Ura crni hleb!

Popularnost belog hleba je nesumnjiva i veoma rasprostranjena u Srba. Ima li to neke veze sa bezanjem od bede, tj. asocira li crni hleb na prosla vremena i nemastinu, a beli na imucnost?
Beli hleb ima bolje pekarske kvalitete: dobro naraste, mek je, spuzvaste gradje…
Crni hleb je nutritivno vredniji. Uglavnom ga konzumiraju oni koji moraju: dijabeticari i osobe koje su na dijeti. Nazalost.
Zrno psenice se sastoji od ljuske, tj. omotaca, klice i srzi. Ljuska je bogata celuloznim vlaknima, proteinima, vitaminima B grupe, gvozdjem, cinkom, kalcijumom. Celulozna vlakna podsticu rad creva i imaju preventivnu ulogu u odbrani od maligniteta debelog creva. Klica sadrzi polinezasicene masne kiseline, proteine, vitamine E i B grupe i minerale. Srz je u najvecem delu skrob!
Meljanjem psenice u procesu dobijanja brasna odbacuje se klica i manji ili veci deo omotaca. Sto se vise klice i omotaca odbaci, to se dobije manja kolicina brasna, a brasno je svetlije boje. I dalje, sto je brasno belje, ono je siromasnije u vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, a bogatije u energiji i sadrzaju skroba.
Brasno ima numericku oznaku. Sto je tip brasna belji, oznaka je manji broj. Prema nasim propisima se, kao najsvetlije belo brasno, moze proizvesti brasno tip 500, a zbog potpunijeg nutritivnog sastava se, za proizvodnju narodnog hleba, preporucuje polubelo brasno, tip 800. Mada, sigurno znam da se u nasim mlinovima proizvodi i belje brasno, tip 400!
Ocigledan je apsurd: vise rada je potrebno za dobijanje belog brasna, od koga se pravi manje zdrav hleb, najzastupljenija namirnica na nasoj trpezi!

Izvor: PlanetazdravljaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 8 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: