Nova predstava Kokana Mladenovića ekskluzivno na Desireu

Novu Mladenovićevu režiju “Oblak u pantalonama” publika će moći da vidi na 9. Međunarodnom regionalnom festivalu savremenog pozorišta “Desire central station” koji će se održati od 25. novembra do 3. decembra u Subotici, najavio direktor manifestacije reditelj Andraš Urban.

kokan

Urban kaže da ovogodišnji “Desire” nosi podnaslov “Anatomija”, što je rezultat želje da festival “ne bude samo zbir predstava, već da se sve one na svoj način bave problemima pozorišta, umetnosti ili društva”.

– Anatomija nije nimalo komercijalni naziv i ne sugeriše zabavu, ali mislim da je vrlo zabavno ulaziti sve dublje i dublje u poznavanje određenog sveta i materijala. Često razmišljam i reći ću vam nešto vrlo lično, ali ja ne želim da zavaram ljude ili da ih lažem kakve mi predstave donosimo i šta će biti vredno u njima, a da mislim da nije vredno. Kvalitet predstave se ocenjuje subjektivno, ali sve predstave na festivalu će se baviti problemima koji ističemo u tom podnaslovu. Do početka “Desirea” ćemo još govoriti o kakvim je sve anatomijama reč i biće tu od anatomije holokausta do anatomije seksa – kaže Urban.

desire

Susret pozorištanaca iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Albanije, Rumunije Bosne i Hercegovine imaće i nulti dan.

– Predstavom ljubljanskog “Via Negativa”, “Deveta – antrolopološka mašina na Betovenov pogon”, u režiji Bojana Jablanoveca, 19. novembra ćemo otvoriti program “Desire akademije”, u okviru koje su tokom festivala predviđeni razgovori i radionice. Sam Festival otvara predstava “Čas anatomije” SNP-a iz Novog Sada, ali odmah posle toga sledi ekskluzivan program jer ćemo premijerno videti predstavu Kokana Mladenovića “Oblak u pantalonama”, koju je radio po istoimenoj poemi Vladimira Majakovskog sa glumcima Pozorišta “Deže Kostolanji”. Predstava se bavi problemima revolucionarnosti, menjanja i stanja u društvu, u pozorištu i umetnosti uopšte – najavio je Urban i dodao da je “D. J.”, na programu 26. novembra, veoma zanimljiv solo projekat jer reditelj Mikloš Pajž prstima i lutkama izvodi operu.

– Premijerno ćemo videti koprodukciju Narodnog pozorišta Beograd i Bitef teatra “Carstvo nebesko”, zatim će Slovensko mladinsko gledališče izvesti “Mi, evropski leševi”, a “Čendra multimedija” iz Prištine “55 shades of gay – Balkansko proleće seksualne revolucije”. Dolazi nam poznati reditelj Arpad Šiling sa predstavom “Exit” u izvođenju Mađarskog državnog pozorišta “Čiki Gergelj” iz Temišvara, pozorišta iz Arada i Narodnog pozorišta iz Sombora – kaže Urban.

Na programu je i “Magmet”, Bitef teatra i Centra za kulturu iz Tivta, zatim “Hulu” Pozorišta Blik, “Otelo: Nezakonita liturgija” Teatra “VeRRdi” iz Zadra, “Ljubav i ekonomija” “Montažstroja” iz Zagreba, “Moja fabrika” BNP iz Zenice. “Penzum” Jožefa Nađa i Žoela Leandra, “Lambedusa Beach”, Pozorišta “Hotel Bulić” iz Zagreba, “Second Exile”, NP u Majuhajmu u režiji Olivera Frljića i “Slatinski cvet – iliti euforija postojanja”, u režiji Reke Sabo.

“Desire Central Station” podržali su grad Subotica, Fondacija “Gabor Betlehem”, Nacionalni savet Mađara, Ministarstvo kulture Srbije, pokrajinski Sekretarijat za kulturu i informisanje i Nacionalni fond za kulturu Mađarske.

Budžet festivala je 12 miliona dinara što Urban ocenjuje dobrim budžetom u odnosu na prethodne godine.

 

BlicKOMENTARI

  1. Croat kaže:

    A nacionalni savet rvata il onih srba katolika tzv bunjevca da daju koju kintu? Ah da oni vise vole to medjusobno da podele, kultura je prevazidjena

OSTAVITE KOMENTAR