Uređenje pasaža Vojnić palate

Za razliku od većine palata u gradu, palata Mate Vojnića je jedna od retkih građevina atrijumskog tipa. Njeno dvorište je u od početka u potpunosti izgrađeno i popločano.

 

Ova palata koja se nalazi u samom centru grada, je prve radove doživela 2007. godine kada je neogotska fasada sa ulične strane osvežena. Bila je to druga fasada u centru grada koja je nakon dugo godina restaurirana. Ubrzo se krenulo sa uređenjem i dvorišnog dela objekta ali su radovi stali.

 

jul 2008. godine

Godinama je ovaj najlepši i najveći pasaž u gradu bio zapušten. Čak i u periodu dok je funkcionisao bisokop Radnički, on nije bio posebno sređen sem što je za one prilike izgledao bolje nego drugi pasaži i dvorišta. U vremenu haosa zadisala ga je najteža bolest subotičkih fasada – improvizacija.

 

Poslednjih godina, dvorište je služilo za držanje kontejnera, šuta ali i gajbi kafića.

 

jul 2011.

 

Ovoga leta je Razvoj-Janić nastavio radove na sanaciji fasade i uređenja pasaža. Možda i najzanimljivija stvar je ta da će pasaž biti popločan žutom klinker opekom.KOMENTARI

 1. miXa kaže:

  Nisam znao ni da se ovo sređuje. Jedan veliki “sviđ” za ovu vest!!!

 2. djomla kaže:

  Malo je ljudi bilo u novon Narodnom pozorištu i imalo prilike da posmatra grad sa njegove naviše tačke. Ono što se jednom godišnje prezentuje koz Noć muzeja ni izbliza nije dovoljno iz razloga što je dobar deo pozorišta nedostupan i što se noću ne može videti bog zna šta.

  Svakako, trenutno stanje nije dobro sa strane sigurnosti da bi se pozorište otvorilo za građane, ali bi se uz dobru organizaciju to moglo sprovesti kako bi se građani pre svega upoznali sa projektom, ali i videli grad iz tog ugla. Jer jednostavno, neke stvari se ne mogu opisati fotografijom i rečima.

  Vojnić palata

   

 3. Goran kaže:

  Mislim da je na ovim prostorima nekada bio otvoreni bioskop. Pohvale za ,,novo ruho,,

   

 4. Aleksa kaže:

  Za vreme tzv zlatnog doba bioskopa u ovoj zgradi se nalazio bioskop Radnički,koji je imao pravu čekaonicu u koju se ulazilo sa Korzo-a. Kasnije je pretvorena u prodavnicu Kluz,pa se u bioskop ulazilo iz dvorišta. Sa leve strane dvorišta se nalazila druga sala bioskopa Radnički u kojoj su se prikazivali reprizni filmovi, a u dvorištu-pasažu je preko leta bio postavljen letnji bioskop,mogu reći najlepši u Subotici. Nažalost,ta su vremena davno prošla,sećanja blede. ali verujte mi da je to najlepše doba moga života, pet bioskopskih sala, četiri letnja bioskopa, neko će reći da to nije nikada postojalo. Možda se neko još seća toga,polako starimo i nestajemo, mi, svedoci vremena kada je Subotica bila grad kakav više nikada neće biti   

 5. gore-dole kaže:

  pre 4 dana:

   

 6. Milan kaže:

  Meni se svidja jer se redjaju one zute kocke kao u Brace Radic.

 7. Pametnjaković kaže:

  @Alexa
  Ne znam ko ste samo me zanima koje godine ste rođeni.
  Duže vreme se Vaši komentari izdvajaju od ostalih.
  Duboko poštovanje za Vaše komentare, meni se zaista sviđaju, odaju utisak da  ste osoba sa velikim životnim iskustvom, pozitivno ste orjenisani u svakom smislu i veliko poštovanje sa moje strane za Vas.

 8. Boris kaže:

  Ne bih da zvučim negativno, apsolutno podržavam oživljavanje tog prostora,ali ako će da stavljaju te žute cigle kao što su bile u B. Radića,onda bolje da stave i neki krov gore, jer će biti gadno preko zime.

 9. Kertvaros kaže:

  Aleksa:

  Za vreme tzv zlatnog doba bioskopa u ovoj zgradi se nalazio bioskop Radnički,koji je imao pravu čekaonicu u koju se ulazilo sa Korzo-a. Kasnije je pretvorena u prodavnicu Kluz,pa se u bioskop ulazilo iz dvorišta. Sa leve strane dvorišta se nalazila druga sala bioskopa Radnički u kojoj su se prikazivali reprizni filmovi, a u dvorištu-pasažu je preko leta bio postavljen letnji bioskop,mogu reći najlepši u Subotici. Nažalost,ta su vremena davno prošla,sećanja blede. ali verujte mi da je to najlepše doba moga života, pet bioskopskih sala, četiri letnja bioskopa, neko će reći da to nije nikada postojalo. Možda se neko još seća toga,polako starimo i nestajemo, mi, svedoci vremena kada je Subotica bila grad kakav više nikada neće biti   

   

  Pamtim letnji bioskop kao i sale 1 i 2 bioskopa Radnicki. Ono sto je meni ostalo u secanju je da je u sali dva, dakle onoj sa leve strane, bio u stvari improvizovani bioskop. Bio sam tamo vrlo cesto i to zbog Diznijevih filmova, ne onih crtanih vec o prirodi, dalekim zemljama, retkim zivotinjama i zivotu u dubini mora. Sve to jos u ono predtelevizijsko vreme.  Ono sto sam tamo video i naucio pamtim i dan danas. Ulaznice – bagatela jevtinije nego dnevne novine. Interesantno je jos da je bioskop Radnicki prvi uveo svakodnevne prepodnevne predstave na radost Subotickih srednjoskolaca koji su bar imali gde da odu kad pobegnu sa casova, narocito po losem vremenu. Do tada su prepodnevne predstave (matinee) bile iskljucivo nedeljom. Kinooperater je bio izvesni Sanjika, pamtim ga po tome da je imao valjda najokicenijeg Ficu u gradu. Nekad bilo, sad se spominjalo sve dok ne dodje i onaj dan kada to vise niko nece ni spomenuti.

 10. Aleksa kaže:

  @Pametnjaković

  Rođen sam u Subotici 1936,godine. Raduje me što ste zapazili moje komentare,pa evo da Vas nagradim sa jednim podatkom kako je nastao bioskop Radnički.

  Naime,grupa entuzijasta početkom pedesetih godina okupljeni u Aero klubu u Subotici, došla je na ideju na poticaj jednog od članova koji je bio u američkom zarobljeništvu nakon II svetskog rata, da se obrati Američkoj ambasadi u Beogradu te da ih zamoli da nam iznajme neki od svojih filmova tehničke sadržine. Odgovor je veoma brzo stigao sa nekoliko filmova na 16 mm traci,uglavnom sa temama iz rata. Kako su to bili tonski filmovi koji imaju perforaciju samo sa jedne strane a mi smo imali projektor za neme filmove,jednostavno smo morali zubce sa projektora sa jedne strane odstraniti. Prvo javno prikazivanje ovih filmova je bilo u sali na prvom spratu zgrade u kojoj se sada nalazi prodavnica Volan. Kako su filmovi reprodukovani bez tona,puštana je džez muzika sa ploča.Bioskop je nazvan Kino Tehnika.

  Vremenom,stizali su novi i novi filmovi, nabavljen novi tonski projektor a Kino Tehnika se preselila na Korzo, u tadašnju zgradu Sindikata. Prikazivani su samo dokumentarni filmovi američke proizvodnje iz serije Za čega smo se borili – sa temama iz II svetskog rata i slično. Prostorija je bila ista gde se i sada nalazi bioskop. Naravno, vremena se menjaju, menja se ime bioskopa u bioskop Radnički,uređuje se sala,gradi se čekaonica u koju se ulazi sa ulice, ne prikazuju se više dokumentarni filmovi nego igrani,uglavnom reprize.

  Nastavak priče ste čitali u mom prethodnom komentaru.

  Hvala na interesovanju.

    

   

 11. Pametnjaković kaže:

  @Aleksa
  Hvala Vam na iscrpnom odgovoru.
  Uvek me je interesovala istorija našeg grada, pogotovo iz priča osoba koji su sami doživeli velike promene koje su se izdešavale u Subotici.
  Možda te promene za nekoga nisu toliko velike, gledajući razvoj u nekim američkim gradovima ili bilo gde u razvijenom svetu.
  Međutim, mi živimo ovde, doživljavamo promene u našem gradu, promene u načinu našeg života.
  Fascinatna je i činjenica da je Subotica nekada kao grad dosegao samo do dela Kertvaroša, početka, a iza su bili vinogradi. A sada je to skoro, pa širi centar grada.
  Ja sam mlađa osoba od Vas, ali se nekih detalja i stvari sećam kao dete.
  Neko da mi priča, a da nisam neke stvari sam video, možda ne bih ni poverovao.
  Moje sećanje ne doseže toliko daleko kao Vaše, pa Vam se još jednom zahvaljujem na interesantnim komentarima, tekstovima, kojima u stvari i ja, a i ostale zainteresovane osobe za temu mogu proširiti i dopuniti svoje znanje.
  Veliki pozdrav, rado i sa uživanjem čitam Vaše komentare, jer su laki, poučni, pogađaju bit aktuelne teme i realni su.

OSTAVITE KOMENTAR