Uskoro premijera “Čudne šume”

Drama „Čudna šuma“, novi film palićkog reditelja Sabolča Tolnaia, završen je i uskoro će se naći pred gledaocima.

 

O svom najnovijem ostvarenju Sabolč Tolnai kaže: „Posle filma 'Peščanik', koji je kroz priče koje se paralelno odvijaju u XX veku na prostorima bivše Jugoslavije govorio o stalnoj reinkarnaciji besmislene mržnje, osetio sam potrebu za jednostavnijim načinom pripovedanja, za jednostavnijom formom, koja je ipak izrazita, na prvi pogled prepoznatljiva.

Cudna suma_1_

Čudna šuma je specifična priča čiji scenario je napisan prema priči „Minotaur“ novosadske spisateljice Judite Šalgo. Likovi dolaze iz višenacionalne, nekada svetskim tokovima okrenute sredine, u kakvoj sam i sam odrastao, bivajući svedok kako je taj srednji sloj, polako stavljen na marginu. Na ljude bez ikakvog značaja i uticaja na društvo u kome žive.

 

Vrtlog odnosno lavirint ih polako uvlači, jer oni su svakim svojim nesvesnim pokretom ili korakom sve bliže centru gde ih čeka suočavanje sa zveri, koja se uvukla u njih same, jer Minotaur je sam Sistem, koji ih sa idiotskim osmehom na licu – kao na Goyinoj slici 'Saturn' – polako ali sigurno proždire“, završava Sabolč.

 

Ova snažna drama govori o jednoj mađarskoj porodici sa severa Srbije čiji sin beži iz centra za lečenje od narkomanije. Njegovi roditelji dolaze do saznanja da je njihov sin dugovao lokalnom mafijaškom bosu, najverovatnije je zbog toga i pobegao da bi se sakrio. Roditelji jedan drugog optužuju zbog sudbine njihovog deteta, a otac se iseljava iz njihovog zajedničkog doma. U sledećih nekoliko dana tokom kojih se film odvija oboje pokušavaju da pronađu svog sina, i svako od njih na svoj način se suočava sa surovom realnošću današnje Srbije…

Cudna suma_10_

„Čudna šuma“ je film dugih tišina, koje oslikavaju usamljenost i bespomoćnost glavnog junaka, ali sa bogatom zvučnom slikom, atmosferom i šumovima.

 

U filmu glume Hermina G. Erdelyi (Ana), Robert Tilly (Ferenc), Nenad Jezdić (Pavlović), Siniša Tucić (Milanče), Jovan Belobrković (Milivoje).

 

Sabolč Tolnai je za scenario filma „Čudna šuma“ osvojio glavnu nagradu za najbolji scenario na CineLinku (Sarajevo Film Festival 2008) koju dodeljuje Francuski nacionalni centar za film (CNC), kao i nagradu austrijske produkcijske kuće Synchrofilm Film, Video & Audio.

Cudna suma_13_

 KOMENTARI

  1. freelancer kaže:

    Ha! Pre dosta godina smo, onako iz zezanja komplet ekipa, bili statisti u njegovom prvom filmu (čini mi se prvi). Lokacija je bila na Majdanu. A zezanje vrhunsko… Od tada sam pratio njegov rad. što bi rekli mladji, Sabolč je lik…

OSTAVITE KOMENTAR