Upozorenje! Brzi test može biti lažno negativan!

Brzi, antigenski testovi na korona virus daće nešto češći lažno negativni rezultat kod nove podvarijante korona virusa, stelt omikron kovida. Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Tanja Jovanović, rekla je da je promena u strukturi virusa koja se analizira za dokazivanje prisustva antigena izazvala lažno negativne testove.

„Pacijenti mogu biti negativni na antigenskom testu zbog promene strukture koja se nalazi u testovima, tako da se posle toga vrši PCR test koji je zadržao svoju specifičnost i i dalje je zlatni standard“, rekla je prof. dr Jovanović.

Stelt omikron stigao je u Srbiju, a doktorka je rekla da nije sigurno u kom je procentu zastupljen. „Običan“ omikron je na oko 90 odsto, a delta je zabeležena kod manje od deset odsto novih slučajeva.

„Što se tiče subvarijante, ne mogu sad da pretpostavim koji je to procenat, ali s obzirom na to da se brzo širi, očekujem da će i ova varijanta vrlo brzo da dostigne odgovarajući procenat, ne da postane dominantna, ali je potrebno neko vreme da zauzme značajnu poziciju u epidemiji“, navodi Jovanovića.

Ipak, istakla je da ne očekuje novi, šesti talas epidemije, jer se kod stelta ne radi o novoj varijanti virusa, već o podvarijanti omikron soja. Podvarijante se razlikuju u dvadesetak mutacija i da pružaju „unakrsnu imunost“, odnosno pružaju zaštitu ljudima koji su već bili inficirani originalnom varijantom omikrona.

„U tom smislu ne očekujemo da će doći do dramatičnog povećanja broja inficiranih osoba“, kaže Jovanovićeva u Dnevniku RTS-a.

 

(RTS, Mondo)KOMENTARI

 1. smrad i kal kaže:

  opet neke ohrabrujuće i pozitivne vesti od kojih nema ništa.

  „istakla je da ne očekuje novi, šesti talas epidemije“

  nas čipovane ovce ne očekuje jer stiže specifična vakcina za omikron a realno i pazimo se više od pametnjakovića koji ginu ko švabo oko staljingrada.

  avaksi, pak, mogu biti počašćeni reinfekcijom već u martu usled više nego prejadnog imuniteta koji ostaje nakon infekcije omikronom. teoretski, mogli bi da se zaražavaju po 5x godišnje i postanu invalidi i u fizičkom pogledu.

  to sve pod uslovom da ostane status kvo (neće) i ne uleti neki poboljšaniji soj sa smrtnošću od 80% (hoće, hoće).

 2. zeljko kaže:

  Kada je negativan, u vecini slucajeva je lazan, a kad je pozitivan, onda je stvarno pozitivan, ne znam u cemu je fora, od samog pocetka pandemije je tako, ja se uopste ne opterecujem testovima, jer redovno pijem reishi kapsule, koje su broj jedan kad je u pitanju imunitet.

 3. Croat kaže:

  Meni su ovi antivakseri zaista fenomen, fanatici, kao da im je to religija kao neki sektasi. Ajde vise prekinite da nas silite , prestanite da nas preobrazavate. Necete nemorate, barem ne u Srbiji, tako da niste nikakvi martiri , ne cekaju vas nikakve device u raju.

 4. krass1 kaže:

  Lažno negativan? A da li možda može biti lažno pozitivan?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 2 = 11

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: