Uskoro moguće rešenje za Papillon

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić izjavio je danas da će grad učiniti sve da sačuva jedinstveni enterijer subotičkog kafea “Papillon” koji je Grad proglasio kulturnim dobrom. “Papillon” je prestao da radi 1998. godine, a od tada traje sudski spor između vlasnika Dragutina Letića i lokalne samouprave.

 

Objekat, u kojem je bio “Papillon”, vraćen je Jevrejskoj opštini koja namerava da ga izda u zakup jednoj banci.

Autor enterijera je grafički dizajner Karolj Đember i njegov tim umetnika Franje Radića i braće Skala. Urađen je u savršenom duborezu, nadahnut umetničkim pravcem secesijom, odnosno belgijskom školom Art Nuova, i od 1995. je zaštićeno kulturno dobro.

 

Enterijer je nastao 1989. godine, a po ocenama kritičara, prevazišao je i svoje uzore.

 

“Pokušaćemo da Jevrejskoj opštini ponudimo lokal slične kvadrature u istoj zoni, kako bi mogla ostvariti profit kakav bi ostvarivala izdavanjem ‘Papilona’. Učinićemo sve što možemo da ‘Papilon’ ostane tu gde jeste i namera nam je da on bude neka vrsta reprezentativnog gradskog kafea sa kulturnim sadržajima”, rekao je Dulić agenciji Beta.

On je kazao da je “Papilon” u zgradi koja je u procesu restitucije vraćena Jevrejskoj opštini, a bivši vlasnik Dragutin Letić će, kao izvršni dužnik, biti iseljen u redovnom izvršnom postupku, a enterijer kafea neće biti narušen.

 

“Za zakup bivši vlasnik duguje gradu oko 6,7 miliona dinara i smatram da je neophodno da sednemo i razgovaramo – tu mislim na sve zaiteresovane strane, kako bismo sagledali opcije i našli rešenje koje će odgovarati svima”, rekao je Dulić.

 

Po njegovim rečima, da bi Grad bivšem vlasniku kafea isplatio bilo koji iznos, neophodno je sačekati ishod sudskog postupka koji je on pokrenuo.

 

 

Više o Papillonu pogledajte ovde:

 

 

Dol/Beta, Danas


KOMENTARI

 1. JEDAN JEDINI kaže:

  Palac gore za ovu vest! ne mogu da verujem da ovakav objekat neko zeli da da banci u zakup!

 2. JimmyQ kaže:

  Nikad više banaka, nikad manje para, nikad ružniji i tužniji grad!!! Ima li nekog ograničenja za broj banaka u gradu?? Ili ćemo im dpustiti da opustoše sve i odu kad im dosadimo….

 3. doktor kaže:

  Pitajte sampione kad su platili struju zadnji put???? Pre 20 ili pre 30 godina??? 
  Pustite Vi i Karesa i Dulice….. Mucke su to uvek i bile i ostace!! 

 4. doktor kaže:

  JEDAN JEDINI:

  Palac gore za ovu vest! ne mogu da verujem da ovakav objekat neko zeli da da banci u zakup!

  Ne znam sta bi ti radio da je objekat tvoj, da oni nista ne placaju, a ti im ne mozes nista i to tako 20-tak godina, a Kares kenja da da je neka prisila u pitanju.

 5. Bubamara kaže:

  Kome može da padne na pamet da sruši ovu lepotu ???

 6. iv kaže:

  srsusiti i ovako nicemu ne sluzi ta zgrada.

  bitno da ljudi zele jos jednu kafanu da se opijaju jos vise. sram.

  a i taj lik kad smo bili naplatio nam je 350din jednu casuci votke i mi popili i opisli.

 7. PROLAZNIK kaže:

  Nek plati struju i kiriju za poslednjih 25 godina sto duguje i onda nek nosi
  kuci svoje rezbarije,moze nesto i ovim pametnjakovicima da pokloni.

 8. razum kaže:

  Treba staviti stvari na svoje mesto. Ako prethodni vlasnik zaista duguje komunalije, onda mora da plati. A ako je Grad stavio ovo pod zaštitu neka vidi šta će sa tim. Jedinstveni enterijer ne može biti paravan za plaćanje struje…
  …  a da… sigurno da može kod gospode koji se bave “zaštitom” ambijentalne celine… Predlažem da Viktorija Aladžić ode u Elektrodistribuciju i objasni kako stoje stvari. 

 9. von Minhauzen kaže:

  Karlo dugo si živeo u Evropi pa si zaboravio da je ovo mesto postao deo balkana.Trebao si se bataliti secesije , dići sidro i vratiti se u Evropu gde si dugo živeo.Subotičani i Evropa?-sve je gluma. Uostalom postavlja se pitanje gdje su Subotičani?

 10. freelancer kaže:

  von Minhauzen:

  Karlo dugo si živeo u Evropi pa si zaboravio da je ovo mesto postao deo balkana.Trebao si se bataliti secesije , dići sidro i vratiti se u Evropu gde si dugo živeo.Subotičani i Evropa?-sve je gluma. Uostalom postavlja se pitanje gdje su Subotičani?

  Ima nas… Prepoznajemo se 🙂 Ponekad šifrovano, u strogoj konspiraciji, ali ima nas… Balkan! No pasaran. Pre ili kasnije 😉

OSTAVITE KOMENTAR