Upola kraće kovid-bolovanje

Vlada je danas usvojila, Službeni glasnik objavio i na snagu je već stupila promena – zaraženi koronavirusom koji se leče kod kuće, obavezni su da budu u izolaciji sedam dana, a ne 14 kao što je važilo do sada. Nakon sedam dana, oboleli od kovida 19 javlja se lekaru u kovid ambulanti i izolacija se, bez testiranja – prekida, a pacijent je spreman da se vrati na posao. Sedam dana izolacije važi i za zaposlene u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite, s tim što oni sedmog dana rade PCR test. U slučaju da je negativan – vraćaju se na posao. Ako su i dalje pozitivni – ostaju kod kuće do desetog dana i bez testiranja se vraćaju na posao.

Nakon što novinarima i javnosti nije bilo najjasnije šta je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao posle sednice Kriznog štaba u petak, 14. januara, najavljujući skraćenje izolacije sa 10 na sedam dana, posle tri dana stiglo je i rešenje nedoumice. I to od – Vlade Srbije i Službenog glasnika.

Izolacija, koja se primenjuje kao obavezna mera za obolele od kovida 19 (pozitivne na koronavirus) do sada je trajala 14 dana. A, karantin je mera koja se primenjuje na bliske kontakte pozitivnih na kovid 19 i od 6. januara je skraćena sa 14 na deset dana.

Novom odlukom, Krizni štab je, praktično, prepolovio trajanje obavezne izolacije za obolele od kovida na sedam dana, dok o eventualnom skraćenju perioda karantina za kontakte kovid pozitivnih zvanično i dalje nema ni reči, pa je ono, bar u trenutku pisanja ovog teksta – i dalje 10 dana, što jasno stoji na sajtu Instituta za javno zdravlje  Batut, kao poslednja odluka od 6. januara 2022. Iako i tu postoje izuzeci koji se odnose na vakcinalni status, preležan kovid i visinu antitela, koji mogu da skrate ovaj period…

Da li to znači da kontakti, prema važećim pravilima, ostaju duže u izolaciji od samih zaraženih – na to ćemo izgleda još čekati da neko pojasni, pošto na upite portala N1 poslate na više adresa – članovima Kriznog štaba, Batutu i drugima – odgovore nismo dobili.

Šta piše u uredbi

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmene uredbe kojim skraćuje obaveznu izolaciju za obolele od kovida sa 14 na sedam dana.  Prema tim izmenama, svi pozitivni na kovid 19 koji nemaju simptome, ali i oni „kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima“, upućuju se u kućnu izolaciju u trajanju od sedam dana.

„Nakon toga se javljaju na pregled lekara primarne zdravstvene zaštite (kovid ambulante) u domu zdravlja u mestu prebivališta, odnosno boravišta, a izolacija se prekida bez testiranja“, navodi se u novoj uredbi.

Ovo pravilo upola kraće izolacije neće važiti za kovid pozitivne pacijente koji imaju „sekundarnu imunodeficijenciju“ – kod kojih izolacija ostaje na 14 dana.

„Ukoliko lice ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a koje stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštitite“, precizno stoji u uredbi.

Uredbom se, takođe, propisuje da se lica obolela od zarazne bolesti kovid 19 izoluju i leče u objektima koji su posebno određeni i pripremljeni za izolaciju i lečenje obolelih.

Oni su, ističe se, „dužni da prihvate izolaciju u za to određenim objektima i da se pridržavaju mera i uputstava koje naredi nadležni doktor medicine, odnosno doktor medicine specijalista epidemiologije“.

„Lice koje se ne pridržava naloga doktora medicine po prijavi zdravstvene ustanove prinudno se izoluje u prisustvu predstavnika organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove“, stoji u uredbi.

Drugačija pravila, već smo naveli, važe za osobe pozitivne na koronavirus kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti , odnosno kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima.

Zaposleni u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite

„Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite testiraju se PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je PCR test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan. U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja“, stoji u uredbi.


N1KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 22 = 26

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: