Uređuje se potkrovlje Gradskog muzeja

U potkrovlju Gradskog muzeja majstori rade neprestano od oktobra i neiskorišćeni tavanski deo pretvaraju u novih 420 kvadratnih metara muzejskog prostora. Novac za uređenje muzejskog potkrovlja obezbedio je Mađarski nacionalni savet.

 

Prema rečima Ištvana Hula, direktora Gradskog muzeja, reč je o dvogodišnjoj investiciji tokom koje će biti uloženo ukupno 200.000 evra.

 

– Mađarski nacionalni savet spreman je da finansira postavljanje galerija slikarskih dela vojvođanskih Mađara, nastalih od 1830. do 1930. godine. Reč je o starom projektu još iz sedamdesetih godina prošlog veka kada su pokrajinske ustanove kulture bile zadužene za očuvanje određenih segmenata umetnosti. Mi smo tada formirali ovu galeriju koja zbog nedostatka prostora, upravo kao ni većina našeg umetničkog depoa, nije izlagana – objašnjava Hulo.

 

Iako je Gradski muzej pre tri godine preseljen u svoju zgradu, nisu rešeni njegovi prostorni problemi, jer nikada nije odvojen novac za stalnu postavku. Ipak, zahvaljujući tematskim izložbama muzej beleži rekordnu posetu, prošle godine je bilo 35.000 gostiju ili tri puta više nego 2010. godine. Međutim, ističu svi, a posebno posetioci iz drugih sredina, nedostaje stalna postavka.

 

– U sadašnjim uslovima nije postojala mogućnost da se realizuje niti stalna postavka, niti galerija vojvođanskih mađarskih slikara, pa je dogovoreno da se novcem Mađarskog nacionalnog saveta krene u građevinsko uređenje potkrovlja. Na taj način, u potkrovlju se otvara mogućnost za bolji prostorni razmeštaj unutar samog muzeja, jer bi i stalna postavka, ali i ova galerija, dobile svoje mesto – kaže Hulo.

 

Kada su građevinci ušli u potkrovlje zgrade, koja je inače zaštićeni spomenik kulture kao najamna palata Mikše Demetera iz 1906. godine, ispostavilo se da ono krije prave majstorske bisere.

Tako su u kosinama krova pronađene jedinstvene debele grede, lučno zakrivljene, dok čitav krov drži solidna drvena građa. Ištvan Hulo objašnjava da je odlučeno da se ove lučne grede ostave vidljivim i da posluže kao svojevrsna „Nojeva barka” za deo prirodnjačke zbirke. Istovremeno, u kosinama se ostavljaju niše za muzejske vitrine.

 

Građevinski radovi trebali bi da traju još mesec dana, nakon toga sledi postavljanje instalacije, a polovinom godine majstori bi trebalo da izađu iz objekta, i tu se i iscrpljuje investicija Mađarskog nacionalnog saveta.

 

Dalje uređenje potkrovlja, kao i stalne postavke, zavisi isključivo od od republičke, vojvođanske i gradske vlasti i njihove spremnosti da pomognu Gradskom muzeju u kupovini vitrina i postavljanje stalne postavke.

 

Nekada Minerva

POLITIKAKOMENTARI

  1. Bogić Srđan kaže:

    Lepo….

OSTAVITE KOMENTAR