Uručena priznanja “Dr Ferenc Bodrogvari”

Istaknutim mladim subotičkim umetnicima sinoć su uručena priznanja “Dr Ferenc Bodrogvari”. Priznanje se dodeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima, ne starijim od 40 godina, u oblasti književnosti, likovne i muzičke umetnosti koji su doprineli razvoju kulturnog života Subotice, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini. Ovogodišnje dobitnice su Natalija Raičević, Monika Čik i Željka Zelić.

Po 36. put mladi subotički umetnici dobili su priznanja za svoj dosadašnji rad u vidu diplome i plakete priznanja. Nagrada je ove godine otišla u ruke profesorke baleta Natalije Raičević, profesorke mađarskog jezika Monike Čik i novinarke Željke Zelić.

gradska kuca

“To je samo jedan podsticaj za dalje, da budem istrajna u negovanju klasične baletske umetnosti”,  rekla je Raičevićeva.

“Nadam se da će je, isto tako, opravdati kroz naredno razdoblje. Imam u planu objavljivanje još zbirki. Dakle, treba se radovati jako kratko, ali nastaviti raditi i pisati i dalje” kazala je Zelićeva.

“Srećna sam zbog ovog priznanja”, kratko je dodala Čik.

Odluku o dodeli priznanja donela je Gradska skupština, a laureati su izabrani na predlog subotičkih organizacija i pojedinaca, na osnovu javnog poziva.

“Talenat je izuzetno važna ljudska osobina jer to prosek vuče na gore. Subotica je prepoznala još u osamdesetim godinama prošlog veka da, godišnje bar jednom, treba priznati mlade umetnike i njihov rad”,  istakao je Tivadar Bunford,  predsednik Skupštine grada Subotica.

Nagradu je ustanovila Kulturno-prosvetna zajednica Grada Subotica. Prvi put je dodeljena 1980. godine, a dodeljuje se uglavnom na dan rođenja prerano preminulog filozofa i stvaraoca Ferenca Bodrogvarija.

 

RTVKOMENTARI

  1. De la Croix kaže:

    Dakle, opet po nacionalnom ključu: Srbin, Mađar, Hrvat i to je to. Zašto onda ovu nagradu dodeljuje Grad a ne nacionalna veća? Recimo, tri nagrade: nagrada Radovan Karadžić, blaženi kardinal Stepinac i štatijaznam. Ako si građanin bez nacionalnog predznaka onda tu ni ne pripadaš.

OSTAVITE KOMENTAR