Urbanizacija Palića po Master planu

Master planom jezera Palić se ne definišu uslovi gradnje, niti je taj dokument obavezujući. Jedini dokumenti koji su obavezujući i koji definišu način gradnje i sadržaj su planovi detaljne regulacije. Ti planovi mogu da budu u skladu sa Master planom ali i ne moraju, međutim da bi grad, država ili investitori mogli da grade, moraju da postoje planovi. Iz tog razloga je prvo donešen plan za severnu obalu jezera (Veliki park) gde se najviše i radi, dok ostali delovi Palića slabo stoje sa dokumentacijom. Na ovu temu smo popričali sa Kornelijom Evetović Cvijanović.

Slika

Evetovićeva za GradSuboticu navodi da je cilj planova detaljne regulacije da se sačuva i revitalizuje istorijsko i kulturno nasleđe koje je smešteno oko Velikog parka i u kom se nalaze objekti sa kraja 19. i početka 20. veka. Taj deo Palića kao i potez do Muškog štranda je pokriven planom detaljne regulacije, a pored te severne strane jezera, tokom prošle godine je donešen i plan za peščanu plažu.

 

Više o Planu detaljne regulacije za peščanu plažu i Master plan pročitajte na sledećim linkovima:
Plan regulacije za peščanu plažu na Paliću
Master plan

 

Ostatak turističkog kompleksa Palića nema planove, a trenutno se radi na donošenju plana detaljne regulacije za Vikend naselje koje je po rečima sagovornika devastirano do te mere da su se neki biseri arhitekture našli u okruženju ruiniranih objekata. Plan za Vikend naselje će biti urađen u skladu sa Master planom Palića, kako bi taj prostor bio atraktivniji i njegova uloga će biti u sferi apartmanskog turizma.

 

O izgledu Vikend naselja pročitajte na: Male tajne Vikend naselja

Slika

Sa druge strane jezera, počeli su radovi na izradi detaljne regulacije za zapadnu obalu jezera koji će po master planu biti u funckiji sporta i na kom se planira izgradnja golf terena sa smeštajnim kapacitetima visoke kategorije. Da bi se ovom delu jezera pristupilo, po rečima Evetovićeve, potrebno je izgraditi novu saobraćajnicu u vidu zapadne obilaznicu oko Palića, čiji će početak biti na Segedinskom putu kod NISove pumpe.

SlikaKOMENTARI

 1. Dragi kaže:

  Svakako me ova vest raduje, nadam se da za ove i ostale projekte nece nedostajati finansijskih sredstava, naj bitnija stvar je da se asvaltira(a ne zakrpe rupe)glavni ulaz u turisticku destinaciju Palic sa koridora 10 (Novosadski put), bez te osnovne investicije nema ni stranih investitira!

 2. ZORICAsu kaže:

  kome trebaju golf tereni?ko to u Srbiji i okolnim ..susednim drzavama igra golf?

 3. Anonimni kaže:

  Ovo sa golfom je ludilo.Em sto niko ni ne igra golf ,em sto zauzmes za teren enormnu povrsinu zemlje za 5-6 igraca.Ujedno i tih 5-6 igraca su ti turisti.Pa zar nije bolje na istoj povrsini da se izgrade druge zanimacije zbog cega ce doci 1000 ljudi ? Boze koji biseri ovi politicari ! Ko uopste dozvoljava politicarima da razmisljaju o razvoju ? Pa oni da su bili pametni ne bi bili politicari ! Pa nasi politicari u zapadnim zeljama Evrope ne bi bili ni portiri,a kod nas izradjuju Master planove-UZAS !

 4. ZORICAsu kaže:

  Slusajuci gospodju Korneliju covek se stvarno zabrine za sudbinu ovog naseg Palica. Nadam da ce ona kratko biti urbanista jer bi to trebala biti struka u sluzbi odredjenog naselja i grada ,a ne u sluzbi pojedinih politicara koji megalomanski zive i nemaju kompas pa misle da je ovo Engleska… gde im deca idu u skole. Palic treba da bude mesto odmora Suboticana prvenstveno,pa naravno i ostalih kojima je ova destinacija blizu.

 5. Direkcija kaže:

  Kornelijom Evetović Cvijanović iako je podpredsednik URS je dobar urbanista ne znam da li je neko i ostao tamo strucan osim nje i Dragane Mijatovic i da nema privatnu firmu za urbanizam

 6. ZORICAsu kaže:

  Interesantno da  je bas direkcija stala da brani pomenutu gospodju… Verujem da je strucna, pa ona radi kod vas i za vas. Ostali strucni su ucinili strasan greh… osnovali su privatne firme… jel to protivzakonito? Ne menjajmo temu. Smatram velikom gluposcu onaj deo price o razvoju Palica u kom se spominju golf tereni. Da su se planirali teniski tereni, to je ok., ali golf!!!.

 7. Anonimni kaže:

  Ako su osnovali svoje privatne firme a ostali u urbanizmu onda jeste protivzakonito… sukob interesa…

  Golf tereni se nikad nece realizovati…

 8. Boris kaže:

  Nadam se da ce se golf tereni realizovati i mislim da bi to bila prava investicija, nadam se inostrana, koja ce privuci i potrebnu klijentelu. Nedavno se iza Crnu goru govorilo kako ce propasti…, a vidi je sad. Citao sam nedavno engleski nedeljnik, pod naslovom: Zbogom Montekarlo, dolazi Porto Montenegro!

OSTAVITE KOMENTAR

+ 50 = 58

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: