Uskoro nova nemačka investicija u Subotici?

Nemačka i Subotica imaju odličnu saradnju, o čemu između ostalog, svedoči četiri hiljade zaposlenih u nemačkim kompanijama, bespovratna milionska podrška za sanaciju Palićkog jezera, ali i položaj nemačke manjine u Subotici – složili su se danas gradonačelnik Bogdan Laban i ambasador Tomas Šib. Ovo je jedna od prvih aktivnosti novog nemačkog ambasadora u našoj zemlji van Beograda.

Laban se zahvalio Šibu na konkretnoj pomoći Nemačke Srbiji i poverenju koje nemački investitori imaju u Suboticu. Podsetio je da nemačke kompanije u Subotici zapošljavaju oko četiri hiljade radnika. Još jednom se zahvalio na 6,5 miliona evra bespovratne podrške Vlade Nemačke namenjene sanaciji Palićkog jezera, gde prve radove najavljuje za početak naredne godine. Laban je otkrio da Subotica pregovara sa novim investitorom iz Nemačke, proizvođačem auspuha Bojsen.

“Jedna od mogućnosti je da u naš grad dođe jedna poznata nemačka kompanija Bojsen koji se bave proizvodnjom auspuha i sa kojom smo pre nekoliko meseci potpisali memorandum o razumevanju. Predstoje još neki razgovori, nadamo se da će do tog projekta u budućnosti i njegove realizacije doći”, kazao je Laban.

Tomas Šib nasledio je Aksela Ditmana na mestu ambasadora Nemačke u septembru. Ekonomija mu je uža specijalnost, a Subotica je jedan od prvih gradova koje je posetio na novoj dužnosti.

“Razgovarali smo i o nemačkoj manjini. Zaista cenimo što ovde veliki broj različitih etničkih manjina žive u slozi. Nemačka manjina uživa podršku Grada Subotice. Oni su veoma aktivni u svom radu i angažmanu, što nas raduje”, poručio je Šib.

Posle Subotice, Šib je posetio i Sombor gde se susreo s predstavnicima nemačke nacionalne zajednice.

 

RTVKOMENTARI

 1. afet kaže:

  bravo!gdeste sad zuto-zeleni opozicijoni botovi da plujete vlas!:P

 2. Jugosloven kaže:

  Kakva investicija…”Vode se neki razgovori” “Postoji mogućnost”…
  Ništa ova vlast nije uradila niti će. Zakrpe par ulica u toku godine i to je sve. Sve stoji, centar grada zapušten kao nikad.

 3. paulina kaže:

  iz nekih prethodnih komentara vidi se tačno koliko su pismeni i pametni oni koji su za ovu vlast…blago njima, a teško nama …ko razume, shvati će

 4. Istina kaže:

  @Jugosloven

  Pa to su vaši komunisti Jugosloveni koji ceo vek samo obećavaju a ne rade i žive od tog nerada iz budžeta puneći ga pljačkom građana i privrede. Moša Pijade je to lepo “implementirao” 1942. godine po projektu njegovih nalogodavaca. Njihova Agentura aktivna u Subotici o tome zna sve. Na svaki moj komentar se ostrvi salvom laži, kleveta i uvreda.

 5. Istvan kaže:

  A ko će da radi u tim fabrikama ? Ako niste primetili Subotica NESTAJE.

 6. punisher kaže:

  Sve je dobro, dok stizu investicije ( mada i u to sumnjam) samo da ne salju i radnu snagu sa drugog kontinenta….

 7. Pera kaže:

  Hahaha…Hrad prljav,Palic prljav, oko zeljeznicke stanice do zatvora se zgrade raspadaju ali doslovno.Polako se grad skroz raspada.A ne Bojsen kada sve pare idu za BG .

 8. stormwatch kaže:

  Okreni obrni, Nemacka direktno ili indirektno zaposljava preko 15.000 Subotichana u ovom momentu, sto ce reci direktno ili indirektno preko 50.000 Subotichana zivi od iste te Nemacke. To su cinjenice, a to sto laban zahvaljuje moze macku o rep da stavi, bez BRD bi 15.000 Subotichana bilo bez posla….ako je vec tako, pravedno bi bilo da gradonacelnik bude izabran iz Nemacke manjine koja zivi u Subotici. Danke.

 9. suboticanka kaže:

  Naravno gde ce nego tu kod nas.Mi volimo da radimo za minimalac.Ali nazalost prinudjeni smo na to.

 10. marco kaže:

  @Istvan
  15. 11. 2018. u 16:52
  A ko će da radi u tim fabrikama ? Ako niste primetili Subotica NESTAJE.

  Kako ko? Pa svi ovi iz Sombora i okoline koji su sada dosli u Siemens i kojima se placaju i putni troskovi 24 000 samo da rade…taman kad im istekne 6 meseci eto ih na auspusima…

 11. ffilozoff kaže:

  Sad cete nemcima i auspuhe cistiti??? Ma bolje ih nosi u CG Labane…

 12. Istina... kaže:

  Deco, bežite na vreme pred austrougarima.

 13. Istina kaže:

  @Agentura

  Neverovatna je količina nacionalne, verske, rasne i svake druge netrpeljivosti i mržnje kojom delujete. Bezgranično i brutalno veličanje jednih i nipodaštavanje drugih ne samo da je bolesno nego i preteće po sadašnji mir. Potpuna je LAŽ navod “bez BRD bi 15.000 Subotichana bilo bez posla”. Subotičani nisu glupi, nisu nesposobni i nisu prinuđeni da rade za 200-300 evra u neljudskim uslovima. Mnogi su otišli ali NE vama nego na neka druga mesta gde vas NEMA. Od vas se MORA bežati, jer vi ste ZLO. Uzgred, predsednik Skupštine “grada” tj. palanke, koja nikada neće biti grad (u gradovima ne žive palančani, provincijalci, malograđani) i koja nestaje, već je vaš. Malo li je!? Malo, naravno! Vama nikada nije dosta. Zato ste pobili milijarde ljudi u ratovima ali i u (prividnom) miru.

  Kritike marioneta gradonačelnika (imena su im nebitna zbog njihove bezličnosti) licemerna je jer su svi uvek radili za vas. Pa tako i ovaj sadašnji, “doktor ekonomskih nauka” koji se u nauku, ekonomiju, privredu, industriju, vođenje preduzeća i “grada” razume kao Marica u krivi ku*ac. Za vas radi čitava plejada najvećih nesposobljakovića za sve, sem za banditizam, u istoriji ovih prostora zbog kojih sve propada i nestaje. “Investicije” tog tipa postoje samo u najbednijim kolonijama, najbanaskijim banana državama, najvećim rupama sveta.

  A sada udrite po meni, zbog istine koju treba ućutkati. Narod ne sme da je zna, da vam ne bi kvario vaše prljave poslove.

 14. Megille kaže:

  Zašto tako se žestite na male plaće u Njemačkim fabrikama u Subotici? Nisu te plaće Nemaci ,Austrijanci i Italijani odredili.Ne bi oni tu ni kintu investirali da neko ili neki nisu im obećali te plate od 200 eura kao tvrdite …Tražite pravu adresu koji su ugovarali vaše plaće u tim fabrikama i obečali investitorima jeftinu i kvalificiranu radnu snagu. Da investitori koji pokupe od države sve poticaje ,ne plaćaju poreze ,prireze ,akcize i sve ostalo što građani Srbije moraju jer u suprotnom im prete deložacijama, kaznamaod 5000 din je ne plate četvrti kvartal unapred poreskoj upravi u Subotici.Platiti unapred ? Kakav porez na imovinu kada živiš u svom objektu koju si sam kupio ili izgradio iplatio si sve poreze prilikom izgradnje ili kupovine građevnog materijal.
  Da ,poznati investitot u Somboru primio milionska novčana sredstva od države-pokazao radnicima neke hale sa iznajmenom opremom-digao sidro rekao auf widersehen ili alidiverči sa novcima a ‘ investicija’ i krediti su ostali Srbiji a te kredite će narod-građani ‘sanirati’ kroz nove nametei poreze. A ko ili ko su ti koji ovakve štetne ugovore potpisuju u ‘ime naroda’ ???

 15. stormwatch kaže:

  @MSNMS

  A gde si ti pobego? Od nas se pobeci ne mozhe!

 16. Istina kaže:

  @Megille

  “U ime naroda!”, jedna od velikih prevara komunista koje su na Istok postavili cionisti da za njih pljačkaju i nepodobne uklanjaju.

  Moša Pijade na prvom zasedanju AVNOJ-a 1942. godine u Bihaću:

  “Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom. Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere. Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira.“

  1991. godine kreatori komunizma su preko “Otvorenog društva” instalirali “demokratiju”, da nastave pljačku i ubijanje ali i da opljačkaju i ubijaju pljačkaše i ubice koji su se napljačkali i naubijali pljačkajući i ubijajući za te iste kreatore komunizma. Jedne komuniste presvukla je u “desničarske nacionaliste Srbe” a druge u “levičarske demokrate Građane”, a svi isti i sve isto rade još od 1919. godine od kada je osnovana KPJ, “U ime naroda!”

 17. Sasa kaže:

  Vec vidjene SNS lazi i spinivanja.

 18. pista kaže:

  Serija “Otpisani”… Tihi i Prle razgpvaraju usled jedne akcije. Kad ono Prle: I sta kazes, otisle Svabe, ha?

 19. Megille kaže:

  @ Istina : citat ‘ Jedne komuniste presvukla je u „desničarske nacionaliste Srbe“ a druge u „levičarske demokrate Građane“, a svi isti i sve isto rade još od 1919. godine od kada je osnovana KPJ, „U ime naroda!“ ‘citat završen. Ovde sve je rečeno ,krato i jasno u potpunosti se slažemo. Kada sam ovo pročitao setio sam se nećega i to mislim podeliti:
  ‘Nacionalsocijalisti su bili komunisti nacionalno opredjeljeni a Socijalisti su bili komunisti internacionalni .U biti sve isto krvnici i krvoloci i svog i drugih naroda’

 20. Istina kaže:

  @Megille

  Sećam se toga, napisali ste to u jednom od komentara, i to je potpuno tačno.

 21. Prorok kaže:

  Za vasu informaciju u nemackoj redukuju i gasice proizvodnje auspuha.
  Logicno , kad se za pet godina planira proizvodnja samo elektricnih auta.
  Plasirace te auspuhe na tradicionalna trzista, Bangladesh i Guatemala.
  Sretno.

 22. stormwatch kaže:

  @Prorok

  Za 5 godina proizvodnja samo elektricnih auta? Jes, kada bi sada bila 2025.

 23. Megille kaže:

  Nemačka izradila nove linije za proizvodnju električnih automobila,a to se vidi i po tme da je ogroman pritisak da se što više auta liferujeu inostranstvo da im ne bi ostali na deponijama smeća.Pogledajte samo na šta liče ove od zadnjih generacija auta-na poznatu i preciznu nemačku tehnologiju sigurno ne…

 24. stormwatch kaže:

  @Megile

  Hahaahahaha….”Nemačka izradila nove linije za proizvodnju električnih automobila”…ovo ko vest sa rezhimskiog medija iz Srbije…josh samo fali Depecha hitno. Tesla X, Tesla S, Chevy Volt i Kia Soul….u civilizaciji je odavno svaki otprilike dvadeseti auto eletrichan.

OSTAVITE KOMENTAR