreme, dok je ovo bila Mađarska. Što se hrvatskog tiče, postoji srpska pravoslavna gimnazija “Kantakuzina Katarina Brankovic” u Zagrebu, i sijaset osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Neumesno je porediti zemlje poput Austrije, di Srbi, Hrvati ili Mađari nisu autohtono stanovništvo, što u Vojvodini jesu, tradicionalne zajednice dakle. Ono što jeste strašno, nije to što fala Bogu postoji na našem, bunjevačkom tj. hrvatskom jeziku ili mađarskom, već to što ne postoji mogućnost upisa na srpskom, ove godine. To svakako nije dobro, i treba izvršiti pritisak da se to promeni. Za škulovanje dice mora biti novaca!

 16. au kakva vest kaže:

  @Nek se znade da Bunjevac živi – iz srca ste mi pisali – lajkujem 🙂

 17. Djuka kaže:

  gospodjo Srpkinja,

  u nasoj drzavi nismo manjina ali u Subotici jesmo. i tome se imamo prilagoditi, kako i postenom svetu priliči.
  postoji više stotina gradova u Srbiji, u kojima “najbolji smerovi” nisu na madjarskom vec na srpskom. prema tome, Srbija je prepuna mogucnosti za vase “dete koje nezna madjarski”.

 18. vokille kaže:

  Ovaj problem je postojao i svojevremeno 2007 kada sam ja upisivao gimnaziju. Iz mađarskog odeljenja osnovne sam otišao u srpsko odeljenje u društveni smer gimnazije, i ništa mi nije falilo. To sam učinio na nagovor roditelja, razmišljao sam i za veterinara u Bačkoj Topoli, ali je bilo predaleko.
  Međutim, ono što sam primetio, osim u Deže Kostolanj gimnaziji i mađarskim odeljenjima u gimnaziji Svetozar Marković, pored toga što je trebalo manje bodova za upis (znam da je za srpsko odeljenje u ekonomskoj trebalo preko 80, a za mađarsko oko 50 bodova) , bio i blaži kriterijum ocenjivanja. Evo, javna tajna je za hrvatsko odeljenje, koje se baš tada otvorilo kad sam krenuo u gimnaziju, da su tamo upadali oni koji nisu mogli u srpsko, ili deca koja ne bi mogla ni bravarsku da završe. I imali su niži kriterijum ocenjivanja nego mi! U tom odeljenju od 20 ljudi ako se ne varam, bila su trećina vukovci. Čuo sam da slična priča postoji u drugim školama. Pripazio bih iskreno ko šta završava, jer takvi sa nižim kriterijumima mogu i da nas leče jednog dana! Jednaki kriterijumi za sve, i da bude po jedan đak u celoj generaciji školovanja, a ne po tri. Ili nek se ukine ta blesava kategorija, nije da znači nešto za kasnije.

 19. Megille kaže:

  i @ , Ostavi ti bre nemački jezik ,šta to nam znači? Namačka je u velikim govnima ,nešto slično je bilo i pre II svetskog rata samo drugo pakovanje. Svi vi mislite da tamo teče med i mleko ,sve je to poput ‘titanika’ – danas ima sutra nema…

 20. Megille kaže:

  @ Nek se znade da Bunjevac živi . Moramo biti realni Vojvodina je do 1918 , bio deo druge država, Srbija na ovim teritorijama nikada nije bila . E sada Srbija zašto se bori za ove teritorije koji će u nekoj budučnosti opet biti odvojena od nje samo svevišnji zna. Mađarska uz pomoć nemačke i austrije se širi na ovim teritorijama ,ekonomski ove teritorije su uništene , više su uništene nego što su to komunisti uradili nakon II svetskog rata. Nije to slučajno urađeno ,sve se radi sistematski ,a ovi naši političari kao da su guske u magli…

 21. bac vranje kaže:

  @ Megille
  Samo sto ovde nema ni juce, ni danas, ni sutra ni narednih 1000 godina!!! Ipak moras priznati sebi da bi pre otisao u Nemacku raditi za 1300-1500 evra nego ovde za 22000 dinara,jer tamo od plate mozes da zivis a ovde jakooo ali jako tesko prezivljavas.Kako biramo tako prolazimo!!!

 22. stormwatch kaže:

  @Megille

  Ostavi ti lepo nemacku na miru. Svakog dana iz vaseg desno-extremnog vukojebnog raja zvanog madjarska, odlazi trbuhom za kruhom stotine Madjara u tu istu nemacku, i SVI imaju bolji zivotni standard nego sto su ikada imali madjarskoj.

  Jedino sto vam integracija o kojoj toliko tupite kada je rec o drugima bas i ne ide najbolje, jer niko od vas ne prica maltene ni rec nemackog, a i mrsko vam je da lepite nemacke zastave po kolima i kucama, bar na taj simbolican nacin da zahvalite vasoj domacinskoj zemlji koja vase je udomila, lepo primila i gde ste se konacno nahranili kako valja.

  Jbt, juce kad je bila utakmica Madjarske protiv Austrije, oseco sam se ko u nocnoj mori, jer je bilo vise madjarskih zastava po ulicama, nego prozora na kucama. Toliko o tome kako se madjari integrisu u stranoj zemlji, a vi desni extremisti ste se sa tom propagandom o nemackoj svima veci popeli na k…. krasni. Osvrnite se na govno iz kojeg dolazite, a ne popujte uredjenoj i sredjenoj zemlji u kojoj ima reda.

 23. ja kaže:

  @stormwatch, zbog ovakvih idiota kao sto si ti(malim slovima)je u ovoj zemlji situacija kakva jeste, svakodnevno jedes govna po raznim portalima,imas li ti neki zivot,sport, zanimaciju,porodicu verovatno nemas!! A ako zelis neki cas iz istorije vrlo rado cu da te poducim,za tvoju informaciju rodjeni sam suboticanin,prijatelji su mi i srbi i hrvati i albanci,takodje rodjeni u Subotici a ti(jebo te voz koji te je doneo) i dalje jedi govna po portalima! Svojim izjavama direktno si uvredio i svoju naciju!! Samo bog moze da ti pomogne ako te nadjem !!!

 24. stormwatch kaže:

  @ja

  Cuj, ako mislis da pretis nekome ovako javno, a pogotovo meni onda si se gadno zajebo jer ja ne jebem ni tebe ni tvoje prijatelje ni to sto si ti zamislio da si neki veliki k…. I uopste me ne interesuje koga sam ja to uvredio, jer takvi kao ti vredjaju nasu inteligenciju i opstanak vec decenijama.

  Pazi ti samo da ti ne pojedes govna, jer vidim da pricas o meni kako ja pisem dnevno po svim portalima, a ti nemas muda da se predstavis svojim pravim nickom. Zapamti samo ovo, ima nas dosta koji jos nismo racistili neke stvari sa Suboticom i tom govnjivom zemljom koja nam je unistila mladost i dobar deo srednjih godine, a pogotovo idioti kao ti i tebi slicni, kad mi popizdimo jednog dana koji smo izgubili sve sto smo imali , ima da vas stoku ja polansiram u tri p… materine, i vas i vas umisljeni status. Ja sam Suboticanin vise neg’ sto ces ti ikada biti, a od tebe i tebi slicnih mi ne trebaju casovi istorije, samo zelja da vi konacno postanete deo istorije.

 25. Milan kaže:

  @stormwatch

  Zaglavio mi se browser prilikom kucanja prethodne, mnogo duže i stručnije poruke, pa ću da skratim koliko mogu.

  Ja ne komentarišem po forumima, ali ovaj put moram to da učinim bez oklevanja.

  Čoveče, ti treba da ideš da se lečiš; temeljno, ozbiljno, momentalno!

  Toliko gneva i mržnje u jednom čoveku, povezanih sa tvojim adrenalinskim napadima su jasan i ozbiljan znak da možeš napraviti neku veću glupost, a o tome imamo prilike da čitamo u sredstvima javnog informisanja svake nedelje.

  Ne znam da li je još neko od diskutanata to primetio, ali ja jesam i to me brine.

  Često neobavezno čitam vesti ovde, i naravno, često nailazim na tvoje komentare. Prvo, ti imaš ozbiljan problem sa ličnošću. Problem koji se manifestuje u maničnom proganjanju drugih sagovornika, u kome ih fokusiraš kao krivce za neki neugodan događaj iz tvoje prošlosti.
  Pa onda, vidim da pored toga boluješ i od ozbiljnog OK poremećaja. Držiš se pojedinih rečenica, fraza, praviš istodobne gramatičke greške u desetinama poruka i to ne bez razloga. To su rituali prisutni u svakom tvom izlaganju ovde, rituali koje ja jako dobro primećujem.
  Uzrok svemu tome je kako sam naveo, opsesivno kompulzivni poremećaj sa korenomu u ozbiljnom psihopatskom zaprimanju. Pored toga vidljiv je i bipolarni poremećaj u tvome ponašanju, kao i varijacije manične depresije. Ovo je poremećaj (ozbiljan da dodam), koji je kod tebe i više nego očigledno prisutan. Odgovorno tvrdim, duži niz godina.

  Ovo stanje te proganja u svemu što radiš. Ti si neobuzdan, nekontrolisan i nepredvidiv. Sve što poznaješ je tvoj izuzetno limitirani svet, svet u kome važe neka sasvim druga pravila u odnosu na realnost.
  Ovde (a 100% i na svim ostalim diskusijama), samo čekaš priliku da dodaš gas tvom adrenalinu, pa da eksplozija loših emocija, gneva i drugih poremećaja kompletno obuzmu celo tvoje biće. Što je najgore, ti svojski uživaš u tome, i u tome leži prava opasnost. Verovatno živiš sam, a ako ne, bio bih veoma zabrinut za sigurnost onih koji se nalaze oko tebe. Tobom u ovom momentu kontrolišu nagoni koje ti više ne možeš da kontrolišeš, sve i da hoćeš.
  Primetio sam i da se predstavljaš vernikom, mada bih ja to pre nazvao Opsesivno Kompulzivnim vernikom, jer ponavljaš jedne te iste mehaničke fraze bez mnogo volje za nekom ozbiljnijom diskusijom, tvoj fokus je na izgovorenim i napisanim rečima a ne na suštini.
  Često sam pratio i tvoje upise na Skyscraper forumu. Tamo su u najvećem procentu, pogotovo na kraju tvoje karijere, svi tvoji upisi bili kompletirani od samo jedne rečenice, i to u stilu ‘Samo napred’, ‘Rušite i gradite’ i sl.

  I sad tu dolazimo do stvari koja mene najviše zabrinjava.

  Ja verujem da se ti lečiš, a ako ne, savetujem ti da momentalno pređeš taj prag i potražiš pomoć psihijatra dok je još vreme.
  Diskutanti ovde to verovatno ne primećuju, ali ja da, i to itekako. Na osnovu svih dnevnih poruka koje šalješ ovde, postoje samo dve mogućnosti.

  Prva je da je ‘stormwatch’ nadimak koji tokom dana koristi više osoba, što bi me navelo da kažem dobro, ovo je samo vešto smišljeno trolovanje. Ide na živce, ali to se reši jednostavnim ignorisanjem poruka ako ne postoji druga opcija. A druga mogućnost, (nažalost ona tačna) je ta, da sve ovo piše jedna osoba.
  Osoba koja je davno izgubila vezu sa realnošću. Osoba čije raspoloženje se menja iz minuta u minut, i to na taj način da ta osoba ne može da funkcioniše bez konstantih adrenalinskih bombi. To su bombe koje osoba sa poremećajem koji ti imaš, namerno detonira tokom dana u što većem broju da bi zadovoljila svoje adrenalinske potrebe. Te detonacije se manifestuju u nezadrživom nagonu da se uđe u konflikt sa bilo kim, oko bilo čega, to ti je okidač. Ti ne možeš da živiš bez toga. Namerno ulaziš ovde i praviš konflikte sa drugim osobama. Potom željno isčekuješ njihov odgovor. Odgovor u kome se nadaš da će ti dati još više materijala kako bi detonirao još jednu bombu. Tvoje zadovoljene besa, dešava se u momentu kucanja ‘oštre’ replike drugom sagovorniku. To je taj momenat u kome doživljavaš abnormalnu adrenalinsku ekstazu za kojom toliko tragaš.

  Ono što je najgore kod ljudi kao što si ti, (to je činjenica koju poznajem iz dugogodišnjeg iskustva). Osobe sa tvojim poremećajem ispoljavaju mnogo gore i nekontrolisanije ponašanje uživo, nego preko foruma i diskusija. Ovde je ipak uvek prisutna sigurna doza fizičke distance od tebe.
  Tvoj poremećaj se sastoji u čistoj potrebi za besom. Neobudzana želja za istim, koja te svog obuzima je kritična tačka koja utiče loše na tvoje zdravlje. Isto tako i na sigurnost ljudi oko tebe.

  Stil pisanja tvojih poruka je posebno zabrinjavajući. U tvom adrenalinskom ludilu praviš uvek iste greške i koristiš isti obrazac pisanja poruka. Ti u eksploziji nagona, ne možeš čak ni dočekati da napišeš poruku koja služi kao detonator tvoje bolesne želje za besom. Zbrzavaš je i uvek ostavljaš nedovršenom i nedorečenom. Ne koristiš dijakritike samo da bi poruku napisao što brže.
  Isto to radiš i sa porukama koje prethode onoj ‘pravoj’. Skačeš sa teme na temu, ne dovršavaš misao, nemaš fokus. Pišeš u prazno, samo da bi nešto napisao i izazvao konflikt.
  Pogledaj kako divljački i ružno izgleda ova diskusija započeta oko teme vezane za obrazovanje na jeziku manjina. Samo danas si već nebrojeno puta na par različitih mesta ovde, startovao tvoj abnormalni pir.

  Narodski rečeno. Ti si u ozbiljnom problemu koji ne sme da čeka ni dan više bez lekarskog nadzora i medikamenata. U tvom slučaju momentalno apliciranje varijante Clozapina od 50mg tri puta dnevno, po potrebi povećavanje doze, zajedno sa inekcijama B vitamina za početak.

  Na osnovu tvojih poruka i ponašanja, posle više godina (nenamernog) praćenja tvog stanja. Bez ikakve potrebe za psihijatrijskim pregledom. Tvoja dijagnoza je potpuna kombinacija svih faktora F30.2 F33.3 F40.240 F40.248 F42.1 F60.1 F90.1.

  Ovo je veoma retka i veoma ozbiljna kombinacija.

  Molim te shvati da ti nisam ovo sve napisao javno da bih te ponizio. Da jesam, napisao bih ti mnogo pre sasvim drugim tonom. Još davno, kada sam bio siguran o čemu se zaista radi.

  Moderatore ovog sajta bih ipak zamolio da uklone sve kritične postove dotične osobe. Ruže i umanjuju kvalitet foruma. U istom momentu, osoba sa navedenim problemima ih koristi kao dodatne detonatore. Čitajući ih više puta uzastopno i zaprimajući se na njih u svojoj potrebi.

  Verujem da je dalja komunikacija na civilizovanom nivou moguća.

  Oprostite na dužini poruke. Ipak nije moglo mnogo kraće.

 26. Megille kaže:

  Dobro piše Ja @ citiram . ‘ Jebo te voz koji te doneo ‘ stormwatch. Samo kao vidim imaš velikih problema ,naime svakog na ovom forumu piše koji nisu po tvom ukusu napadaš kao da su mađari- ovo ti je velika greška…jer najmanje mađari učestvuje na ovom forumu.

 27. JAPAJA kaže:

  @Milan. Sad ce on da ti odgovori jednom prosto prosirenom recenicom samo da uklopi reci , komunjare , zute , “voljenu” Suboticu , govnivu zemlju ……………

  “Zapamti samo ovo, ima nas dosta koji jos nismo racistili neke stvari sa Suboticom i tom govnjivom zemljom koja nam je unistila mladost i dobar deo srednjih godine, a pogotovo idioti kao ti i tebi slicni, kad mi popizdimo jednog dana koji smo izgubili sve sto smo imali , ima da vas stoku ja polansiram u tri p… materine, i vas i vas umisljeni status. Ja sam Suboticanin vise neg’ sto ces ti ikada biti, ”

  Sto se mene tice komentar 10+++ mada je u isto vreme djagnoza a takodje za 10+++.

 28. Lenin kaže:

  @Milan Mogu li dobiti i ja svoju diagnozu?Što pre počnem sa lečenjem,s’tim bolje.Primetio sam u zadnje vreme,da ako poduže ne napišem komentar,prosto me fizički boli.Ili stolica ispred pisaćeg stola gde mi je kompić,blaženo deluje i ublažuje bol u krstima?Da li opsesija,da moram odgovoriti na svaku prozivku i meni će izazvati iste simptome kao kod mog prijatelja “posmatrača oluja”?Može li taj lek Clozapina da deluje preventativno?I šta je sastav tog leka?Vidim da je naziv sastavljena rečenica,i da je lek najverovatnije iz mađarske,pošto sam prepoznao reč drugog dela naziva.Ali šta znači Cloza?Jeli moguće da se ti konpakti sastava leka nađu u prirodi?Za pinu znam,za clozu ne. Da li bi češće korišćenje tog objekta(pina) pozitivno da deluje?To pitam,jer obzirom na moje godine,sve manje koristim blagodete tog prirodnog leka.Moguće da je to najveći uzrok mojih simptoma? 😀 😀 😀

 29. stormwatch kaže:

  @Megille

  Moj ukus za bilo kakav vid tolerancije je prestao avgusta-septembra prosle godine kada ste zbog onog divljacko fasistickog zatvaranja granice umalo izazvali novi rat na balkanu. A granicu ste za sve gradjane Srbije zatvorili na nacin na koji je ni h*tler nije zatvorio. Ako je pre toga neko imao tolerancije, onda sam to sigurno bio ja.

  @Milan

  “Doktore”, vasa poruka je upravo ta koja zabrinjava, jer sami navodite da vi mene nenamerno(!!!), pratite duzi niz godina. Ja mozda imam 1% od ovih bljuvotina koje ste vi napisali meni, ali bih za vas rekao da imate bar 85% tog istog poremecaja.

  Koji normalan psihijatar (tako se predstavljate) pise onakve stvari od gore? Ja koliko znam svaka dijagnoza bilo kog pacijenta je apsolutno tajna i poznata je samo tom pacijentu. Isto tako dobro znam da je davanje ocena od strane psihijatra o bilo cijem psihickom stanju preko sredstava javne komunikacije izricito zabranjeno. Zanimljivo je to sto se vi sada javljate da bi dali neku ocenu mene. A niste imali muda da uradite to posle odredjenih dogadjaja u Subotici i okolini. Recite mi gde je tada bila vasa ocena pravih kriminalaca i razbojnika? Gde ste bili avgusta 2014 na primer? Tada ste iz neke covecnosti ipak trebali dati svoje javno misljenje o pravom kriminalcu i pravoj opasnosti za bilo koga, no vi ste nasli da prozivate mene. Vi ste jadan covek, i verujem da ste fake, covek koji zaista moze da explodira u nesto ogavno i veoma opasno. Sam vas ton poruke i znacenje iste govori da ste vi taj koji u svom mozgu krije bes i nezadovoljstvo. Ja sam vas davno napustio, za svo vase nezadovoljstvo na bilo kom planu obratite se vasim vodjama(i).

  Ja cu vama reci vasu dijagnozu doktore. Vi ste ozbiljna psihijatrija, upravo VI. Ako ste zaista psihijatar, vi onda nemate ni 2 ciste u vasem mozgu. Sada vam ja prepisujem vasu medicinu – Leponex od 100mg 3 puta dnevno po dve tablete, da bi pospeshili dejstvo tog leka odma nakon uzimanja tableta, sunite pola litre lakseg alkohola (piva) kako bi ubrzali i produzili hemijsku reakciju, rezultati su zadivljujuci.

 30. Lenin kaže:

  @stormwatch A moje sledovanje?Bruhuhuuuu…,ignorisan sam?! Šta sam ja?Zadnja rupa na klviru?
  Ps:3 linka? 😀

 31. Lenin kaže:

  @stormwatch …Sada vam ja prepisujem vasu medicinu – Leponex od 100mg 3 puta dnevno po dve tablete, da bi pospeshili dejstvo tog leka odma nakon uzimanja tableta, sunite pola litre lakseg alkohola (piva) kako bi ubrzali i produzili hemijsku reakciju, rezultati su zadivljujuci….
  Hm… Tebi to pomaže? 🙂

 32. ja kaže:

  @ stormwatch daj adresu ako imas imas muda da te posetimo,prozivas me da se krijem ispod nicka, a gde je tvoje ime i prezime?? necu da citiram Milana, auu vidi njegovo ime ja pisah velikim slovom, storm, ti si bolesnik a napravio si veliku gresku zakacivsi se samnom. naravno ti ces sada pisati neku glupost a veruj mi da cemo te naci po IP adresi, a tada ces morati da se izvines svim ljudima dobre volje koji posecuju ovaj portal,koliko sam shvatio na ovom portalu nije bitna nacionalnost, dosao si u nas grad da siris mrznju.smradu smrdljivi,izvinjavam se svim ljudima dobre volje makakve nacionalnosti bili, meni to nije bitno, ima dobrih i losih ljudi, sva sreca da je ovakvih kao storm malo. A ti storm ako imas muda, javi adresu!!

 33. stormwatch kaže:

  @ja

  Dobro a gde je tvoje ime i tvoja adresa? Ja t.j. ti, ne znaci apsolutno nista. Stvarno je smesno da ti dolazis sa takvim pitanjima.

  E sad vidi, te tvoje otvorene pretnje i kurcenja su mac sa dve ostrice. Lako je pretiti meni koji sam na drugom kraju Evrope i koji ne posecujem Suboticu vec godinama, a tebi je cool jer vec znas da ja ne dolazim u vas “raj”, i da te ja tamo ne mogu naci.

  E sad, postoji i druga strana price. Ako je taj “doktor” Milan u pravu, onda ti si najebo – one sifre sto je covek naredjao, pa to ispade da sam ja vise nego dupli psycho killer, a nije iskljuceno da ja necu povuci pitanje tog doktora da ga tuzim zbog takvih navoda. A veruj mi da I ja imam prijatelje, jer polaziti od pretpostavke da ti imas neke prijatelje koji ce mene naci je mnogo detinjasto, a i da mene nadju. Moji prijatelji (a i ja licno) cu naci tebe. Na kraju, ja treba da tebe pozovem da se ti izvines za bljuvotine koje si nasrao meni kao rodjenom suboticaninu koji je uzgred verujem, mnogo stariji od tebe. Dok ja u mojim porukama nisam naveo nista osim istine, vas dvoje ste vec naveli razlicite varijacije bljuvotina o osobi koju ne poznajete.

 34. punisher kaže:

  ajde strome daj adresu. nije problem ako si na drugoj strani sveta, mi cemo te rado posetiti 😀
  a ako si vec tamo negde, onda zasto uopste se javljas i zasto pises na forume vezano za Suboticu? ako si tamo negde, citaj lokalne novine a nas Suboticane ostavi na miru sa tvojim manijackim glupostima, jednostavno nisi dobro dosao ovde!
  Ti si 100% anti socijalan lik, garant da si otisao u inostranstvo da sljakas za saku evra, socijalni zivot ni nemas, nemas prijatelje, nemas drustvo, samo visis na internetu po forumima i pljujes sve i svakog, nije ni cudo da te niko ne voli. Samo kuca-posao, posao-kuca. Idi pojebi nesto, bice ti bolje

 35. stormwatch kaže:

  @punisher

  Aaaa sad shvatam, pa vama je dosta vaseg “raja”, pa emigraciju smatrate posetom. Pomogao sam ja mnogima, pa nije problem da pomognem i tebi, ako je to u pitanju nemas problema. Ja sam kao i svaki drugi pravi suboticanin naucen da posluzim vecerom onog ko ide kamenom na mene. Ok…vas doktor Milan se ne bi slozio sa mnom…pitam se gde li se dedne danas.

  Zasto se vec javljam ako sam tamo negde? A sta, ja to ne smem od tebe i tebi slicnih da se javim na forum u gradu u kome sam se rodio i proveo par decenija, jer vi ste neka punisher patrola, pa se svako drugo misljenje koje odudara od vaseg populistickog kaznjava posetama? Pazite samo da se vi ne “zaprimite” ko sto vas master Milan rece, posto je ljudima poprilicno dosta silovanja – malo vas je ali mnogo zajebavate, procitah neki dan transparent na nekom portalu, ljudi sve vise pucaju i uskoro ce ih apsolutno boleti patke da li se vama odredjenima svidja to sto se pise ili ne, za sada je vecina jos uvek uzdrzana, a vecina misli isto sto i ja, tako da ne razumem tu opasku.

  Ko si uopste ti da meni govoris da li sam dobrodosao ili nisam bilo gde? Ja cu da dodjem gde ocu, i otici cu odakle ocu kad ja to hocu. Prosao malo vise u zivotu, nego da mi ti i tebi slicni odredjujete gde, sta i kako. E sad, ako me banuju ovde to je to. Druge nema, jer ja se ne javljam pod drugim nickovima posto bi to bilo ispod casti, posto je nick koji koristim iz vremena BBS-ova (ako uopste znas sta je to), i prvih bbs diskusija koje datiraju jos negde iz 1985. godine.

  Opet, ne poznajes me a pricas kako sam ja 100% anti socijalan lik, bla bla o meni i mom poslu. Moj posao ne zavisi od toga gde se nalazim, ko je na vlasti ili da li sam nekom polizao dupe za par desetina iljada. Drugo, ja ne pljujem nikoga, u mojim pisanjima neces naci laz, a ono sto me najvise nervira je nepravda i licemerje koje je sveprisutno. Drugo, prvo ste vi svi zajedno popljuvali mene (pod tobom podrazumevam i tebe i taj sistem tamo koji skoro tri decenije unistava generaciju za generacijom mladih i starijih ljudi), a sada jos ne valja kada se neko zali. E pa, ima i nas koji nismo ovce, i sto vise sudelujes na forumima, sve vise ces cuti nezadovoljstvo ljudi tim vasim sistemom, jer ovih kao ja nije bas malo.

  Za poslednju recenicu nemam komentara, mene je taj vas sistem izjebao za sve pare.

  @Lenin
  Gospodine Lenine, mozda bi vama pomoglo?

 36. ja kaže:

  @stormwatch,
  kao sto je punisher rekao ostavi nas suboticane na miru, ti da si suboticanin ovakva sranja ne bi pisao, mada mozda se ispostavi da je Milan u pravu stim da je za tvoju bolest dao “sportsku” dijagnozu, a sto se tice tvojih “prijatelja” mada sumnjam da ih imas jer budale kao ti ni mama nevoli,uzgred receno veoma bih voleo da ih upoznam, i jos nesto nisi ti nigde napolju sedis u nekom stancicu bez ikoga a net ti koristi da ispoljavas svoju bolest,zelis moje ime i prezime, posalji kontakt mail,poslacu ti ali naravno ti to neces a u medjuvremenu cu ja da te nadjem a punishera i Milana cu zvati da gledaju, pozdrav od VOA ako znas sta znaci, uskoro se vidimo ma gde bio!!

 37. ja kaže:

  @lenin
  evo Ti recept,dodjes kod Grosa u pivnicu, dva tocena ladna ko zmija onda to preseces sa jednom kajsijom ili dunjom a za finis dva crna tocena,narucis ljuta pileca krilca odprekoputa, i kraj izlecen si !!! Terapiju ponavljati svakodnevno!!!

 38. punisher kaže:

  stromwach
  pa zar ne vidis da ti je to iz.jebo mozak??!!! (izvinjavam se na izrazu)
  to ti je problem sto ceo dan visis na netu, citas glupe vesti , to te izbaci iz takta pa ispojavas svoj bes preko foruma na druge i na ceo svet! i to svaki dan!!
  mani se citanja novina, gledanja vesti i foruma, videces mnogo bolje ces da se osecas. Radi nesto drugo sto te cini sretnim, naravno ako jos postoji tako nesto.Moze sport, citanje knjiga ili bilo sta drugo samo da ima smisla.Ovo ti savetujem kao prijatelj

 39. easy58 kaže:

  idite na facebook da se svadjate brze je da se popljujete jedan na drugog ucinak pretnji i urnisanja po vestima je nekakav noviji nacin izkazivanja junastva ???? a vidim ima i psihijatera koji nasiroko i nadugacko zna da objasni i samom Frojdu psihologiju masa 🙂

 40. stormwatch kaže:

  @ja

  Jos jedna junacina iz lokalne mijane, pazi samo da ja tebe ne nadjem mnogo pre zbog pominjanja Majke.

 41. stormwatch kaže:

  @punisher

  A sto ti onda citas novine i glupe forume i visis na internetu, ajde mi to objasni? Ako si ti komplet cool sa svim i ako ti citas knjigu, bavis se sportom i slicno… onda tebe prvog ne bi trebalo da pogadja sta je neko napiso na forumu i to sto se ne slaze sa tvojim misljenjem. Nisam valjda lud da ceo zivot gledam i slusam gluposti laznih patriota, nacifasista i ostalih majmuna koji su mi zagorcali najbolje godine zivota kako se jos vise proseravaju i da mi je sve cool, NECE DA MOZE!

  Nego zanimljivo mi ovo da mi dajes savet ko prijatelj a pre neki dan ste ti i ja pravili javni linch ovde na forumu? Svasta

OSTAVITE KOMENTAR