Usko grlo u Partizanskih baza

Izgradnja kružnog toka na spoju ulica Partizanskih baza, Kireške i 51. divizije, pre dve godine je donela veliko olakšanje stanovnicima Kertvaroša , Željezničkog naselja i Makove sedmice. Rasterećene su glavne ulice a mnogima je skratilo svakodnevne distance.

 

Da sve ne bude savršeno, pobrinula se situacija kod pijace na Teslinom naselju. Nedostatak parking prostora, stvorio je naviku kod vozača da ostavljaju vozila u desnoj traci kolovoza i tako prilično otežavaju protok vozila u ovom delu ulice Partizanskih baza. Na tom mestu prolazi i gradski autobus često i vozila za snabdevanje pa sve ostavlja utisak nedovoljno uređene saobraćajnice, mada to nije tako.

 

Kod vozača se ova navika ustalila odavno pa i onda kada ne radi pijaca, ovde se ostavljaju automobili kada sa ide u kafiće ili radnje preko puta.

 

Ali, nije sve izgubljeno. Prenamenom dela zelenog pojasa, mogao bi se dobiti parking, kako je to i učinjeno u jednom delu za taksi stanicu. Možda tako ne bi bilo obezbeđeno mesta koliko su potrebe jedne pijace i tržnog centra ali niko ne bi blokirao parkirane automobile na tom mestu i nepropisno ostavljao vozilo gde i sada, te tako gušio saobraćaj.

 KOMENTARI

 1. miki kaže:

  Tacno je to resenje sto je i napisano, i osetno bolje bi bilo!

 2. Ice kaže:

  Bravo za tekst! Tamo je stvarno uvek problematican prolaz, ali toga se pametni arhitekti nisu setili kada su radili taj deo,ok da treba i zelene povrsine,ali tamo gde ima vise mesta, zato za taxiste od kojih mogu uzeti para za parking mesto tamo su znali prosiriti put i napraviti parking!!!

   

 3. ivan kaže:

  Steta je unistiti zeleni pojas , ionako ga nema  dovoljno ni sada u tom ruznom delu oko autobuske stanice 16. Tu pijacu treba premestiti na prazan prostor pre kruznog toka kod Kireske . O tome je vec bilo reci ,ali izgleda se zaboravilo na to.Pijaca je toliko ruzna i natrpana i premala za potrebe stanovnistva i zato je treba skoloniti dalje na veci prostor na pomenutu lokaciju kako bi bila spona tri mesne zajednice.Tamo bi mogla biti i veca i kvalitetnija.
  Mesto gde je sadasnja pijaca trebalo bi urediti kao parking prostor za postojeci trzni centar i tada bi problem bio resen. Vrlo lako i jednostavno,ali u ovom nasem gradu je sve  izgleda tesko… tako se i  parce ulice Ferenci Ibolje  asfaltira vec 50 godina ,ali samo u pokusaju.

  Sto se tice kruznog toka u Partizanskih baza imao bi smisla samo kada bi se i KIreska ulica prosirila koja je sada glavna ulica koja spaja  krak od Malog Radanovca do grada ,a malo je sira od normalne biciklisticke staze. a o tome da nema trotoara i da ne govorimo .Suboticka boljka- uske nefunkcionalne ulice …

 4. robert kaže:

  Cudi me da nema policije da naplacuje kazne onima koji nemaju gde da parkiraju…

   

 5. djomla kaže:

  Pogledajte primer pijace na Prozivci. Tamo postoji parking ispred pijace u Nade Dimić pa se opet zaustavlja iza parkiranih automobila. Nedaleko u Jo Lajoša uvek ima neko zaustavljeno vozilo kod kladionice iako na samo 10 metara postoji parkig Tempa.

  Prosto to je takav mentalitet naroda.

  U takvim slučajevima samo batina (novčana kazna) pomaže. 

  Inače, Teslinoj pijaci treba parking, ali ne na uštrb zele površine na veoma prometnom putu. To je loše rešenje veoma primenjivo u mnogim gradovima Srbije.

 6. Korisnik kaže:

  Apsolutno podržavam mišljenje @ivan. Zna se da je predviđeno izmeštanje postojeće pijace na prostor kod kružnog toka. Samo, Kertvaroš nije Prozivka.. nažalost..

 7. ja kaže:

  Isti problem je u ulici Jo Lajosa na Prozivci ispred kladionice gde i pored parking mesta iza zgrade i “ Tempa „,parkiraju na samom putu po pola sata i duze i cesto se stvara velika guzva.Nadlezni organi bi trebali nesto da preduzmu u vezi toga.

 8. freelancer kaže:

  Generalno, djomla i Ivan su najprecizniji. Prvo i najvažnije, nivo saobraćajne kulture je veoma nizak, što govore i bezbrojni primeri da se “mora” parkirati na samim “ulaznim vratima” nečega, ma šta to bilo, a drugo, Ivanova ocena o izmeštanju pijace bi bila najcelishodnija. Automatski bi se dobio parkin prostor za ostale poslovne sadržaje u tom delu.

  Protivnici tog premeštanja pijace su, dakako, stanari okolnih zgrada (Zetska i okolne ulice), jer bi im nova lokacija bila “daleko”. Pri tome zaboravljaju (ili ne žele da vide) da je problem u funkcionalnosti saobraćajnica, koje su odavno prevazidjene za sadašnji obim saobraćaja.

  Možda bi, ne samo u ovom slučaju, trebali saobraćajni inženjeri da se pozabave rešenjima za veći i brži protok saobraćaja u gradu generalno. Možda bi rešenje problema uskih ulica bio u sistemu (ali SISTEMU) jednosmernih ulica. Čak i tamo gde postoji dvosmerni saobraćaj, napraviti jednosmernu sa DVE saobraćajne trake. Ako bi postojao sistem, to bi bilo jedno od (mogućih) rešenja. Ali, kao što rekoh, to je stvar za STRUKU, što svakako nije moja oblast. Imamo li inženjera? Imamo. Pa? U čemu je problem? Ah da! Nisu u odgovarajućim partijama pa ništa od posla :mrgreen:

   

 9. stormwatch kaže:

  Ovaj problem nema nikakve sanse da se resi ni tim prosirivanjem parkinga jer je nekultura u saobracaju (a i na svakom drugom nivou) na zavidnom nivou.

 10. filmadzija kaže:

  Veci je problem nekultura u saobracaju, nego nedovoljan broj parking mesta. U prepodnevnim casovima, kada pijaca radi, ja cesto nadjem mesto tamo u ulici iza trznog centra, koja je namenjena za parking, ali ponekad je i prepuna, pa za parking preostaje neka od obliznjih ulica.

  Medjutim, ne mogu da razumem ljude koji u poslepodnevnim casovima parkiraju ili zaustavljaju vozilo na nedozvoljenom mestu, kada je prostor iza trznog centra gotovo prazan. Dakle, kada se prebrojavaju nepravilno parkirana vozila duz ulice, istovremeno bi trebalo prebrojati i broj slobodnih parking mesta iza trznog centra, kod Crnog Dzoa i na pocetku Zetske, jer samo tako mozemo dobiti realan rezultat na osnovu koga cemo proceniti da li je u pitanju nekultura ili zaista veliki nedostatak parking mesta.

 11. Grobari Teslino kaže:

  Teslino!

 12. Don Kihot kaže:

  Zasto u Madjarskoj  ne parkiraju tako

 13. Anonimni kaže:

  Ajd da se tu radi o platanima pa da mi bude žao zelene površine kod pijace na Teslinom naselju, ali radi se o korovom obrasloj travurini….

 14. Neša kaže:

  Kako ono beše predizborni slogan? Stručnost iznad politike? A narod neinformisan, neobrazovan, glup i lakoveran pa glasao za “stručnost”. Eto vam je sada pa uživajte!

 15. stormwatch kaže:

  Neša:

  Kako ono beše predizborni slogan? Stručnost iznad politike? A narod neinformisan, neobrazovan, glup i lakoveran pa glasao za „stručnost“. Eto vam je sada pa uživajte!

  Ovde napišite odgovor…

  Neša:

  Kako ono beše predizborni slogan? Stručnost iznad politike? A narod neinformisan, neobrazovan, glup i lakoveran pa glasao za „stručnost“. Eto vam je sada pa uživajte!

  Glasao je narod i za “Pokrenimo Srbiju”, a ona stala.

 16. ivan kaže:

  Dakle ostaje pitanje , kada ce preseliti pijaca oko polazne stanice linije 16 i kada ce se tamo graditi ambulanta kakoje najavljivano u predizbornim kampanjama.Ambulanta broj 6 koja je preko puta Supa ne moze da postigne da opsluzi tlikr pacijente iako je osoblje u njoj ljubaznoi za svaki primer. Gradjani Malog Radanovca i kErtvarosa ,kao i dela Zeleznickog naselja ocekuju ambulantu u svom kraju .

OSTAVITE KOMENTAR