Uroš Kaurin i Vito Vajs heroji Dezirea

Publika Festivala savremenog pozorišta “Dezire” u Subotici s vremena na vreme odabere svoje miljenike, među kojima su se učešćem prošle i ove godine visoko na listi plasirali Uroš Kaurin i Vito Vajs, glumci iz Slovenije i autori performansa “Heroj”, koji prave u nastavcima.

Na “Dezireu” su izveli dva do sad i oba su prošla sjajno. U njima se bave odnosom među ljudima, prijateljskim, ljubavnim kompetitivnim…

Duhoviti i ironični, ciklus “Heroj” su zamislili da traje, kao u holivudskim blokbasterima, “večno”. Odnosno, dok ih se publika ne zasiti.

– Sva snaga nam je usmerena na predstavu. Dobijemo ideju za scenu, i ovaj drugi uvek to razume, razvijamo je u komunikaciji. To je proces koji ima i bračne svađe, a sigurno je stvar i u tome što jesmo različiti, ali gledamo kako možemo zajedno stvoriti nešto dobro – gotovo u glas odgovaraju Kaurin i Vajs na pitanja novinara. – Što se tiče “Dezirea”, mnogo ga volimo i najomiljeniji nam je festival. Čast je igrati u Subotici i možda zvuči smešno, ali je i to neka ljubav. Znamo već ljude ovde, srećemo kolege i već nam je žao što sledeće godine nećemo imati novu predstavu.

O egzistenciji glumaca na nezavisnoj sceni u Sloveniji kažu da je teška, kao i svugde. Za razliku od Hrvatske i Srbije u Sloveniji je još i dobro, pogotovo ako se vredno radi i – vredi.

Predstave “Heroj” producira Udruženje “Moment” iz Maribora.

 

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR