Uskoro bez vozila u pešačkoj zoni

Iako su postavljeni znaci, doduše izlepljeni raznim nalepnicama, da je saobraćaj zabranjen i da se radi o pešačkoj zoni, vozila na subotičkom Korzou su svakodnevna pojava.

rtv

Vozila se nesmetano kreću centralnom subotičkom pešačkom zonom, a kako bi se ova pojava dovela u red subotička lokalna samouprava obezbedila je dva miliona dinara za postavljanje barijera koje će vremenski i fizički ograničiti mogućnost snabdevanja i dostave.

Nekadašnja Robna kuća Beograd ponovo je stavljena u funkciju, a na gradskom šetalištu je i veliki broj banaka i prodavnica, tako da se vozila koja ih snabdevaju mogu se videti ovde u raznim delovima dana, što ometa pešake, koji smatraju da njihov saobraćaj treba biti ograničen.

Iz ovih razloga, subotička lokalna samouprava planira postavljanje barijera, stubova koji će se elektronski podizati i spuštati kako bi propustili vozila sa dozvolom, ali u periodu koji je rezervisan za snabdevanje – od 6 do 10 ujutro, kada je i pešaka najmanje.

“Nismo mogli nikako da iskontrolišemo manja teretna vozila sa kolikom tonažom ulaze. U slučaju pretovara ili slično vrši se uticaj takav na kolovoznu konstrukciju, te ona slabi. Imali smo pre godinu i po – dve dana čak da je na jednom mestu Korzo i propao. Da bi smo to predupredili, novom odlukom je predviđeno da vozilo koje može da uđe u pešaku zonu jeste motorno vozilo najveće dozvoljene ukupne mase tri i po tone”- kaže izvršilac u Sekretarijatu za energetiku, saobraćaj i zaštitu životne sredine Petar Pantelinac.

Ono što ovi stubovi neće moći da ograniče su biciklisti. Iako je i vožnja dvotočkaša pešakom zonom zabranjena, ni oni nisu retkost, jer je ipak bicikl najpopularnije prevozno sredstvo u gradu.

RTVKOMENTARI

 1. Bradati Anonimus kaže:

  Jedva čekam da vidim te stubiče za skoro 20 hiljada evra. Ako je nekom u upravi stvarno stalo kako izgleda najglavnija gradska ulica, zašto ne poskidaju te stranačke nalepnice sa znakova i kandelabra, zatim obrišu žvrljotine (kao u getu), postave kocke tamo gde su izvađene i gde je blato, zašto ne vode računa o domu JNA, zašto ne uklone napuštene reklamne kutije i trule razvodne table itd itd itd Koliko to može da košta?
  Korzo je zapušten kao nikad. Do duše i drugi delovi grada su u potpunom zastoju ali bar taj korzo i trg majku mu. Kao da smo pod okupacijom. Kao da je tuđe.

 2. Salamander kaže:

  Baš me zanima ko će lepo da se “ugradi” u cenu postavljanja sistema. Kao da nemamo preča posla oko sređivanja centra – osvrnite se malo oko sebe pa pogledajte dom JNA, i zakoračite samo 100-200 metara od centra grada pa će vam biti jasno.

 3. S&S kaže:

  2 (dva) miliona za stubiće. Verovatno će biti pozlaćeni. Ako ne budu pozlaćeni, pare otišle u džepove ovih što nam piju krv i čupaju grkljane,

 4. Floyd kaže:

  Šta će barijere i milioni imamo policije više nego građana, na svakom ćošku saobraćajci… bolje da naplaćuju kazne od ovih sto voze po korzou biće više koristi od njih. Nemam ništa protiv dostavnih vozila ali stvarno svako vozi po korzou, raspadnuta i neispravna vozila, kod zelene fontane su samleli granitne ploče. I šta da neće možda i vagu da montiraju pa da mere vozila pre ulaska u pesacku zonu??

 5. Aleksandar kaže:

  Ispravite me gde gresim,koliko znam,za dostavu je dozvoljen ulazak na korzu od 06-09 i POPODNE od 17-18(za tonazu ne znam)
  Koliko sam ja uspeo da vidim,tokom zabrane,korzom se krecu vozila brze poste i vozila obezbedjenja koja odnose pare iz banaka.Pa neka gospoda komunalci dodju u vreme zabrane sa rokovnikom i problem bi vrlo lako mogao biti resen

 6. SISTEM TE LAZE, NEVERUJ STA TI KAZE kaže:

  @Aleksandar
  Pa kako kad su u to vreme jos u krevetima?? Ili piju kafu u nekom od kafica i uplacuju tikete po prozivci

 7. pista kaže:

  Da, da.. bice zabranjeno kao u Engelsovoj!

 8. Podrska kaže:

  Pista xbog Engelsove se i vozaju po Korzou,jer se nekom moglo da postavi barijere u privatnom rezimu.

OSTAVITE KOMENTAR