Uskoro besplatna krštenica

Tri meseca nakon stupanja na snagu Zakona o opštem postupku , građani Srbije biće oslobođeni obaveze dostavljanja doumentacije koja im je potrebna za izdavanje lične karte i pasoša, odnosno ti podaci će se pribavljati po službenoj dužnosti i to besplatno.

izvod
To znači da papirologija bez koje se, između ostalog, nije mogla dobiti lična karta i putna isprava, odlazi u istoriju, jer će nju obezbeđivati državni službenici uvidom u elektronsku bazu podataka. Obaveza građana biće da podnesu zahtev da bi im dokumenta pribavili državni organi iz službene evidencije.

Uvođenjem besplatnih izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, građani će imati manje troškove pri izradi lične karte ili pasoša. Naime, troškovi promene ličnih dokumenata biće umanjeni za taksu koja se sada plaća za krštenicu i uverenje o državljanstvu jer će oni biti besplatni. Ostale troškove, po cenovniku koji utvrđuje MUP Srbije, za izdavanje ovih dokumenata moraće da plaćaju kao i do sada.

Smanjeni će biti i troškovi za sve izmene ličnih dokumenata , pa će zbog promene prezimena venčanjem umesto sadašnjih 10.665 dinara biti potrebno 7.7150 dinara. Prijava imena deteta zbog upisa u matičnu knjigu rođenih i prebivalište plaćaće se 584 umesto sadašnjih 4.402 dinara.U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu radi boljeg sprovođenja zakona u toku je obuka službenika, elektronsko umrežavanje baza podataka i niz drugih aktivnosti koje treba da dovedu do potpune primene promene u ophođenju administracije. Službenici će, ukoliko ne budu sprovodili ovaj zakonski akt, moći biti kažnjeni kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Kada u potpunosti budu ispunjeni svi uslovi za elektronsko dobijanje ličnih dokumenata , a očekuje se da će puna primena Zakona biti naredne godine, i državljani Srbije u inostranstvu moći će u diplomatsko-konzularnim predstavništvima naše države u inostranstvu, dobijati besplatno izvode iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, kao i druga neophodna dokumenta.

 

DnevnikKOMENTARI

  1. JAPAJA kaže:

    „Prijava imena deteta zbog upisa u matičnu knjigu rođenih i prebivalište plaćaće se 584 umesto sadašnjih 4.402 dinara“

    4402 dinara za dete, seme vam se zatrlo.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 23 = 30

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: