Upropastili firmu zbog „burazerskog“ kredita

Neprofesionalnim potezima Dušana Antonića, prvog čoveka Agrobanke, firma „Vetroprom“ iz Subotice oterana je u stečaj jer je morala da pokriva tuđe dugove. Naime, imovinom „Vetroproma“, i to iza leđa većinskog vlasnika Petra Glavaškog, garantovana je pozajmica od 400 miliona dinara, koju je ta banka odobrila firmi „Mala Bosna“, čiji je vlasnik Peđa Mališanović, o kome je „Blic“ pisao kometarišući „burazerske“ odnose u Agrobanci.

 

Posle propalog posla firme „Mala Bosna“, za koji je „Vetroprom“ bio garant, ovo preduzeće je u maju proglasilo stečaj. Petar Glavaški kaže za „Blic“ da on, kao većinski akcionar „Vetroproma“, nije ništa znao o toj garanciji. To je shvatio tek kada cele 2010. godine toj firmi banke nisu htele da odobre kredit.

– Stalno smo odbijani, uz objašnjenje da je firma prezadužena i da ne mogu ništa da urade. U novembru 2010. smo dobili izveštaj Kreditnnog biroa u kojem stoji da smo upisani kao garant kredita za „Malu Bosnu“. Prema tom izveštaju, garantovali smo 404 miliona dinara – priča Glavaški.

 

Naš sagovornik se, kako kaže, odmah obratio Narodnoj banci Srbije, a onda je zatražio sastanak s prvim čovekom Agrobanke Dušanom Antonićem, koji ga je primio početkom 2011.

 

– Pitali smo Antonića kako je moguće da je moja firma nečiji garant, a da ja za to ne znam. Odgovorio je pitanjem: „Pa zar ‘Vetroprom‘ nije vlasništvo Peđe Mališanovića“. Odgovorio sam da sam ja većinski vlasnik, a da je Mališanović samo jedan od akcionara. Antonić je zatim priznao grešku i uputio nam pismeno izvinjenje. U međuvremenu, dug je narastao na 485 miliona dinara – kaže Glavaški.

 

Advokat „Vetroproma“ Vojin Biljić navodi da je ta firma 2011. podnela zahtev za oduzimanje dozvole za rad Agrobanci.

 

Narodna banka tada nije našla nikakve nepravilnosti u radu Agrobanke i ponovo je uputila „Vetroprom“ na pregovore, odnosno na medijaciju sa Agrobankom. Verovatno sam među prvima podneo zahtev, a kasnije se uspostavilo da je bio osnovan – navodi Biljić.

 

On ističe da zbog neprofesionalizma Agrobanke „Vetroprom“ nije mogao da založi imovnu i tako dobije kredit kod drugih banaka iako je imao neopterećenu nepokretnost u vrednosti od oko dva miliona evra.

 

– Pošto Agrobanka nije obezbedila garanciju datu „Maloj Bosni“, izgubila je 400 miliona dinara. A zato što Izvršni odbor nije obavestio akcionare o zahtevu za oduzimanje dozvole za rad banci, i akcionari gube svoju imovinu – kaže Biljić.

 

Reagovanje Vučićevića

 

Dragoljub Vučićević, bivši direktor „Velefarama“, u reagovanju za „Blic“ je naglasio da je za vreme njegovog rukovođenja „Velefarmom“ uzeo kredit vrednosti 20 miliona evra od Agrobanke. „Nadalje, dok sam ja upravljao kompanijom uprkos teškoj ekonomskoj krizi prema svim bankama, pa i prema Agrobanci, krediti su bili redovno servisirani. Kao kompanija sa 20 milijardi dinara poslovnog prihoda godišnje, ‘Velefarm‘ je bio poželjan klijent svakoj banci pa i Agrobanci“, zaključuje Vučićević .

 

BLICKOMENTARI

 1. ja kaže:

  lepo od njih 

 2. rastafarijanac kaže:

  … i to iza leđa većinskog vlasnika Petra Glavaškog …

  Ma je’l to neki neobavešteni Koštunica? Pričaj mi malo o tome 😆

 3. balog kaže:

  Sto ne pisete kompletan izvestaj sta se sa Agrobankom desavalo u Subotici i preko koga ? Zasto ovako uvijena izvestavanja ,kad u Blicu izlazi sve bez pardona ? Dobija se utisak da vam je neko privilegovan ili da se nekog bojite.

OSTAVITE KOMENTAR