Uskoro nova anesteziologija u bolnici

Tokom današnjeg dana, ekipa GradSubotica je bila u poseti Opštoj bolnici u Subotici sa ciljem da se upozna sa dinamikom radova u toj ustanovi, a na tome nam je pomogao pomoćnik direktora za operativna pitanja i organizaciju mr.sci.dr Branka Milisavljević.

 

Započeti su radovi na adaptaciji Službe za anesteziju sa reanimatologijom u okviru ove bolnice koja se nalazi na drugom spratu. Radove finansira Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Većina zidova je izbijeno, pa prostor od 1050 kvm izgleda potpuno drugačije u odnosu na stanje pre rekonstrukcije. Radove izvodi SMB gradnja, a rok za završetak ove službe je septembar 2011. godine.

 

Izgled radova
Slika

Slika

Slika

Slika

Uvek je zanimljivo posetiti razna gradilišta gde se vrši rekonstrukcija, jer se možete upoznati sa tehnologijom izgradnje od pre 20, 50 ili 100 godina. Plafoni zgrade koja je izgrađena 1971. godine su rađeni trskom.
Slika

Rekonstrukcijom će služba dobiti spušteni plafon.
Slika

Opšta bolnica u Subotici kao i većina drugih državnih ustanova (škole, bolnice, socijalne ustanove kao i ustanove kulture i sporta) je u nekim delovima sređena a u nekim nije. Kako navodi Milisavljevićeva, u poslednjih par godina se radilo na raznim odeljenjima počevši od ginekologije, psihijatrije, preko rentgena do polikliničke ambulantne službe. Ti delovi bolnice su dobili nove sređene prostorije ali i nove aparate.

 

Kožno
Slika

Laboratorija
Slika

Aparat za biohemijsku analizu krvi u okviru laboratorije
Slika

Jedini deo Polikliničke ambulante koji nije urađen je deo za hirurgiju i neurologiju koji je bio u planu da se radi, ali je zbog izmene osnovnog projekta ovaj deo ostao bez sredstava.

Slika

Sa druge strane postoje odeljenja koja su u toliko lošem stanju da je i pacijentima i lekarima opšta muka da borave u njima. Vlaga, nedostatak svetlosti, hladnoća ali i malter koji otpada sa plafona deluju deprimirajuće. Jedno od takvih odeljenja je plućno, koje po rečima Milisavljevićeve treba što pre rekonstruisati i doterati.

 

Na žalost plućno je samo jedno od odeljenja…
Slika

Međutim rekonstrukcija plućnog odeljenja koje se nalazi u zgradi izgrađenoj 1951. godine i u kojoj se ništa nije menjalo već evo 60 godina, će pričekati. Prioritet za ovu godinu je zamena prozora u čitavoj glavnoj zgradi bolnice, kako bi se energetska efikasnost bolnice popravila. Sredstva su odobrena preko Ministarstva zdravlja i NIPa. Tender je sproveden, ali se na početak radova još uvek čeka.

SlikaKOMENTARI

 1. Nenad kaže:

  A kad sve to urade, poprave, obnove i srede u bolnici onda treba da urade jos jednu stvar, najbitniju od svih. A to je da pootpustaju, pokaznjavaju i pozatvaraju sada nazalost vec vecinu lekara suboticke bolnice zbog nebrige, korupcije, nemara, neprofesionalnosti, sektastva i malo je receno lose odradjenog posla. Ne dao Bog nikome da se nadje u toj bolnici.

 2. pacijentkinja kaže:
  Nenad napisao:A kad sve to urade, poprave, obnove i srede u bolnici onda treba da urade jos jednu stvar, najbitniju od svih. A to je da pootpustaju, pokaznjavaju i pozatvaraju sada nazalost vec vecinu lekara suboticke bolnice zbog nebrige, korupcije, nemara, neprofesionalnosti, sektastva i malo je receno lose odradjenog posla. Ne dao Bog nikome da se nadje u toj bolnici.

  Dragi Nenade, kada bi svi generalizovali poput Vas, onda bi mogli da kažemo i da su svi pacijenti nevaspitani i neljubazni prema medicinskom osoblju u Bolnici i Domu zdravlja. Elem, samo hoću da Vam skrenem pažnju da generalizacija nikada nije dobra ni za koga od nas. Bolje bi bilo da za svakog lekara sa kojim imate loše iskustvu napišete neku vrstu žalbe (pismene, naravno, i zvanične). Moje lično iskustvo, bar sa dr Milisavljević, jeste pozitivno. Rešila sam svoj problem za jedan dan. I dalje mislim da ima loših lekara, ali da ima i dobrih – kao i u svakoj drugoj struci. Doduše, direktor Bićanin im je jako loš u organizaciji, ali to je već druga priča.

 3. djomla kaže:

  Namerno se nisam bavio bolnicom kroz zdravstvo i osoblje jer o tome ne znam puno, pa nisam kompetentan da pisem o tome, ali da nezadovoljstvo građana postoji, to je ocigledno. Svako od vas je bar jednom krocio u tu bolnicu u poslednjih 10 godina i imao posla sa osobljem pa na osnovu svog iskustva cenite.

 4. MagdaM kaže:

  Nema srece za bolnicu dok je vodi Bicanin

 5. Biciklista kaže:

  Bicanin je tamo zbog Toletove veze, a gde Tole ugura svoje prste tu srece nema.

 6. Nenad kaže:
  pacijentkinja napisao:Dragi Nenade, kada bi svi generalizovali poput Vas, onda bi mogli da kažemo i da su svi pacijenti nevaspitani i neljubazni prema medicinskom osoblju u Bolnici i Domu zdravlja. Elem, samo hoću da Vam skrenem pažnju da generalizacija nikada nije dobra ni za koga od nas. Bolje bi bilo da za svakog lekara sa kojim imate loše iskustvu napišete neku vrstu žalbe (pismene, naravno, i zvanične). Moje lično iskustvo, bar sa dr Milisavljević, jeste pozitivno. Rešila sam svoj problem za jedan dan. I dalje mislim da ima loših lekara, ali da ima i dobrih – kao i u svakoj drugoj struci. Doduše, direktor Bićanin im je jako loš u organizaciji, ali to je već druga priča.

  Draga "pacijentkinje", mogli ste malo bolje da prikrijete svoj lazni indentitet zaposlenog u subotickoj bolnici. Ta bolnica nije nista drugo nego ustanova koja mnogo kosta a na legalan nacin ne odgovara za smrti koje prouzrokuje zbog nemara, neznanja, lenosti, korumpiranosti i sektastva. Setite se slucaja 17 mrtvih pacijenata sredinom devedesetih godina, ista ta ubilacka ekipa hara i danas samo vesti o njihovim zlocinima nikako ne dolaze u medije jer danas zivimo u jos vecoj izolaciji. Ne zelim nikome da kroci u tu ustanovu.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: