Uskoro jasniji računi za struju

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine nedavno je poručilo da očekuje da mu EPS do kraja godine dostavi novi izgled računa za struju koji, kažu, i "nedovoljno pismenima" mora da bude jasan.

 

racuni za struju

 

Koliko ste tačno potrošili električne energije, da li nešto i koliko dugujete i šta sve plaćate – to su stavke oko kojih potrošači ne bi trebalo da imaju dilemu.

 

Od kako je doneta odluka da račune za struju šalje novo preduzeće "EPS Snabdevanje", a ne distribucija, među građanima je bilo nedoumica, ali čini se da su stvari sada nešto jasnije. Dileme se, ipak, još rešavaju na istim mestima.

 

U organizaciji potrošača kažu da na računima potrošnja mora biti jasno odvojena od duga, ali i da sve što piše mora biti vidljivo. Podsećaju da je osnovno pravo potrošača – pravo na obaveštenost.

 

"To podrazumeva da potrošač mora da raspolaže sa tačnim i preciznim podacima kako bi mogao da donese odluku, to se odnosi i na račun", rekao je Mladen Alfirević iz Nacionale organizacije potrošača Srbije.

 

U EPS-u kažu da račun može biti pregledniji, ali da svi tarifni elementi koji su sad navedeni na računu po zakonu moraju da ostanu.

 

"Radimo na tome i svakako da ćemo gledati da što pre odradimo novi dizajn računa koji mora da odobri Agencija za energetiku i resorno ministarstvo, koje nam je preporučilo da možemo da učinimo neke stavke razumljivijim", kaže direktor Privrednog društva "EPS Snabdevanje" Dejan Vasić.

 

Još uvek nema odgovora kada će račun biti promenjen, ali u EPS-u kažu da će to biti u najskorije vreme. U međuvremenu, napravljen je jedinstveni račun za celu Srbiju, odnosno za oko 3,5 miliona korisnika.

 

RTSKOMENTARI

 1. arso kaže:

  Šta mi vredi pregledniji račun kad mi oni lupaju neke takse i tarife pa izađe skuplja struja po kilovatu nego u Evropi . Tako i Vodovod uveo neku pogonsku spremnost ili kako se zove bitno da ukradu po mernom mestu . O gasu da nepričamo svaki mesec ukradu 1000 dinara na njhovom načinu obračuna . Naravno država ćuti jer se i ona finansira iz tih lopovluka . A posebna priča je opomena za struju koju naplaćuju protiv-zakonito . Oguliše nam kožu brate , kilovat x dinara =to je prosto ali tu se nemože krasti . Što više tarifa i olakšica ? to lakše njima za manipulaciju. Ja očekujem daće i na Benziskim pumpama da počni kao Subotica gas očitano izmereno potrošeno . Dkle brate šišanja i tucanja u zdrav mozak ?

 2. pera kojot kaže:

  E jos kad bi toplana pojasnila svoje razuce ,a ne da ni oni ne znaju na salteru da ih objasne sta je sta,onda znamo koliko mas kraduckaju

 3. CICIRINELLA kaže:

  Nema šanse da računi budu razumljiviji. Moj račun od oko 1400 dinara je svakog meseca za „obračunsku snagu“ 300 dinara , troškove javnog snabdevača 120 dinara , naknade za OIE 16 dinara, PDV 350 dinara pa ga sa TV preplatom naguraju na cca 2600 dinara.

  Usput su me pokrali za junskih 5% ( i ne samo mene ) za redovno izmirivanje računa a one što ne plaćaju mesecima oslobodili 40% pa sam ispao magarac nad magarcima. Kad pitam gospodičnu na šalteru šta će biti sa tih 5% odgovara mi sa „zaboravi“ mi smo sada novo preduzeće za otimanje.

  A u EPS-u na hiljade džabalebaroša. Zaposlili i kuso i repato. Ministarka obećala još u julu da će sa PTT sklopiti ugovor po kom će potrošači moći bez provizije izmirivati svoje račune kao godinama unazad ali od toga nema ništa.

 4. Fuxi kaže:

  Sve ti nameti :kod vodovoda pogonska spremnos,kod elektrodistibucije mesečna taksa za brojila,obračunska snaga ,itd su sredstva koji se otimaju od građana. Građani-potrošači treba da plačaju samo stvarno potrošnju.U nama susednoj Mađarskoj voda i struja se plača koliko si potrošio , a to znači ako godinama ne trošiš ni vodu ni struju nemaš nikakve troškove. Mađari su na referendumu dokazali da predloženi porez na imovinu je neustavan ,pa prema tome oni nemaju zakon o plačanju poreza na imovinu.Ni mi taj zakon ne bi trebali da imamo jer kada smo gradili i kupili svoju nekretnine platili smo sve poreze pa ine kupljeni građevinskimaterijal u vidu poreza na promet. Obrazloženje od strane vlasti da građani od ovog poreza financiraju lokalnu samoupravu i plače zaposlenika je farsa. Naime gde onda ide porez na promet kao i ostale administrativne takse na teritorije Subotice. A koliko smo mi pismeni kod čitanja računa to nama prepusti EPS.

 5. zorandjala kaže:

  neznam kome nisu bili jasni stari racuni .ja samo nisam znao zasto nesto placam .neverujem da ce na novom racunu pisati npr.ovo je za kosovo,ovo je za ministre ,ovo je za ovo ovo za ono to ni sada nece biti na racunu,a i dalje ce biti potrosi tri plati sest i vozi micko a ova etnicka firma ce opet u vojvodini da iskljucuje za sicu a van vojvodine dug moze i preko100000din a firme neplacaju do stecaja pa im se onda otpisuje tu naravno mislim na one firmeod nasih.

OSTAVITE KOMENTAR