Uskoro platforma za sanaciju Palićkog jezera

Subotičko Gradsko veće će najverovatnije ove nedelje usvojiti Platformu za sanaciju Palićkog jezera, najavio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

 

Prema njegovim rečima, platforma predviđa sveobuhvatan program aktivnosti, odnosno akcija koje treba da se sprovode kako bi se rešilo pitanje realizacije investicija na Paliću, sanacije i revitalizacije samog jezera i rešavanje kompletnog priobalja.

1 Maj Palic (16)

Maglai je naveo da će dokument obuhvatati i sanaciju gradske deponije i niz drugih pitanja bitnih za ekološki status jezera i sam turistički kompleks.

 

“To će biti prvi zvanični dokument Grada Subotica, a platforma sadrži i jedan konkretan akcioni plan, gde je taksativno predviđeno koja od javnih preduzeća ili državnih organa šta treba da preuzmu, koji su rokovi za preduzimanje i za realizaciju tih radnji i koliko u nekim segmentima košta realizacija tih svih projekata”, rekao je Maglai Tanjugu.

 

Na osnovu toga, gradonačelnik Subotice se nada da će lokalna samouprava konačno imati dokument koji će definisati šta se želi uraditi na Paliću, u kojim rokovima i ko je za to zadužen.

 

Nakon toga, prema njegovim rečima, u narednom periodu krenuće i sprovođenje te platforme.

 

Potreba za sanacijom Palićkog jezera dospela je u žižu javnosti nakon katastrofalnog pomora ribe od pre par godina, a tada je kao rešenje za spašavanje biljnog i životinjskog sveta u jezeru usvojeno njegovo izmuljavanje, što je nametnuto i kao jedan od bitnih preduslova za razvoj turizma.

 

Urgentna mera nakon pomora ribe bila je osposobljavanje kanala Tisa – Palić i upumpavanje sveže vode u jezero, kao i postavljanje aeratora – uređaja koji upumpavaju kiseonik u vodu.

 

Još jedno od rešenja za spas jezera jeste i prečistač otpadnih voda koji radi u punom obimu i prerađuje sve štetne materije pre ispuštanja u samo jezero. Međutim, problem predstavlja nedostatak kanalizacione mreže u samom naselju Palić, o čemu je nedavno govorio i sam Maglai.

 

On je tada rekao da će prioritet lokalne samouprave u narednom periodu biti realizacija projekta odvođenja otpadnih voda sa Palića na novi prečistač, što je preduslov prestanka zagađenja jezera, a samim tim i razvoja turizma.

 

Po njegovim rečima, izrada projekta se očekuje do leta, njegova vrednost će biti oko 1,8 miliona evra, koje će lokalna samouprava pokušati da obezbedi u saradnji sa državnim organima.

 

“Mislim da je to srž rešavanja problema. Kada mi realizujemo odvođenje otpadnih voda sa Palića na novi prečistač, onda ćemo moći da nastavimo izgradnju kanalizacione mreže u ostalim delovima naselja Palić, posebno priobalja, i onda ćemo moći da se nadamo tome da smo zagađenje i Ludaškog jezera i Palićkog jezera zaustavili, a onda se posle toga možemo nadati eventualnim investitorima”, rekao je nedavno Maglai.

 

TANJUGKOMENTARI

 1. Neša kaže:

  Sve prethodne vlasti tokom više decenija započele su mnoge projekte koji nikada nisu završeni.

  Primeri iz prošlosti ne ulivaju naročitu nadu u budućnost!

 2. csaba kaže:

  pitam se samo, zašto izmuljivanje nije urađeno onda kada je praktično moglo da se uradi za sitne pare nasprem ovih što danas kalkulišu, mislim na period kada je jezero bilo isušeno

 3. Julije kaže:

  Ovaj članak nisam ni pročitao jer čim vidim da neki naš političar "ima rješenje za Palić" odmah znam da je riječ o običnim baljezganjima.

  Ova država NE MOŽE riješiti taj problem jer za to nema financijskog kapaciteta.Palić je ekološka katastrofa ovog dijela srednje Europe i u njegovo rješavanje bi se morali uključiti mnogo jači igrači nego što su to srbijanski političari,a pogotovo ne oni  na razini lokalne vlasti.

  Pod pretpostavkom da uđemo u EU Palić bi se mogao tretirati kao ekološki problem EU i tražiti rješenje u fondovima EU.

  Neka druga,premda samo teorijska mogućnost su šeici iz Emirata.Oni su,naime,u svojoj zemlji pokazali i DOKAZALI što se sve od mora i zemlje može napraviti s velikim novcem pa je za pretpostaviti da bi znali i što s Palićem.Možda su naši političari kad su hodočastili u Emirate trebali tamo ponuditi Palić umjesto oranica!Naravno uz dugoročnu koncesiju.

  Kad bi šeici iz Emirata uzeli Palić "u svoje ruke" odmah bi se oko njih sjatili brojni svjetski ponuđači ekoloških rješenja,svi odreda vrlo kvalitetni,koji se neće udostojati ni doći na poziv domaćih političara jer znaju da ovi imaju PRAZNU KESU,a iz prazne kese slijedi i prazna priča!I tu prestaje svaka potreba da se dalje o ovome diskutira!

 4. Neša kaže:

   

  Julije:

  …Ova država NE MOŽE rešiti taj problem jer za to nema finansijski kapacitet…

   

  Do pre par godina imala je i finansije i stručne ljude ali i nesposobne "sposobne" ljude na "odgovornim" i "važnim" mestima (politikante) koji odlučuju o svemu a o svemu odlučuju naopako i loše.

  Danas nema finansije ali još uvek ima stručnih ljudi. Međutim, opet je problem što i dalje ima nesposobne "sposobne" ljude na "odgovornim" i "važnim" mestima (politikante) koji i dalje odlučuju o svemu kao što i dalje o svemu odlučuju naopako i loše.

  Uskoro neće imati ni stručne ljude ali će i dalje imati nesposobne "sposobne" ljude na "odgovornim" i "važnim" mestima (politikante) koji će i dalje odlučivati o svemu kao što će i dalje o svemu odlučivati naopako i loše.

  I svima su predizborni slogani i predizborna usta godinama prepuni BOLJE BUDUĆNOSTI!

  Na osnovu čega?!?

 5. mibl kaže:

  Sanaciju naravno treba uraditi ali to bih stavio na 2 mesto ili ako je moguće zajedno sa onim glavnim a to je izgradnja akva parka.

  Tu mislim na otvorene bazene da Subotičani i gosti imaju gde da se okupaju a tek kasnije kada bude novca treba razmišljati o zatvorenom delu (spa,velnes) kao i o hotelima te ostalim pratećim objektima i svim mogućim varijantama sanacije jezera.

  Tako je izgrađen i akva park u Bačkom Petrovcu (prvo bazeni a ostalo u fazama) koji radi veoma uspešno.

  Ako povučemo paralelu izmađu Bačkog Petrovca čija izgradnja je koštala 8,5 miliona eura – uključujući i bušenje do termalnih voda na dubinu od 800 metara – i cene potpunog završetka od 22 miliona eura ( iste cifre se pominju i u budućoj izgradnji akva parka u Vrnjačkoj banji) i nedavno završenog konkursa za akva park na Paliću gde se za izgradnju vrte cifre od 40 i više miliona eura, jasno je da opet nešto nije u redu.

   

 6. Ing kaže:

  Pa dokle će javašluk kvazi ekoloških i građevinskih stručnjaka na čelu sa subotičkim političarima plačati građani Subotice ?

  Pa koliko puta smo sanirali već razne deponije o čemu i vrapci cvkuću ,pa onda milionske investicije u razne prečistaće koji nisu kvalitetno izgrađeni jer cure na sve strane ,zatrpali smo (saniral) milione tona raznog kućnog smeća ,kancerigenog otpada oko grada koji je došao u kontakt sa podzemnim tokovima ,te direktno zagađuje okoliš pa i jezero Palić ,arzen u pitkoj vodi se javlja sada već i na većim dubinama što je ranije bilo nezamislivo.Kakve su to nam nove priće se serviraju u iznosu od 1,8-pa do ko zna koliko stotina milioma eura? Razbacaju se sa milonima kao da kupuju krompir na subotičkoj pijaci.

  Uostalom gde su ti garnituri 'stručnjaka' koji su nam dosada sanirali Palić i okolicu ? da li će odgovarati za načinjene propuste i potrošenih enormnih novčanih odnosa na nestručne investicije i putovanja kobojagi na stručna savetovanja u Austriju ,Njemačku ,Nizozemsku i ko zna još gde odakle su se vratili još glupji ,ali zato punijih đepova. I sad zamislite na velika usta izvikani prečistać koji je uvezen iz  "ekološke Evrope " za velike novce još uvek ne daje efikasne rezultate ,znači mi i dale plačamo -vračamo kredit Evropskoj banci za razvoj ,a sad još čemo nanovo plačati milione novih evra za neku novo sanaciju da bi se zadovoljili apetiti nekih novih izvođača radova i novih prodavaca opreme iz EU -a.

 7. ej kaže:

  steta sto nemamo kvalitetno novinarstvo, da se nadje jedan novinar, koji bi ispitao celu situaciju oko ovog palica. jako bi me interesovalo koliko je para dospelo na racun palica, koji su svi projekti radjeni, po cijoj inicijativi, ko stoji iza nekih konsult. firmi, koje su dobijale mnogo miliona, ko stoji iza firme park-palic. na kraju racunica, sa svim imenima. da vidimo sta smo mogli od tih silnih para uraditi za palic. zbog cega su putovali po svetu, da bi na kraju od svog turizma izdali kuvar? jedini spas ove drzave je, da se politicke partije skinu sa budzeta, neka se finansiraju iz clanarina. 

 8. Neša kaže:

  ej:

  steta sto nemamo kvalitetno novinarstvo…

   

  Imamo ali su mediji pod cenzurom ili autocenzurom!

 9. Ing kaže:

  @ ej ,@ Neša , Od novinara očito nema a neće ni biti koristi ,naime dok policija i tužilaštvo ne reaguje i ne istraži razne sumnjive investicije ,privatizacije razne preko noći stvorene zamkove i vinarije ,kupovine tuđe imovine , rušenje starih subotičkih zgrada zbog trgovanja starom ciglom , prikrivene kupoprodajne ugovore ,ne naplačene poreze na promet nekretninama , nestručno i nekvalitetno izvedene građevinskih -komunalnih radova od strane javnih preduzeća , ne realizaciju komunalnih i urbanističkih planov planova za koje su plačene ekspertize npr. ( Horvath konsulting sa svojim Master planom za sanaciju Palića i okolicu )  javašluk u vezi trošenje sredstava na račun ekologije i sl.,…

 10. Neša kaže:

   

  Ing:

  @ ej ,@ Neša , Od novinara očito nema a neće ni biti koristi ,naime dok policija i tužilaštvo ne reaguje i ne istraži razne sumnjive investicije ,privatizacije razne preko noći stvorene zamkove i vinarije ,kupovine tuđe imovine , rušenje starih subotičkih zgrada zbog trgovanja starom ciglom , prikrivene kupoprodajne ugovore ,ne naplačene poreze na promet nekretninama , nestručno i nekvalitetno izvedene građevinskih -komunalnih radova od strane javnih preduzeća , ne realizaciju komunalnih i urbanističkih planov planova za koje su plačene ekspertize npr. ( Horvath konsulting sa svojim Master planom za sanaciju Palića i okolicu )  javašluk u vezi trošenje sredstava na račun ekologije i sl.,…

   

   

  Problem je što su i policija i tužilaštvo ili pod kontrolom ili pod pritiskom!

 11. Roland kaže:

  Evo primer kako se to radi.. Uspeli su i pre 40 godina,  uspece is sada!

 12. No komment kaže:

  Saopštenje na facebook stranici Arhus Centra Subotica:

  " Regionalni Arhus centar Subotica poziva građane i stručnu javnost da prisustvuju javnoj prezentaciji Platforme za unapređenje ekološkog statusa Palićkog jezera i njegove okoline, koju Gradska uprava Subotica organizuje u četvrtak, 15. maja u 12 časova u Velikoj većnici Gradske kuće.

  Tekst Platforme i Akcionog plana se može preuzeti na Internet strani Grada Subotice: http://www.subotica.rs/sr/7998/platforma-za-unapredjenje-ekoloskog-statusa-jezera-palic-i-njegove-okoline.

  I pored toga što je neprimereno kratak rok za bilo kakvu ozbiljnu analizu dokumenta koji je, pritome, već usvojen na Gradskom veću, a skup zakazan u radno vreme, molimo sve zainteresovane da uzmu učešće i Gradskoj upravi u pisanoj formi dostave primedbe.

  Regionalni Arhus centar Subotica će insistirati na pismenim obrazloženjima svih eventualno odbijenih predloga.

  Inače, Regionalni Arhus centar Subotica je zahtevao javnu raspravu, o čemu se možete informisati na http://www.aarhussu.rs/detaljnije_2209_jos-jednom-kada-ce-biti-javna-rasprava-o-platformi-sanacije-jezera-palic.html. "

  Koga zaista interesuje tema (pored komentarisanja – naječešće nestručno i bez upoznavanja detalja) biće tamo.
   

 13. Petar.SU kaže:

  Koja li je ovo platforma po redu? Samo se donose neke platforme, neki planovi a nista se ne radi.. 

 14. freelancer kaže:

  Samo dve reči: POLITIČKA volja…

OSTAVITE KOMENTAR